Веднага след като опитах рулото с печения крем, ме лъхна експериментаторски ветрец. Разроши кулинарните ми мисли и изду платната ми към нови вкусови хоризонти.
Получи се интересна торта - блат, печен чийз крем и още един, нежен шоколадов крем.
Самата украса донесе и името на тортата - ето я моята малка Маргарита:
Продукти (за торта с диаметър 16 см):
За блатовете:
- 3 яйца
- 150 г захар
- 100 мл течна сметана
- 120 г брашно
- 1 ч.л. бакпулвер (с връх)
- 3 с.л. какао
- щипка сол
За белия крем:
- 2 яйца
- 80 г захар
- 250 г заквасена сметана
- 50 мл течна сметана
- 30 г нишесте с аромат на ванилия
- няколко капки лимонов сок
За шоколадовия крем:
- 50 мл течна сметана
- 150 г заквасена сметана
- 250 г течен шоколад
Шоколадова глазура и гъм пейст за декорация, плюс кокосови стърготини (по желание).
Начин на приготвяне:
Смес за блатовете:
- Яйцата със захарта разбиваме до побеляване.
- Добавяме половината от брашното (60г), бакпулвера, какаото и солта. Разбъркваме.
- Наливаме сметаната и пак разбъркваме.
- След това добавяме останалото брашно и бъркаме до получаване на гладка смес.
Смес за печения чийз крем:
- В купа поставяме течната сметана и нишестето. Разбъркваме.
- Добавяме заквасената сметана и лимоновия сок.
- С вилица разбиваме яйцата и захарта.
- Добавяме ги към млечната смес и разбиваме всичко заедно до гладък крем.
Изпичане на блатовете:
- Включваме фурната на 190 (С) градуса.
- В тортена форма с диаметър 16 см поставяме на дъното пекарска хартия.
- Намазваме с малко олио и поръсваме около 1 ч.л. брашно. Тръскаме формата, така че брашното да се разнесе по дъното.
- В така подготвената форма изсипваме 100 г от млечната смес (за белия крем), а върху нея 120 г от шоколадовата (за блатовете).
- Внимателно заглаждаме шоколадовата смес по цялата повърхност, без да я смесваме с белия слой, който стои под нея.
- Изпичаме в предварително нагрята фурна.
- По същия начин приготвяме още 2 блата.
Приготвяне на шоколадовия крем:
- Оставяме течния шоколад на топло да омекне.
- В купа поставяме заквасената и течна сметана. Разбиваме с миксер, да се обединят.
- Слагаме омекналия шоколад и разбиваме до гладка смес.
Сглобяване на тортата:
Украсяване на тортата:
Освобождаваме тортата от ринга.
Приготвяме глазурата според указанието на опаковката и заливаме тортата.
Стените облепваме с кокосови стърготини.
От захарно тесто изрязваме 9 бр. (или 9 х 2, ако искаме да са двойни) маргаритки.
Подреждаме ги по периферията на тортата.
Хубаво е да престои поне 12 часа в хладилник, преди да я нарежем.
Бележка: Като цяло вкусът на тортата спада към по-тежките. Блатовете стоят влажни и без сиропиране, но трябва да се внимава да не се препекат. По принцип може да се предвиди малко количество лек захарен сироп за тях. Както и допълнителни екстри, като ядки и плодове. От тортата излязоха 10 парчета. Сместа може да се раздели за 4 по-тънки блата (не е тествано, само предполагам). Шоколадовият крем ще е достатъчен като количество и при 4 блата.
- В ринг или тортена форма с махащи се стени поставяме един блат с белия крем нагоре.
- Намазваме с шоколадовия крем.
- Отгоре поставяме втория блат, пак с белия крем нагоре и намазваме с крем.
- След това и третия блат, и пак намазваме с крем.
- Прибираме тортата в хладилник до стягане на крема.
Украсяване на тортата:
Освобождаваме тортата от ринга.
Приготвяме глазурата според указанието на опаковката и заливаме тортата.
Стените облепваме с кокосови стърготини.
От захарно тесто изрязваме 9 бр. (или 9 х 2, ако искаме да са двойни) маргаритки.
Подреждаме ги по периферията на тортата.
Хубаво е да престои поне 12 часа в хладилник, преди да я нарежем.
Чудесна торта, Снежи!
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Благодаря, Дани! Хубав ден, прегръдка и от мен!
ИзтриванеСнежи, ами хрумката ти е повече от прекрасна, какво да кажа! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря, Гери! Сърдечни поздрави и хубава нова седмица!
ИзтриванеТова ще да е убийствено на вкус...Харесва ми експериментаторския ти дух, Снежи.
ОтговорИзтриванеДнес се гласих да правя рулото, но в крайна сметка друго реших за десерта, но сега си мисля, че по-скоро следващия ни ще е точно това, ще си копирам рецептата веднага, мерси!
Благодаря, Веси! Да ви е сладко! Поздрави и хубав ден!
Изтриване