Гости от Бечей и сръбски бурек

Имам си гости от Бечей и рецепта за автентичен сръбски бурек (доколкото може да е автентичен с български продукти). Много съм щастлива, че мога да се радвам и вдетинявам с малкото ми племенниче. И докато ние с него се грижим за екстериора + "боксиране", щипене и лигавене на сръбско-български-бебешки език, барабар с кучето в екип, майка му ни направи сръбски бурек (изрично питах дали не се казва "бЮрек", но не - било бУрек, с ударение на "У").



Крайният резултат е близък до баница, но не на 100%. А технологията беше съвсем нова за мен.

Продукти:
500 г надробено сирене (или пълномаслена извара)
500 мл суроватка
2 равни супени лъжици грис
500 г кори за баница
2-3 с.л. олио или разтопено краве масло (според мен носи на повече)

Начин на приготвяне:
Застиламе кръгла тава с хартия за печене или намазваме дъното с олио.
Слагаме суроватката (в случая донесена от Сърбия :))

да кипне и добавяме 2 с.л. грис. Бъркаме около минута и сваляме от котлона. Изсипваме към суроватъчната смес дребното сирене, разбъркваме и намачкваме допълнително с вилица.

В тавата поставяме 2 листа точени кори, като краищата оставяме да стърчат


Слагаме част от сиренената плънка:


Отгоре поставяме пак две кори и пак сирене. Взимаме краищата на най-горните кори (първите две продължават да стърчат извън тавата) и ги завиваме на вътре. Върху прибраните на вътре краища пак слагаме ред сирене.

Продължаваме така - две кори, плънка, завиване, плънка.
Когато останат последни две кори е време да приберем краищата на първите кори, положени в тавата. Завиваме ги на вътре, подмазваме ги с плънка и отгоре вече поставяме последните останали две кори, като техните краища внимателно подпъхваме най-отдолу.


Намазваме бурека с олио и слагаме в предварително нагрята до 230 градуса фурна. Не съм засичала време, но горе-долу отне 35-45 минути печене, като по средата се наложи да намаля фурната на 200 градуса.



В тази рецепта ме впечатли липсата на мазнина (използва се само за намазване отгоре). Суроватка, в моята кухня, до момента не бях използвала и в бъдеще мисля да заложа на прясно или кисело мляко, защото според мен нейната роля е да придава сочност. Имам базата и от тук нататък ще внасям новости :)
Време е за неделна закуска. Да ви е сладко!




5 коментара:

  1. Интересна рецепта!
    И аз естествено суроватка не съм ползвала,
    но липсата на мазнина ми направи впечатление!
    Прохладна неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Dani, и на мен ми беше интересно и чак странно. Явно от суроватката, бурекът стои сочен и липсата на мазнина не се усеща. Но леко ще го побългаря следващия път.
      Хубава неделя и на теб!

      Изтриване
  2. Мога ли да заменя суроватката с айран

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мисля, че даже ще е по-вкусно с айран. Може би трябва да кипнете 250 мл вода, в която да сварите гриса и след това да добавите изварата (или сирене) и 250 г кисело мляко. Ако сложите директно в айран да варите гриса, млякото ще се пресече. Ако я направите ще се радвам на отзиви как се е получил бурека по този начин. Поздрави, с пожелание за хубав ден!

      Изтриване

loading...