Пълнена погача по идея на Pep-4o

Трите "П"-та: Пълнена Погача от Пепчо (ППП)  - оригинално, безумно вкусно и ефектно.
Това е рецепта, която отдавна си бях набелязала (още преди да имам свое виртуално местенце).


Малко увод към избора на рецепта: Имаме си една традиция - от около 10-ина години се събираме с едно приятелско семейство винаги в петък. Наздравиците винаги са за нашите петъци, па макар и да сме се събрали съботно (примерно) по стечение на обстоятелствата. Другите ни приятели свикнаха с петъчните ни изневери и не се сърдят, защото за тях са всички останали дни от седмицата и то по техен избор :) Та в тези специални наши мили и топли петъци, редуваме ролята си на домакини и гости. А аз лично се чувствам добре и в двете.
Вече трябва да сте се досетили, че този път играя домакиня. Основно от Пепчо ползвах идеята и моята погача не е толкова богата и пълна, колкото нейната. 

Тестото за погачата замесих от брашно (малко по-малко от килограм), прясно мляко, мая, сол, лъжица захар, по лъжица олио и оцет. Оставих го да се надува на воля и през това време подготвих месото.

За да не губя време, реших да го оставя да се готви само във фурната.
Нарязах 600-700 г свинско месо. Добавих към него сол, черен пипер, 1 пълна супена лъжица горчица, 1 с.л. соев сос и разбърках добре. Сложих в тавичка, залях с олио, капнах и малко водичка и го метнах във фурната.

Имах 2 пилешки бутчета (които разделих на горно и долно) и 2 крилца, които също метнах във фурната, при свинското, на малко по-късен етап. Още по-късно, когато месото беше напълно готово, сложих и 3 тънки сурови наденички (нарязах ги на хапки след изпичането).
На котлона запържих кромид лук, нарязан на полумесеци. Добавих го към месото, което вече беше извън фурната, сложих и 3-4 кисели краставички. Разбърках.

Тестото за погачата размесих повторно. Оформих на малки топчета, изчаках да втаса и изпекох.


Оставих леко да се охлади и изрязах шапките на вътрешните питки. В полученото гнездо изсипах месната плънка.


Настъргах кашкавал, който запекох минутки преди да сервирам.



На финала към ППП се закачи още едно "П" - Пълнената Погача на Пепчо е Прекрасна (последното важи и за вид, и за вкус)!

Огромни благодарности, Пепчо, както за идеята, така и за рецептата!


32 коментара:

  1. Превъзходна на вид!При всички положения по изгледа може да се съди и за вкуса....Ще се прави това тройно"П",видяло се е:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Милена! Заслужава си всички усилия, а в интерес на истината не е чак толкова трудна за приготвяне, колкото звучи. Препоръчвам я горещо! Хубава вечер!

      Изтриване
  2. Мммммм, невероятно вкусно изглежда! Определено следващите гости у дома ще се облажат с тази вкусотия! Благодаря за рецептата!
    Прекрасен уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И ще се облАжат и облИжат - гарантирано :) Благодаря, Наде и хубава вечер!

      Изтриване
  3. От рано сутрин започвам да гледам все вкусотии. Много богато ястие - две в едно - мека и топла питка и апетитна плънка (+апетитните и изкушаващи снимки стават три в едно даже).
    Хубави почивни дни и много усмивки, Снежи! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Светле! Чудесно съчетание наистина. Може да звучи страшно в ушите на диетуващите, но тази топла питка, с тази месна плънка е върха. Хубави почивни дни и при теб!

      Изтриване
  4. Много ми хареса и идеята и изпълнението, Снежи! Изглежда адски апетитно! Кажи обаче, как се сервира тази прелест? Ясно че в средата на масата за да има ефект, но после... на порции как, нещо не ми идва наум как да стане, без да се разкапе?
    Както и да е, зариби ме и в най-скоро време ще го има и на моята трапеза! :)
    Поздрави и весел уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ирма! Важното при сервирането е, че отива цяла на масата и събира очите, а домакинята овациите:) После вече никой не гледа разпаднало ли се е или не. Но по-конкретно - рязах на парчета, като торта. Под месната плънка има що-годе дебел слой от питката и това помага за изваждане на хубаво парче. Е, търкулват се месца, но не притеснително. Може да направиш мини питки (горе-долу с диаметър на чинията) и да предложиш мини пълнени погачки индивидуално на всеки (тогава няма да ти се налага да режеш). Поздрави и от мен! Приятна вечер и хубава неделя!

      Изтриване
  5. Браво, чудесно си се справила с това предизвикателство! Великолепно изглежда, неустоимо просто!!!
    Поздравления още веднъж :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много точно си я усетила - и великолепна, и неустоима е :) Сърдечно ти благодаря, fedora! Радвам се, че ти харесва! Хубава вечер!

      Изтриване
  6. Мм, великолепна погача! Видях я преди време при Пепчо, но идеята да я направя все още отлежава (дали поради мързел или нещо друго...). Поздравления за страхотния резултат! Хубава вечер и усмихната неделя! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И при мен доволно отлежа, Дани, но ето, че и дойде времето. Не отлагай - страхотна рецепта ни е подала Пепчо! Усмихната неделя и при теб! И благодаря!

      Изтриване
  7. Ауууу много е апетитна ...кога е следващия петък :)? Идвам неканена !
    Думи нямам откак надникнах тук ....много вкусно бе ,Елти !
    Хубава съботна вечер и блазе на гостите ти :) !
    С прегръдка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Заповядай, Ивана :) То от куп блогове ми кимат съблазнителни рецепти и понякога се радвам, че нямам много време, иначе вратата ще ми стане тясна (а зима иде - не става да спя на вън:)).
      Сърдечно ти благодаря и приятна неделя!

      Изтриване
  8. Елти, Пепчо е пълна с добри идеи, а ти пък си я реализирала фантастично!!!!
    Не се наемам да приготвя нещо пдообно, но наистина съм впечатлена от хората, които го умеят!
    Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мъхче! Права си за Пепчо - цяла енциклопедия е :))
      Наемеш ли се, ще се справиш. Сигурна съм :)
      Хубава вечер и приятен неделен ден!

      Изтриване
  9. Снежи, станала е фантастична!
    И плънката, и обработката на месото много ми хареса!
    А тези петъчни срещи са повече от чудесни!
    Прегръдка и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! Радвам се, че ти харесва! Прегръдки и от мен, мила! Приятна вечер и хубав неделен ден!

      Изтриване
  10. Еха, какви са тия вкусотии, които правиш?!:)
    И идеята отлична, и изпълнението отлично!
    Приемаш ли гости?!:)
    Снежи, прегръдки и приятна неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, tillia! Приемам, разбира се :) Широко отварям врати, за добри и мили хора, като теб! Прегръдки и от мен, с пожелание за успешен ден!

      Изтриване
  11. То от Пепчо каквото и да сготвиш все е вкусно! Тази погача е уникална! Приготвила си нещо невероятно и съм сигурна, че гостите ти са били много доволни и приятно изненадани! Страхотно изпълнение, комплименти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Candy! Разнообразих менюто в стил Пепчо и само мога да потвърдя думите ти. Хубав и усмихнат ден, мила!

      Изтриване
  12. Снежи,погачата ти е впечатляваща!Много обемна и пухкава,а плънката е върха,страшно ми хареса!
    Чудесно е това редуване на гостувания и явно много вкусно протичат! :)
    Поздравления за майсторството,Снежи!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Роси! Много ме зарадва коментарът ти :)Старая се да имаме вкусни петъците :)
      Поздрави от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  13. Снежи, да знаеш що възклицания отнесе разглеждането на публикацията :) Мъжът ми веднага дотича да провери какво става и отсече, че трябва да се прави :) Пепчо си е майсторка наистина! Я разкажи, моля, за самата погача колко мляко се слага, че аз не съм много добра в месенето и да не объркам нещо :) А и в колко голяма тава я пече :) Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Габи! И аз хлъцнах, като видях за първи път погачата на Пепчо. Видя ми се трудоемка тогава, но в същност не е. За тавичката веднага ти казвам - в диаметър е 30см. За млякото ми е по-трудно, че всичко на око бъркам, но горе долу 350-400мл. Първо затоплих само 200мл и в тях разтворих маята. Наложи да долея още, защото бях изсипала вече в купа брашното, (1кг без 1 ч.ч.) и тези 200мл не ми стигнаха. Дано съм била полезна :) Прави я, няма да сбъркаш. Поздрави и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  14. Не издържах...приготвих я! То на тази вкусотия кой да устои! Импровизирах с плънката, но се получи много вкусно и гостите наистина ахнаха. Благодаря за прекрасната рецепта! :)))
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Браво, Наде! Тази рецепта и мен ме грабна с визията си. Пепчо така богато я е напълнила и поднесла, че както казваш, трудно е да устоиш. Радвам се, че участвам в популяризирането на тази изключително ефектна и вкусна погача. Благодаря ти и хубав да е денят ти! Поздрави и от мен!

      Изтриване
  15. Леле невероятна работа:)Направо усетих аромата :) В папка любими е :)


    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  16. Eти, макар и със закъснение, но не мога да не се разпиша тук :) Страхотна погача си направила! Не знам какво не ти харесва ,че не е богата, защото за мен от това, което виждам - е. Перфектно изпълнение!
    Благодаря ти от своя страна, че се довери и да, наистина става много по-лесно и бързо, отколкото е изписано :)) Само всява страх.
    Много хубав петъчен почин при вас.
    Весело гости довечера и поздрави :)
    (преди ~ 25ние год. имахме едни срещи в сряда за около 3-4 години, но се родиха човечетата и прекъснахме. За съжаление - не възобновихме).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пепчо, благодаря ти, че намина тук и още по-големи благодарности за страхотната рецепта! Харесвам си я, питата, колко и нескромно да звучи :)Поздрави и от мен, с пожелание за приятна и уютна неделна вечер!

      Изтриване

loading...