Сладкиш с ябълково пюре "Ирма"

"Есен, празници и сладкиш за двама" - така започва една от публикациите си Ирма, в нейния прекрасен блог Sentiments in the kitchen ... При мен нещата се трансформираха в "есен, петъци и сладкиш за четирима". За нас и петъците са си едни малки празници :) А празник, па макар и малък, не минава без десерт.


Ето и самата рецепта, като в скобите съм оставила продуктите, предложени от Ирма:


  • Продукти за основата:

4 яйца
2 с.л. мед (в оригиналната рецепта: тъмна кафява захар Мусковадо (или 50 гр. мед))
150г захар (в оригиналната рецепта: 80-100 гр. пудра захар (според вкуса))
100г едро счукани орехи (в оригиналната рецепта:100 гр. фино смлени бадеми (може орехи или лешници))
1 ½ - 2 ч.ч. бяло брашно (в оригиналната рецепта:фино царевично брашно)
1 бакпулвер
2 пълни с.л. гранулирано кафе от Цикория (Инка)
50 грама разтопено масло
100 г кисело мляко (в оригиналната рецепта: квасена сметана)
100 г разтопен тъмен шоколад 70% 
1 с.л. коняк (в оригиналната рецепта: 30 мл. тъмен ром)


  • Приготвяне на основата:

Яйцата и захарта се разбиват до побеляване.
Добавяме орехите, кафето, 1 ч.ч. брашно и бакпулвера.
Разбъркваме до поемане на брашното.
Прибавяме разтопеното масло и киселото мляко.
Идва ред на коняка, разтопения шоколад, ръсим останалото брашно (на око ръснах, до смес, една идея по-гъста от кексова) и бъркаме до хубаво хомогенизиране на сместа.
.
Изсипах тестото в квадратна тава (35х35), застлана с хартия за печене. Сложих да пека в предварително нагрята до 180 градуса фурна, като внимавах да не го препека.

Готовият блат оставих на спокойствие, напълно да изстине. Когато приготвих крема, видях, че това количество основа ще ми е предостатъчна и половината си го хапнахме като кексче.


  • Продукти за ябълковия крем:

500г квасена сметана
150г захар (в оригиналната рецепта:120 гр пудра захар)
200г ябълково пюре (в оригиналната рецепта: 400 гр)
2 пликчета ванилова захар
20г желатин
(ново) 1 пакетче суха сметана + 100мл прясно мляко за нейното разбиване + 2 с.л. захар


  • Приготвяне на ябълковия крем:

Разбийте квасената сметана със захарта, добавете ябълковото пюре и ванилията.
Разбийте сухата сметана със 100мл мляко и 2-те с.л. захар.
Залейте желатина с 100мл студена вода и оставете да набъбне.След това разтопете на водна баня.
Добавете разбитата суха сметана към заквасената, налейте желатина при непрекъснато разбъркване.

Реших да сложа суха сметана, защото ябълковото пюре, което приготвих специално за рецептата, на края излезе само 200г. Видях, че кремът ще е крайно недостатъчен за този блат. И този вариант за "качване" на обема ми беше под ръка, така да се каже. 



  • Продукти за шоколадовият крем:

400 мл. животинска сметана (30 %)
3 с.л. захар
200 г бял шоколад
1 желатин


  • Приготвяне на шоколадовия крем:

Залейте желатина с 50мл студена вода и оставете да набъбне. Излейте сметаната в съд с двойно дъно (или направете водна баня), затоплете (до 70 градуса максимум) и сложете начупения шоколад. Бъркайте до пълното разтопяване на шоколада. Отстранете от котлона. След това добавете набъбналия желатин и бъркайте до неговото пълно разтваряне в сместа.


Още малко усилия по сглобяване на сладкиша:
Начупете блата на едри залци и го подредете равномерно в тортена форма с падащи стени (кръгла или правоъгълна). Ако някъде има дупки, запълнете ги с малки парченца, но не бива да ви притеснява, че повърхността не е абсолютно равна - това накрая се превръща в ефект. Сиропирайте с плодов сироп (аз ползвах компот от ананас).
Направих сладкиша в две форми - едната квадратна (20х20) и в нея сложих блат, нарязан на хапки (както го е направила и Ирма). Другата правоъгълна (10х28), като в нея сложих цял блат. (Снимките са от втората форма)
Отгоре му изсипете ябълковият крем и сложете в хладилника да се стегне. След това отгоре излейте хладкия шоколадов крем. Отново приберете в хладилника и забравете за сладкиша поне 2 часа.



 Сладкишът стана много вкусен. С ясно изразен сметанов вкус, който прекрасно се съчетава с шоколадовия блат и шоколадовия крем, който е "капак" на цялото сладко вълшебство.




26 коментара:

  1. Разкошен десерт, Снеже! Не съм го видяла в блога на Ирма,затова се радвам, че го представяш по този атрактивен начин - набелязвам си го :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, DSdiva! Предполагам, че по оригинал по-силно ще се усеща ябълковото присъствие. При мен, тези 200г, се загубиха като вкус, но дори и така десертът стана чудесен. Само дето трудът ми по приготвяне на пюрето се оказа ненужен :)
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  2. Чудесен сладкиш, Снеже! Много добре описваш стъпките при приготвянето и рецептата звучи обещаващо! Хубав ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Радвам се, че ти харесва :) Поздрави и още по-хубав ден!

      Изтриване
  3. Сладкиша го видях при Ирма-прекрасен е.Твоя също толкова-решила съм да го направя.Открих блога ти и го разгледах с удоволствие-поздравления!Само да вметна,че в Брезник се отбивам на път за семейната вила в Трънския край.За тази година приключи ходенето ми,но напролет може и кафе да пийнем...
    Хубав ден,Снежи!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре дошла, Живе! Благодаря ти за милия коментар - зарадва ме! Пролетно може и да пийнем по кафенце заедно, ще ми е приятно:) Поздрави!Хубав да е и твоят ден!

      Изтриване
  4. Снежи, чудесно се е получило!
    Благодаря за споделеното!
    Прегръдка и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! Прегръдки и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  5. Снежи,ама добре си прекарвате вие,браво!След онази шеметна погача и десерта е не по-малко впечатляващ,даже великолепен!С много крем,с шоколад,супер сочен и вкусен!
    Прегръдка и лека нощ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стараем се :) "Награждаваме се" и вдигаме настроението, като отбелязваме края на седмиците, или началото на уикендите :)) Благодаря ти, Роси, за милите думи! Прегръдки и от мен с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  6. Пак гощаваш гостите с нещо вкусно! Апетитно и красиво е при теб!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, tillia! Поздрави и от мен, мила! Хубав и усмихнат ден!

      Изтриване
  7. Ах, как ме зарадва, Снежиии! Благодаря ти, че ми се довери и направи сладкиша, мила! Много добре изглежда и съм убедена, че също е толкова вкусен, дори и с твоите промени!
    Ябълково пюре приготвих миналата година за първи път и стана много добре. После, на няколко пъти пак правих, но в малки дози - за едно бурканче 500 мл. са нужни 4 едри ябълки, ако решиш да се пробваш пак. Иначе, в повечето вериги магазини има готово, но пък не се знае с какво друго са го "обогатили" ;)
    Хубава петъчна вечер пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, Ирма, за прекрасната рецепта! Обичам, когато направя нещо, никой да не се мръщи, а да пита за още :)) С този сладкиш точно така стана и първата тава свърши бързо, бързо. Хубава неделна вечер, мила!

      Изтриване
  8. Сладкишът изглежда страхотно! Интересна е комбинацията на ябълковия с шоколадовия вкус. Пък и при тези вкусни снимки, трудно може да се опише с думи това изкушение!
    Поздрави, Снежи! Весела петъчна вечер и усмихнат уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изкуши ме и мен Ирма с нейните апетитни снимки. Резултатът е страхотен! Сърдечно блгодаря, Светле, за милия коментар! Хубава неделна вечер у вас!

      Изтриване
  9. Елти, разкошен ти се е получил сладкиша! Благодаря на Ирма и на теб за вкусното удоволствие! Елти, много ми харесват снимките! Приятни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Candy! Радвам се, че ти харесва:) Приятна и уютна неделна вечер!

      Изтриване
  10. Снежи,
    чуден сладкиш и с прекрасни снимки!Ирма има страхотни рецепти! Благодаря за споделеното!

    ОтговорИзтриване
  11. Елти,
    прекрасни снимки! Редно е да благодарим и на теб , и на Ирма за това чудесни предложение! Петък без десерт не може, така че още този ще се опитам да го приготвя!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Мъхче! Зле ми се отразяват на фигурата тези десерти, ама не мога без тях. От както се "разхождам" по кулинарните блогове установих, че волята ми за гладуване и ограничаване е победена.
      Поздрави и хубава нова седмица!

      Изтриване
  12. Виждам, че си сътворила много вкусни и красиви неща, Ел! Всичко много ми допада, да се оближа няколко пъти... :))

    Усмихнат уикенд от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти е вкусно тук при мен, fedora! Благодаря ти! А аз отивам на гости в твоето местенце, че си ги наготвила едни...
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  13. Сладкиша ви излежда пленяващо вкусен, поздравления! Аз имам въпросче тази суха сметна с какво бих могла да я заменя и с колко от съответния продукт? Благодаря предварително! Жрлая ви хубав, динсмичен ден пълен въображения и творения в кулинарията!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Изключете сухата сметана и прясното мляко, предвидено за нейното разбиване. Увеличете ябълковото пюре на 400 г и следвайте рецептата. Погледнете оригинала на рецептата тук http://sentimentsinthekitchen.blogspot.bg/2012/10/blog-post_30.html?spref=bl
      Благодаря ви! Хубав ден и на вас!

      Изтриване

loading...