Салата с китайско зеле, орехи и авокадо

Винаги съм си представяла първата ми среща с авокадо под формата на гуакамоле, но противно на нагласите го сложих в салата с китайско зеле. В интернет, повечето салати, които срещнах бяха със синьо сирене, но поради липса на такова си пекнах бяло саламурено сирене.
Смело използвах дресинга от пъстрата ми салата Гери, след като видях, че Йоли предлага същия, като промених само пропорциите. Пак от Йоли си взех и идеята с орехите.

Ето продуктите, които използвах:
1 бр. китайско зеле (средна едрина)
1/2 краставица
1 - 2бр. домати
1 бр. авокадо
100-150г бяло краве сирене
шепа ядки от орехи


Дресинг:
1 ч.л. мед
1 ч.л. горчица
3 с.л. оцет (ябълков)
3 с.л. олио
малко сол

Китайското зеле нарязах на ивички, краставицата на лунички, доматите на парчета. Разбърках всичко и овкусих леко (не до степен готово) със сол, олио и оцет. Т.е. сложих много малко количество класически дресинг (олио, сол, оцет), така че на салатата да и липсва още нещо :)


Авокадото обелих и нарязах на лентички, които "изкъпах" в лимонов сок, като превантивна мярка от потъмняване. Опитах едно парченце в натурален вид, за изясняване на питанката "какъв вкус и аромат има"? този плодо-зеленчук и с учудване установих, че отговорът е "никакъв". Съвсем, съвсем леко ми напомни на рохък жълтък. Мисля, че Ирма беше дала същото сравнение и не знам, дали повлияна от нейното вкусо-усещане или защото рецепторите са ни еднакво чувствителни, така го усетих и аз.

Сложих авокадото към салатата и разбърках. Сиренето запекох на сух тиган, нарязах на кубчета и сложих върху салатата. Орехите, и те запечени на сух тиган, украсиха финално цялата комбинация.

Отгоре залях с дресинг, получен след хубаво разбиване на всички, посочени по-горе, съставки. Опитайте дресинга преди това и доовкусете до вашите предпочитания (по-кисело, по-солено или по-сладникаво).

Питките, които виждате на снимките, са варени по рецепта на Танчето Голева. Бях сигурна, че ще станат много вкусни, тъй като съм ползвала подобна технология в хлебчетата-мулатчета.
Страшно много ми харесаха и със сигурност ще си ги приготвям често. Коричката на тези хлебчета не е хрупкава, леко жилава, но вкусът ми напомня на едни варени гевреци и много, много ми харесва.
Благодаря ти Танче, за тази разновидност!

Усещате ли контраста между топло и студено тук:

Обожавам салата с домашен, мек, топъл, уханен хляб.


Пожелавам ви много топлина и уют в навечерието на наближаващите Празници!

20 коментара:

  1. Елти, тази снимка с хлебчетата на червената кърпа на зимния фон е страхотна! Някак си точно така си представям домашния зимен уют :) А китайското зеле ми е любимо, но последните пъти попадах все на изгнило отвътре и сега временно съм му спряла консумацията :) Много точно си описала вкуса на натуралното авокадо! Прегръдки и усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз така го разбирам зимния уют, Габи :), да стоя на топличко и да се радвам на снега през прозореца. Благодаря ти, че намина :) Прегръдки и от мен, с пожелание за хубав ден!

      Изтриване
  2. Елти, салатката в чудесно -зимна , но ме заинтригуваха хлебчетата ....прескочих и до Танчето да прочета и мисля резреших ребуса за вечерята :) !
    Ще споделя :) ...чао и хубав следобед !
    С прегръдка !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прегръдки и от мен, Ив, и благодаря, че намина :)Предполагам, че вече си се убедила колко са хубави хлебчетата :) Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  3. Снежи, отдавна ползвам авокадо и го слагам на всякакви салати!
    Чудесно е, а и е полезно :)
    Хлебчетата са прекрасни!
    Прегръдка и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, аз отдавна му се каня на авокадото, но все не му идваше ред. Мисля, че и при мен ще се утвърди като съставка на всякакви салати, най-вече, че е полезно. Благодаря ти и хубав ден!

      Изтриване
  4. Прекрасна салата Снежи и дресинга е чудесен любим ми е.Припи ми се чаша хубаво червено вино като я гледам такава апетитна.И хлебчетата са супер :) :) :)много апетитно изглеждат на снимките.Поздрави Снежи и ти желая хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За хлебчетата си основния подстрекател :)) - толкова апетитни изглеждаха на твоите снимки, че нямаше как да устоя. Благодаря ти за рецептата и за милите думи :) Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  5. Много зимни снимки. И така уханни. Харесва ми и салатата, и хлебчетата. Но ги предпочитам поотделно;)
    Хубава вечер, Елти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Мъхче! Вземи си ги поотделно :)) Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  6. Елти, салатката е разкош! Обичам и аводако и китайско зеле, комбинация с двете не съм пробвала, но пък като гледам колко е вкусно, сигурно скоро ще пробвам:) Дресинга също е перфект. Питките са вкусотия! Изобщо цялата ти публикация е прелест!

    ОтговорИзтриване
  7. Присъдинявам се към обожателите на салата с домашен хляб. Понякога това вечерям :)


    Хубав ден!!

    ОтговорИзтриване
  8. Ох, че вкусничко!
    А онази снимка с хлебчето на фона на снежната зима отвън е страхотна!

    ОтговорИзтриване
  9. Тъкмо се чудя каква салата да предложа за Бъдни вечер... като изключим сиренцето, мисля, че е доста подходяща твоята. А пък питките са като бомбички... и също толкова апетитни, имам предвид бомбастично апетитни :))

    Весели празници, Елти!

    ОтговорИзтриване
  10. Весела Коледа, Елти!
    Здраве, успех и късмет за твоето семейство!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Весела и в твоето семейство, Мъхче! Много усмивки, щастливи очички и много, много любов!

      Изтриване

loading...