Шоколадови къпкейкчета с карамел и време за безвремие

Бягам, бягам и все към теб се връщам мое ежедневие. С тази разлика, че всяко едно връщане е по-тромаво, по-неорганизирано, с преодоляване на емоционално съпротивление, с прескачане на ангажименти (които рано или късно пак изплуват и трябва да се свършат). За 14-ти избягах към Огняново. А в понеделник двата не изработени делнични дни (14 и 15-ти) се стовариха с пълна сила.

Огняново не е от любимите ми дестинации, защото освен да киснеш по басейни няма какво друго да правиш. Това с кисненето го обичах много, до преди да ми омалее банския. Сега залагам на разходки. Добре, че наблизо са Гоце Делчев, Лещен и Ковачевица. Последните ми действат много зареждащо, с усещането за безвремие (този път отидохме само до Лещен). Уютно ми е по каменните улички, притиснати от стари зидове, сред старинните къщи, с фенери от кратунки, с мирис на старо дърво, мъх и лишеи. И тишина..., и едни други неща, които не се предават с думи.





Добре, че са изместили пътя в страни от циганската махала, иначе щях да пропусна Лещен. Миналия път минахме точно по средата и трябваше да дадем предимство на две ромчета, които се возеха на метално корито. Други се клекавеха на високи токчета по пътя, та и тях трябваше да пазим. А ако се наложи да спреш колата, за секунди се струпват пред нея и започват нахално да просят. Ако се противиш идват големите татко, чичо, дядо... (това го преживяха наши приятели, а явно не само те, щом са вложили в нов път).

В Лещен обичам гледката от глинената къща:


И самата къща:




Гоце Делчев също ми хареса като град. Доста ми хареса. Много чистичко беше навсякъде. А паркът им е страхотен.
Паркът

Парк, Гоце Делчев

С любов...

В близост до хотел Неврокоп


Център
Пътят от Огняново за Гоцето (гальовното на Гоце Делчев) минава през Гърмен. Там се спряхме за малко до вековния чинар и разкопките на римския град Никополис ад Нестум.


И въпреки, че нощувките ни бяха в с.Марчево (залепено точно до Огняново),
Хубава къща в Марчево


прекарах по-голямата част от почивката по улиците и магазините на Гоце Делчев. И да се похваля, че за първи път си купувам нещо целенасочено за блога - кутийка под форма на мъфин:



След кутийката, дойде и сладкото от горски ягоди:

А след сладкото - и желанието за къпкейкчета на живо. Забърках едно белтъчно тесто и сварих крем пастичера, но след  първата порция мъфини взех, че изпекох тестото на блат.
Рецептата ще се появи някой друг път, предполагам в раздел торти или сладкиши.
(Листото и травката до ягодката ги видях, чак след като свалих снимките. На живо изобщо не ги забелязах и някой си ги е хапнал :))



Сега за шоколадовите къпкейкчета ще пиша.


Продукти за тестото:
60г тъмен шоколад
60г мед
120мл олио
50 мл кондензирано мляко (неподсладено)
150г захар
2 яйца
190-200г брашно
щипка сол
5г бакпулвер
няколко мини късчета от суха люта чушка

Приготвяне на къпкейкчетата:

  • Загряваме фурната на 180 градуса С.
  • Разтопяваме на водна баня шоколада, меда, млякото и олиото.
  • Яйцата разбиваме със захарта.
  • Към яйчната смес добавяме половината от охладената шоколадова смес.
  • След това - 100г от брашното, заедно със солта, бакпулвера и лютата чушка. Бъркаме.
  • Сипваме останалата шоколадова смес и другите 100г брашно. Разбъркваме хубаво.
  • В малки формички (или чашки за крем карамел, подмазани с олио) наливаме от кексовата смес.
  • Печем в загрята фурна.

Кексчетата са много вкусни и леко недопечени, но тогава се сервират заедно с чашката. По-сочни са, но формата не е стабилна.
Аз изпекох в два варианта - добре изпечени и недопечени.
Лютивината на чушката не се усеща (сложих три тънки резена от много люта суха чушка, които нарязах на съвсем малки късчета). Измежду другото това с лютата чушка го експериментирам отдавна, но все още ме е страх да сложа количество, което да промени усещането за по-люто. А кейкчетата забърках с налични продукти, без да следвам конкретна рецепта. Само опита и новото ми кухненско кантарче ми помагаха :)



За карамеления сос:
100мл кондензирано мляко (неподсладено)
50г бял шоколад
2 с.л. захар
1.с.л. разтопено масло
щипка сол

Приготвяне на соса:

  • Загряваме млякото и в него поставяме начупения шоколад. Бъркаме до пълното му разтопяване.
  • Карамелизираме захарта, отстраняваме от котлона и внимателно наливаме млякото. Добавяме маслото и солта.
  • Връщаме на котлона и бъркаме до разтопяване на захарта.

Може да ползваме соса топъл или студен.
Сервирах го в кутийката с форма на мъфинка, та да ми радва окото.


Гледам шоколадовия тен на кексчетата и се сещам за моя, "хванат" посред зима :).
Кисна си в топлия басейн на хотела и като събрах достатъчно жега се отнесох към банята за контрастен душ. Свалям банския и почвам да се оглеждам за тен :) Като усетих какво правя сама си се смях. Но топлината, която излъчвах беше с усещането, че току що съм се прибрала от слънчевия плаж :) Е, тен не хванах, но добро настроение - да. И не се давам на тези, които всячески се опитват да ми го отнемат, още с почването на новата седмица. Хубава да е и вашата или по-точно това, което остава от нея :)

34 коментара:

  1. Прекрасна публикация,Снежи!И аз харесвам, Лещен и Ковачевица, много автентична стара атмосфера!Кутийката е прелестна, много симпатична! И кексчетата ми харесаха, изключително фотогенични за шоколадови(имам предвид колко трудно се снима тъмния шоколад). Хубаво настроение лъха от целия пост, запази го такова!Поздрав!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Сонче! С фотографията не се справям толкова добре, колкото ми се иска - не излиза това, което е в представите ми, но става :) Опитвам се с настроението - има още 2 дни от седмицата и дано успея, че от понеделник ме е подхванала една вълна...
      Поздрави и приятна вечер!

      Изтриване
  2. Снеже, много приятно си прекарала тези дни! Прекрасни снимки!
    Практични неща си си купила и съм уверена че ще ги оползотвориш както трябва :)
    Апетитни кексчета и десерт!
    Хубав и слънчев ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хубаво си беше, tillia :), но сега ми е "сбръчкано". Не знам по принцип тази кутийка за какво е предназначена, но аз си я вкарах в кухнята - сега е захарничка :)) Благодаря ти и уютна вечер!

      Изтриване
  3. Ех, това карамелено сосче как се разтича... И колко шоколадови са мъфинчетата... страхотни са! Много красиви снимки и на сладкото изкушение и на прекрасните места, които си посетила, Снежи! :)
    Останаха ми очите и в тази симпатична кутийка! :)
    Поздрави, много усмивки и прекрасен ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Светле, за хубавите думи! Кутийката и мен ме спечели от пръв поглед - много ме радва :)
      Сърдечни поздрави и уютна вечер!

      Изтриване
  4. Благодаря за зимната разходка до Лещен и Гоце Делчев,Снежи!
    Това лято ние минахме през циганска махала (то май си беше още едно село де) между Лещен и Ковачевица,и изобщо пътя е толкова необезопасен,че все ме беше страх като се разминаваме с циганските каручки някой да не излезе извън пътя.Зимно време като има сняг направо не знам как не ги е страх да карат там-тясно и надолу е урва.
    Мъфинките са супер сочни!Това с лютата чушка го гледах отдавна по Фиестата,но сама не се осмелявам и аз още,особено след като опитах шоколад с люта чушка и не ми допадна.При теб усещаше ли се нещо различно?
    Много симпатична покупка си имаш!
    Хубава сряда! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, аз все експериментирам с тази люта чушка - почнах от трохичка, после две, а сега си сложих (според мен) доволно количество, че чушките са от отровно лютите, но пак никакво усещане за люто. Само на една хапка усетих леко люто, но сигурно съм попаднала на парченце чушка. Хареса ми нестандартното усещане - пикантно, сладко и леко солено (от карамела. Солта в тестото на мъфините не се усеща).
      А аз трябва да опитам този шоколад, че още не съм.
      Хубава ми беше срядата :)) - благодаря ти! На теб уютна и топла вечер!

      Изтриване
  5. Снежи, чудесно предложение. И екскурзията, и кексчетата - все така да си изкарвате.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! Все така и по-често, ако може :))
      Поздрави и от мен, с пожелание за прекрасна вечер!

      Изтриване
  6. Искам да я видя на живо тази глинена къща , още щом видях снимките във фейса залепнах за нея :) ! История има ли ? Кой я е направил , живее ли се вътре :)?
    Благодаря за разходката ,Елти , не съм била никога по този край , а виждам ,че си заслужава да се посети ! Честито порцеланово мъфинче :) !
    И къпкейкчетата са много красиви и сочно изглеждащи !
    ХУбав следобед ! Прегръдка сърдечна !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хайде, идвай, Ив и ще те водя :)) Или да си разменим къщите за лятото ;):))
      Може и да има история, но не съм чула. Дава се на хотелски принцип и се потапяш в една различна атмосфера. Ето сайта на къщата - http://www.leshtenhouse.com/index.html
      И още едни къщички http://www.omaya.bg в Гайтаниново, които все още не съм видяла на живо, но може да ти харесат. Виж как ти помагам в плануването на отпуската :)))
      Радвам се, че ти харесва и благодаря! Топли прегръдки и от мен! Уютна вечер!

      Изтриване
  7. Снежи, прекрасна атмосфера и места за разходка, а с вкусното предложение на финала сложи черешката върху тортата, благодаря за представянето. Срам ме е да си призная, ама в Лещен и Ковачевица от детска възраст не съм ходила, трябва да се поправя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Иглика! Исках да сложа ягодка върху мъфинка, но идеята се промени в крачка :))
      Пожелавам ти желаната поправка съвсем скоро :)
      Поздрави и приятна вечер!

      Изтриване
  8. Ох, от много време насам ми се иска да посетя този прословут Лещен, но само с намерението си оставам. Чудесна разходка, Снежи!
    А мъфините грабват моментално с този карамелен сос! Разкош!!!

    Хубава вечер от мен :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, благодаря ти! Щом е в желанията значи ще го видиш все някога Лещен :) Пожелавам ти да е скоро, скоро.
      Хубава да е и твоята вечер!

      Изтриване
  9. Снежи, благодаря за чудесната разходка!
    Не съм ходила никога в този край :)
    Чудесна покупка и прекрасна рецепта!
    Е, как да не ти отесней банския :)
    Прегръдка и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ей това е виновно, Дани, за банския :)) Все към сладко посягам (подшушвам ти тайничко, че си наруших диетата :)).
      Радвам се, че ти е харесала разходката и другите неща. Благодаря ти, прегръдки и от мен, с пожелание за приятна вечер!

      Изтриване
  10. Мъфините са страхотни :)
    И аз харесвам района, и след природата Гоце Делчев там ми е най на сърце :) Миналата година открихме Добърско и тооолкова много ми се иска да се върна пак там :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Еос! Аз за първи път бях в Гоце Делчев и много ми хареса. Сега пък насочи погледа ми към Добърско :)) - там не съм ходила. Ще поразгледам в нета и ще запиша в препоръчани места. Поздрави и хубава вечер!

      Изтриване
  11. Снежи, през зимата не съм ги посещавала и е много красиво! Благодаря ти за разходката! Страхотна кутийка, много сладурска! И мъфините са супер! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате, а при мен все зимно време се случва да се насоча на там (за тен ;)) Благодаря ти и топла, уютна вечер!

      Изтриване
  12. О, както съм на вълна "жадувана пролет", направо се размечтах с тези снимки и красоти! Лети, благодаря за виртуалната разходка! Сега още повече ми се прииска да е топло и слънчево! :D
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, към края на зимата всички яхваме тази вълна :)
      И аз благодаря! С пожелание за хубав, изпълнен с настроение ден!

      Изтриване
  13. Вълшебно е, Снежи -
    много красиво и завладяващо, а сладкишчета са неустоимо изкушаващо допълнение.
    Със снимките, избора и цялата публикация, като че попаднах в приказка.
    Благодаря за удоволствието, поздрави и хубава вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианче, за милите думи! Радвам се, че ти е харесала моята приказка :))
      Поздрави и от мен, с пожелание за хубав ден!

      Изтриване
  14. Много зареждаща разходка, носи чудесно настроение в този мрачен и дъждовен ден! Благодаря ти!
    Сладките изкушения са така примамливи, Снежи! Ще чакам и рецептата за сладкиша с крем пастичера (много го харесвам и виждам, че си го комбинирала със сладкото от ягодки).
    Сърдечен поздрав и хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Lety! Радвам се, че съм създала добро настроение :) И на мен така ми действат разходките. Сладкишчето с пастичера ще се появи все някога в блога :)
      Сърдечен поздрав и от мен, с пожелание за хубави почивни дни!

      Изтриване
  15. Снежи,благодаря за красивата разходка! Толкова пъти разглеждах снимкмите! Усещането, да стъпваш по тези улички , да докосваш тези каменни зидове, наистина е неописуемо.А къщата, тази със странните прозорци-с глинена замазка съм я виждала и отвътре...
    Пожелавам ти много такива моменти на зареждане и релакс!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бети! Радвам се, че си се докоснала до усещането на стария Лещен. Глинената къщичка е примамлива със своята нестандартност :) Аз само на снимки съм я "посещавала" от вътре, но и от вън беше приятно да разгледам детайлите. А изгледът е опияняващ.
      Благодаря за пожеланието и дано всички имаме такива релаксиращи и зареждащи преживявания. Хубав ден, мила!

      Изтриване
  16. Снежи, много хубава разходка.Тази дестинация е в плановете ми.
    С удоволствие разгледах твоите снимки и най-вече глинената къща и гледката от нея.Кексчетата са страхотни,а и вкусът им сигурно е интересен!
    Благодаря за хубавото настроение!
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, Мира! Хубаво е човек да се разходи по тези места. Удоволствието малко се ощърбва от минаването през ромските махали, но добре, че поне тази до Лещен сега остава в страни.
      Сърдечни поздрави и хубави почивни дни!

      Изтриване
  17. Елти, и аз мислч, че в Огнянов няма много за правене, но наоколо е рай;) Ти си му се отдала. А и тези къпкейкчета са фантастични. Сега чакам да вложиш някъде и сладкото;)))Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Установих, че всяко едно излизане от града ми харесва по един или друг начин. Огняново рядко влиза в избора ми, но сега и там ми хареса :) Благодаря ти и хубав ден!

      Изтриване

loading...