Крекери

Ароматни, вкусни, хрупкави и бързи - това са крекерите по рецепта на Йоли.
Гледайте едната половина на снимката, защото в другата се намират бутер пръчици с маслини, не крекери :)


Принципно не съм фен на дребните сладки и соленки. Да уточня - не обичам да ги правя, но с хапването по друг начин стоят нещата. Ако се навих да дам своя принос :)), то е само, защото ми изглеждаха супер бързи и исках да елиминирам от менюто на едни младежи разните чипсове, ролсове и подобни.

Преди да потренирам преписване, искам да благодаря на Дианка ("И да похапнем...") за идеята със самардалата. Много апетитни се получават хлебчетата, а сега и крекерите с нея. За първи път сложих от тази подправка в едни лучени питки, ето тези:


После - винаги, където позволява и когато се сетя :)

Рецептата за крекерите е следната:

В купа смесваме

50 мл вода + 50 мл зехтин + половин чаена лъжичка сол.
Разбъркваме. Добавяме

150-170 г брашно (пшенично, тип 400, при мен на сръбската Fidelinka. Измежду другото публикуват хубави рецепти на страницата си във фейсбук. Още не съм попадала на българско от този стандарт. Ако някой е купувал Т400 на българска марка ще се радвам да сподели в коментарите).

Аз сложих и макови, и ленени семенца в тестото.
Омесва се на питка, завива се с найлоново фолио и се оставя да престои на стайна температура  около 20 - 30 минути. После разточваме на тънка кора и нарязваме на квадрати или други форми.


Приготвяме си смес от
1 с.л. зехтин + 1 с.л. вода + 1 счукана скилидка чесън (по желание) + половин чаена лъжичка оцет (по желание - това го няма в оригиналната рецепта).

Хубаво разбиваме с помощта на вилица. С четчица намазваме крекерите с тази смес. Отгоре поръсваме семена (мак, сусам, лен...) и (или) подправки по избор (чубрица, самардала, черен пипер, шарена сол...).


Печем крекерите върху специална хартия или силиконово килимче, в предварително нагрята до 170 - 180 С фурна, до лек, апетитен загар.
Това е упражнението :)


Да ви е и вкусно (както с Йоли, така и с Елти:)))!

А аз казвам едно голямо:





23 коментара:

  1. Снежи, чудесни са се получили. На вид са точно толкова ефектни като купешките, но вярвам, че са поне 100 пъти по-вкусни.
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Гери, домашното винаги е по-вкусно. Благодаря ти и успешна нова седмица!

      Изтриване
  2. Ох, Снежи....
    И аз от вчера хрупам едни соленки!
    И дори пак бях "тръгнала" да гледам на Диани
    пръчиците със сусам!
    Прегръдка и хубава неделя!
    P.S.
    Не съм виждала тесто Т 400:(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, аз пък много рядко правя такива дребосъци, но ще хвърля един поглед и на пръчиците на Диани. Прегръдки и от мен! Хубаво настроение и успешна седмица!

      Изтриване
  3. Чудесни са, Снежи...
    Много ефектни и апетитни, и аз обичам такъв вид похапки!
    Този тип брашно аз също не съм ползвала.
    Сърдечни поздрави, слънчева и усмихната неделя, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианче, не обичам да правя такива похапки, но ако има кой да ми направи сладко бих си хрупкала :) Благодаря ти и хубава нова седмица!

      Изтриване
  4. С две ръце съм "За" такива крекери, а и за всичко домашно приготвено! Снежи, чудесни са! :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. На едно мнение сме, Дани :) Благодаря ти и хубава нова седмица!

      Изтриване
  5. Чудни са, Снежи! Напоследък търся различни типове брашна, но нещо не се радвам на огромен успех- наумила съм си да произвеждам квас за хляб, а не откривам брашно без разни там избелители и други подобни. Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Игличе, квас си замесвам с Т 500, като слагам и малко пшенични трици (ето тук съм споделила моя опит http://elti-spodeleno.blogspot.com/2012/04/blog-post_12.html). Току що видях, че не ми се зареждат снимките към публикацията за квасения хляб и ще гледам скоро да оправя нещата. Сега ти ме навеждаш на мисълта, че може би избелителите (и по-скоро тяхното количество) довеждат до неуспешни хлябове понякога. Аз сега, покрай Великден, търсих брашно Т 400 за козунаците и никъде не открих, та се замислих изобщо предлага ли се от този стандарт на бг пазара.
      Хубава седмица и на теб!

      Изтриване
  6. Много апетитни крекери,Снежи! Определено домашното е винаги вкусно, а и по-полезно! :) Много са изкуствени чипсовете и другите подобни от техния сорт, а като прочета хидрогенирани мазнини и ми става зле... За жалост сме в един омагьосан кръг и няма как да избягаш от вредите. Надявам се някой ден производителите да се сещат предимно за здравето на хората, а не само за печалбата си. И как няма да откажеш младежите с тези примамливи соленки. :)
    Хубава и успешна седмица! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Светле, няма излизане от омагьосания кръг (за съжаление), но поне докато не се е затегнал здраво, ще се старая да се противопоставям на повечето боклуци от магазина. Макар, че и продуктите са ни едни...
      Благодаря ти и хубав ден!

      Изтриване
  7. На тези хрупкави крекери кой би устоял? ! Щом са и домашно производство ...!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Инче, ама много бързо свършват (да му се не види). Миналата седмица купих една готова мини тортичка, че ми ядеше сладичко, а нямах време. Толкова беше лоша на вкус, че три дена си имахме десерт :)))(храна не изхвърлям, освен, ако не е развалена :)). Това го казвам като предимства и недостатъци на домашното ;)
      Прегръдки и от мен, мила!

      Изтриване
  8. Чудесни са! Често ги правя:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина чудесни, Траянче. Видях ги и при теб хрупкавите залъгалки :) Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  9. Леле, колко са интересни! Такъв вариант виждам за първи път и много ме впечатли! Винаги е добре да има вкусни дребни хапки, че когато ти дойде наум, просто да отидеш и да си вземеш няколко в шепа.:)
    Хубава и слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Лошото при мен, Албенче, е че не спирам да пълня шепи - една след друга, докато не напипам дъното на кутията (или купата) :)). Иначе за вкусни са вкусни. Благодаря ти и усмихнат ден!

      Изтриване
  10. Крекерите са трепач!!! Благодаря за доверието и се радвам, че самардалата се е харесала :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  11. Krekerite sa strahotni!Probahme gi vcera,prosto ne ni ostavase vreme da si poemem vazduh!Dneska stte si pravime pak da gi probvat i decica :D!Cunki i mersi!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да направиш на дечицата, ей :) Вие самички ли си ги изядохте? Цункай мишлетата от мен! И да ги нагушкаш едно хубаво!

      Изтриване
    2. Vsicki jadohme!Ama naste ustenca sa po golemi!Super sa!Pravih gi vece njakolko pati i sas susam,a sega mislja i sas sirene i kaskaval da probvam!Obicame vi!

      Изтриване

loading...