Облачен хляб


Ако решите да изпробвате тази рецепта не тръгвайте с нагласата, че това е хляб. Но ако спазвате ниско въглехидратен режим на хранене, това наистина ще ви е като хляб, макар и вкусът да е нещо подобно на въздушен печен омлет (от типа "хапнеш нещо, глътнеш нищо" :)). Все пак ще имате на какво да намажете пастет примерно или да си го хапнете със сиренце и домат.


Рецептата видях в блога на Ани "Вкуснотека".

Любими бъркани яйца "Елти"


Много лесна и бърза рецепта. И много вкусна (което се подразбира и от думичката "любими" в заглавието). Идеята ми хрумна в процес на готвене на най-обикновените бъркани яйца, които след добавка на това-онова от хладилника си спечелиха съвсем заслужено това "любими".

Продукти за 2 порции:
(ако ще правите повече порции разделете приготвянето на части (първо за 2 порции, след това за нови 2 порции и т.н.), освен разбира се, ако размерът на тигана и площта на котлона не ви позволяват да си ги направите наведнъж)
  • 200 г кашкавал
  • 30 г масло
  • 30 г топено сирене
  • 50 г синьо сирене
  • 4 яйца
  • черен пипер
  • 70 мл течна сметана за готвене

Начин на приготвяне:
  • Сложете в тиган маслото и включете котлона на средна мощност (при мен на 800W от общо 2000W).
  • Щом маслото се разтопи, първо сложете нарязания на филийки кашкавал (филийките да не са много тънки, някъде около 3 - 4 мм)  .
  • Веднага върху кашкавала сложете на парченца топеното и синьото сирене.


  • Сега чукнете отгоре 4 яйца и изчакайте кашкавала да се зачерви.


  • Повдигнете с лопатка кашкавала и ако се е зачервил хубаво го обърнете, за да не загори отдолу.
Не може да се обърне цялото като омлет, а на части (лопатка по лопатка). 
  • Сипете течната сметана и оставете малко да покъкри. Разбърквайте от време на време.
  • Преди да свалите от котлона поръсете с малко смлян черен пипер.
Насладете им се докато са топли и се усеща ароматът от сирената.


Сладки "Прасковки"


Помня ги като луксозни сладки от моето детство, правеха се за специални поводи (както и повечето десерти, различни от крем и кекс). Правила съм ги толкова отдавна, че дори бях загубила спомена по вкуса. Но съвсем скоро братчето ми спомена за тях с носталгия и реших да го изненадам. След това и половинката си поръча нова доза, която, както вече писах в предходната публикация, му сервирах в "касетка".



Диетична торта тип Гараш


Направих я за рождения ден на половинката. Каза ми, че не иска торта, а само от онези сладки "Прасковки", които бяха хит в нашите млади години, но реших да го изненадам с цяла касетка с прасковки. Ето такава касетка:

Кето торта Гараш и сладки "Прасковки"
За рецептата се доверих на Кето.бг  и на Gabriela Tsulin

Сочна баница с ябълки


Това е преработен вариант на рецептата за "Божествен тиквеник", която ми е една от най-любимите до сега (и която от доста време се каня, но все не успявам да запиша в блога). Просто реших да я пробвам и с ябълки. Страхотна е!


Продукти:

Торта "Уиски с фъстъци"


Отдавна си бях набелязала тази торта от блога


Гледайки снимките, долавях дъх на уиски, усещах фъстъчената мекота, подсладена с малко шоколад... Тя, Поли ги умее тези работи, да те предизвика чрез снимки.
Това е торта с авторитет, която (вече мога да кажа) си тежи на мястото.
Благодаря за рецептата, Поли! 
Избрах да я направя за моя рожден ден (който е малко след нова година и за това чинийките са ми в духа на зимните празници:)) и асоциирах отлежалото старо уиски с годините, които трупам  :).


Крем карамел


Технологията тук е по-различна, продуктите са си същите, но крайният резултат много ми хареса и мога да кажа, че има щипка различие от класическия крем карамел. Стои малко по-плътен.

Първо - в тази рецепта кремът се приготвя с вряло мляко, а не студено.
И второ- захарта не се карамелизира в чашките, а се приготвя карамелен сироп, който се пече заедно с крема и до сега винаги ми се е разтварял на 100%. Т.е. като карамелизирам захар в чашки много често ми се е случвало част от захарта да си остане на дъното неразтворена. А с този сироп нещата си дойдоха на мястото, за едно истинско карамелено удоволствие.


Емоция

Много често ми се случва да вървя по коловози от задачи, те чертаят дните ми - сутрин,обед, вечер - диктуват, влачат ме, не спират. Има обаче спирки, на които или сама, или с помощ от приятел слагам табелката "стоп" против амортизация и си подарявам нещо (не вещ, най-вече емоция), нещо, което обичам.

Такава интересна емоция получих като подарък и се озовах в ателие, бар галерия или просто място за отпускане "Дали Вино". Копирам от техния сайт забавното им представяне:


"Дали вино, дали водка?

Ако си мислиш, че ще пиеш вино с Дали – спри тази водка!

Вземи приятел и избери картина

и не отлагай за следващата зима.

Не се притеснявай за резултата

виното ще извая красотата.

Дали ще е за подарък, дали ще я сложиш на стената,

най-важно е забавлението, а не суетата."

Накратко - "Дали Вино" е място, където получаваш възможност да рисуваш без да си художник и накрая получаваш картина като от художник. Важно е да умееш да се забавляваш и да не си педантично придирчив, да можеш да пуснеш въображението си (това обаче го разбрах чак към края на забавлението).

Реване с грис


Рецептата, за реване с грис, видях в една много стара книга. По-различно е от  традиционното реване (или поне от това, което аз съм приела за традиционно). Много ми хареса как се получи и за това получава запис в моята блог готварница.



Руска салата

Любима и задължителна на новогодишната ни трапеза.
Различното в тази рецепта е, че обелих и нарязах на кубчета суровите картофи, след това ги сварих. До сега винаги съм ги варила цели, с обелките (и беля, и нарязвам след като изстинат).


Продукти за около 8 - 10 порции:

Зрял боб с кисело зеле


Продукти:

  • около 500 - 600 г сварен боб (използвах от консерва, една е 400 г, но чисто, след отцеждане остава 250 г. Купих една с бял и една с червен боб)
  • 1 малка кисела зелка
  • 1 глава кромид лук
  • 1/2 ч.ч. олио
  • 2 с.л. брашно
  • 1 равна ч.л. червен пипер
  • 1 равна с.л. сушена чубрица
  • 1 дафинов лист
  • 1 ч.л. шарена сол

Боб с кисело зеле

Постни бобени кюфтета с постен чеснов сос


Продукти (за 9 - 10 бр. кюфтета):

  • 1 консерва бял боб от 400г
  • 3-4 с.л. олио
  • 2 с.л. ситно нарязан кромид лук (1/2 глава, средна по размер)
  • 2 с.л. с връх (40г) брашно
  • 1/4 скилидка чесън, нарязан на ситно
  • 2 бр.гъби (по желание)
  • 100 мл вода
  • 1/2 ч.л. сол
  • 2 щипки смлян черен пипер
  • около 1ч.л. сух джоджен
  • 1 с.л. галета (в сместа)
  • 1/2 купичка галета (за овалване на кюфтетата)



loading...