Облечени чушки


Обожавам аромата ( не по-малко и вкуса) на печената чушка (пипер). Усетя ли го, веднага се зараждат асоциации - огнище, големи речни камъни (и тухли вършат работа ;), почерняла от сажди ламарина...

Лятото не само, че опустошаваме огромни количества от този зеленчук, но прибирам и за зимно време. Та може да се каже, че ръцете ми "пиперясват" от количеството пипер, което минава през тях. С нетърпение чакам появата на градинските.С годините установих, че от мен професионален градинар не става (виж баща ми се справя страхотно), но съм перфектен берач-събирач (както дойде - понякога бера сама, понякога само събирам вече набраното). Е, случва се да се изложа и с тази ми дейност :) - тази година изтървах тиквичките - вчера ходих до градината и имаше само огромни и почти жълти.




Е, не толкова жълти и големи, колкото балите по пътя :)

Та за тиквичките - взех си две, за всеки случай, ако ми се доправи баница (например). Доматите, краставиците и пиперът тепърва започват. Миналата година имаше богата реколта (дано и тази да е така) -  доволно си хапнахме домашни зеленчуци, слагахме зимнина, продавахме и дори за животинките остана (зайчетата сигурно за първи път пробваха броколи :)). Това за градината направо си е за отделна статия :)

Хайде сега и за рецептата - искам да ви представя нещо като чушки бюрек (пак, да :)), но облечени в кора от многолистно тесто и пекнати на фурна. Не съм пробвала, но ми се стори удобен вариант за гости. Могат да се подготвят по-рано и после да се изпекат. Но тестото е хубаво да се увие непосредствено преди печене, за да не се разводни.


Рецептата е без премерени количества (за кой ли път).
Първо изпичаме чушките. Оставяме да се задушат под кърпа и обелваме.
Цепваме чушката по дължина и с остър нож, отрязваме целия "семкодържач". Понякога при мен чушката се цепва на 2 - 3, но пак става.


Оставяме чушките в тава, под наклон, за да се изцедят.

Намачкваме бяло краве сирене,
добавяме малко настърган кашкавал (около 1/3 от количеството на сиренето),
скилидка ситно нарязан чесън,
малко олио,
сушена чубрица (или малко черен пипер),
яйчен белтък (суров),
наситнен колбас (или пушено филе).
Разбъркваме хубаво сместа. Пълним чушките през процепа.

Разточваме бутер тесто до лист с дебелина от 3 до 5мм. Нарязваме ленти широки около 2 см. Увиваме лентите около чушките и подреждаме в тава, застлана с хартия за печене.
Намазваме с разбит жълтък и печем в предварително загрята фурна.


Пробвах ги и топли, и студени - все ми бяха вкусни.





Навъртяни чушки, навъртяно злато по поле - красота за различни сетива :)

10 коментара:

  1. Снежи, вече знам през зимата при кого ще похапвам чушки :)
    Предложението ти е много интересно и вкусно!
    Прегръдка и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, с удоволствие те включвам в компанията на чушкоядците :)Прегръдки и от мен и лека нощ, мила!

      Изтриване
  2. Снежи,страхотна идея и толкова хубаво са се зажарили чушките ти с тази златиста коричка!Много ми допадат така!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, радвам се, че ти харесват. И аз току що си откраднах от кекса ти с тиквички (за десерт :)). Поздрави и от мен, мила! Лека нощ!

      Изтриване
  3. Къде ги измисли такива?!:) Сега трябва да ги направя!
    Е, тази вечер наистина трябва да е прохладна и ти я пожелавам!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. От къде ли? Гледах едни бутер фунийки с крем, но си нямам алуминиеви формички. Чудех се какво подръчно средство може да използвам и чушките ми се мернаха на хоризонта. За добро, де - станаха много вкусни. А идеята от сладка, се трансформира в солена :)
      Поздрави и хубава вечер, мила!

      Изтриване
  4. Елти,
    много добре си навъртяла и сеното, и чушките;)
    Идеята ми харесва за гости, но не изненадващи. Трябва да имам време, че има вариант да се изложа;)
    Много хубава сряда ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, за изненадващи не стават - само за планувани. Навъртях ги, я, колко му е :) А ти да се изложиш, НЕ го вярвам :) Благодаря ти, мила, хубава да е и твоята сряда, и седмица, и т.н.

      Изтриване
  5. това съм го изпуснала, нали цяло лто съм почти без интернет в планината...но никога не е късно!И аз обожавам аромата на печени чушки, змаразявам за зимата печени и или купувам буркани, което естествено не е същото!Много ми хареса това предложение, ефектно и предполагам вкусно!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сонче, благодаря ти! Ще се радвам ако решиш да пробваш. Дано ви е вкусничко :) Поздрави и извинявай за закъснялото включване от моя страна :)

      Изтриване

loading...