петък, 28 юни 2013 г.

Сборно - летни, лесни и чудесни


За да не стане тромаво заглавието пропуснах думата любими, а всички те са ми точно такива. Първо ще предложа

Лека картофена чорбичка

Обичам я с малки цели пресни картофки, като супа топчета (снимката е с големи, нарязани (такъв момент съм улучила), но вида не променя вкуса).


Продукти и начин на приготвяне:

Запържваме 1 глава нарязан кромид лук, 1 - 2 скилидки чесън и 1 нарязан на кубчета морков в малко олио. Слагаме 1 ч.л. червен пипер, разбъркваме и веднага наливаме около 1,5 -2 литра топла вода. Докато чакаме водата да кипне, обелваме около килограм картофи (ако са пресни ги измиваме или остъргваме - кой както предпочита). Едрите нарязваме на парчета, а дребните оставяме цели и ги слагаме в тенджерата. Оставяме да ври на бавен огън. След като почти са се сварили картофите, прибавяме 2 - 3 средни по големина домати, нарязани на ситно и оставяме да поври заедно с тях. Сваляме от котлона и подправяме с нарязан пресен джоджен и по желание още скилидка, две нарязан чесън.

Предложение номер две е за

Постна чорба от зелен фасул с джанки




Продукти и начин на приготвяне:

Запържваме 1 глава нарязан кромид лук и 1 нарязана скилидка чесън  в малко олио. Слагаме 1 ч.л. червен пипер, разбъркваме и веднага наливаме около 3 литра топла вода. Докато чакаме водата да кипне, измиваме и нарязваме зеления фасул (количеството на око - за по-гъста или по-рядка чорбица). Слагаме го в кипящата вода и оставяме да ври до сваряване. След като фасулът омекне, прибавяме 1 - 2 средни по големина домати, нарязани на ситно и оставяме да поври заедно с тях. Пускаме в чорбата няколко зелени джанки (5-7-10 зависи кой как понася кисели манджи). Оставяме да поври още минута - две, но не повече, за да не се разварят съвсем. Добавяме 3-4 нарязани скилидки чесън и подправяме с пресен копър. По желание (на финала) може да се запържи (или разреди с малко водичка) 1-2 с.л. брашно, за сгъстяване на чорбата. Вкусна е, както топла, така и студена.



Може да сварите по-голямо количество зелен фасул, за да опитате и рецептата за


Паниран зелен фасул

Първо я видях в блога "Да готвим с tillia" , след това и в "С нож и вилица в ръка". А Катето от My Candy Kitchen ми ги сервира край рекичка и събуди асоциация за пържена рибка :)

Направих си смес за панировка като разбих 2 яйца с малко сол. Сипах около 100мл бира и 100мл вода. Добавих пшенично брашно до смес, с гъстота за палачинки. Сложих и 2 с.л. царевично брашно. Овалях и сварения зелен фасул в царевично брашно. Потапях едно по едно в панировката и изпържих в нагрято олио. За първи път опитах паниран зелен фасул и ми хареса. Благодаря ви за идеята Инче, Ванче :*


Сготвих ви нещо на бързо и се отдавам на петъчно мързелуване :) 
Хубави почивни дни и до скоро!

сряда, 26 юни 2013 г.

Пиле лютика на сач - мъжка кухня


Вече знаете колко обичам лятната си градина, готвенето на открито, сачовете и включването на мъжката половина в кухнята. За това без уводни думи ще представя и тази разновидност на любимото ми пиле лютика. Продуктите са без точни количества, че в мъжката кухня не се вписват мерки и теглилки, всичко е на око и зависи колко лакомо е окото :) (разбирайте какъв глад ни гони и колко човека ще се "борим" със сача).


Продукти:
Пилешки пържоли (от гърди или бутчета)
Бяло вино (може да заместите с разреден в малко вода лимонов сок)
Горчица (по желание)
Соев сос
Чесън
Черен (бял) пипер, Сол, Олио, Магданоз (по желание)
Кромид лук (стар или пресен)
Зелени чушки
Домати (ориентировъчно - на половината от количеството зелени чушки)
Печени червени чушки (колкото повече, толкова по-добре. Пак ориентировъчно - вече изпечени и обелени да се равняват на количеството зелени чушки)

Приготвяне:
Подготовка на месото:
Пилешкото месо нарежете на тънки малки пържолки.
Посолете ги (по-оскъдно от обикновено, защото соевия сос ще ги осоли допълнително) и поръсете с прясно смлян черен или бял пипер.
Разбийте в купичка около 1 равна ч.л. горчица (в случай, че ще слагате), 2 с.л. соев сос, 2- 3 скълцани скилидки чесън, малко бяло вино (или 2 с.л. лимонов сок и около 100мл вода). Залейте с тази марината месото и разбъркайте. Приберете в хладилник, докато подготвите зеленчуците.

Подготовка на зеленчуците:
За печене изберете плътни червени чушки. Опечете, обелете и оставете да се отцедят от сока.
Нарежете зелените чушки на едри парчета.
Почистете лука и също нарежете на едро.
Доматите настържете на ренде или нарежете на по-дребно.

Приготвяне на ястието:
Налейте олио в сача и хубаво нагрейте.
Изцедете месото и изпържете първо пържолките. Готови ги дръжте в съд с капак.
След това сложете да пържите в сача зелените чушки.
Щом се позачервят добавете лука и продължавайте пърженето. Изчакайте и лука да се зачерви.
Добавете доматите, посолете и пържете (с разбъркване от време на време) до извиране на водата, която ще пуснат.
След това сложете нарязаните печени чушки, няколко скилидки, нарязан на ситно, чесън и разбъркайте.
Наредете отгоре пържолките и дръжте на огъня още малко.
По желание наръсете с нарязан магданоз и сервирайте.


Една топла пита, като тази, му подхожда отлично:

И тази атмосфера също:

Послушах съветите ви за ловеца на пчели и наистина стана страхотна лампа, която си е баш на място в битовото ми кътче. Само не успях да хвана в снимка игривите светли отенъци по тавана :) Благодаря ви! Да ви е сладко и надявам се уютно :)
-----------------
18.07.2013г.

Рецептата ми донесе поощрителна награда от GoodFood, щипка за барбекю на Tefal. Това всъщност е награда за мъжа ми, който е майстор на ястието и основен ползвател на такива щипки :).




вторник, 25 юни 2013 г.

Винени мъфини с череши

Защо да чакам да ми прокисне виното, като може, ако не го пием, поне да го изядем. Лятото няма как да ми се допие тежко червено вино, но в мъфинки с череши се върза добре. И с касис ще са добре, може би и с вишни, грозде, знам ли. Харесаха ми - имат лек аромат на виното (червено, домашно, ароматно, със сигурност спада към сухите, но не му знам точно вида), крехки, почти ронливи, когато са топли и по-плътни, вече изстинали.

Винени мъфини с череши
Продукти:

1 яйце
140 г захар
80 мл олио
100 мл ароматно червено вино
250 г брашно
10 г бакпулвер
щипка сол
1/3 ч.л. канела (ванилия)
1 ч.ч. череши

Приготвяне:

  • Загрейте фурната на 180 градуса (С)
  • Разбийте яйцето, захарта и олиото.
  • Налейте виното. Разбъркайте.


Винено-кексова смес за мъфини


  • Наръсете 1/3 от брашното, сложете бакпулвера, солта и канелата (ванилията). Разбъркайте.
  • Добавете останалото брашно и бъркайте до пълното хомогенизиране на сместа.
  • Оставете сместа настрани и през това време извадете костилките на черешите. Подгответе си формичките за печене (ако не са силиконови, намажете с малко олио и поръсете с брашно).
  • Разпределете винено-кексовата смес във формичките, поставете по няколко черешки.
Винени мъфини с череши - преди печене.

  • Сложете в нагрятата фурна и печете до готовност (аз проверявам с лек натиск, но предполагам, че и клечка ще свърши работа).

Оставете ги да изстинат преди да ги вадите от формите
Винени мъфини с череши
Ето разрез на изстинала мъфинка, с винен аромат

Винена мъфинка - разрез


неделя, 23 юни 2013 г.

Гост в кухнята на Елти - My Candy kitchen носи полъх от Прованс

Казах ви аз, че Катето е слънчево момиче :) А гостуването и е по-топло и от най-топлия летен ден. Ухае на море и росна поляна, на вино, подправки, лавандулови ниви или с една дума на Прованс. Не, че съм ходила в Прованс, но точно така си го представих след като прочетох публикацията, с която My Candy Kitchen ми гостува днес. Всичко е толкова вкусно и толкова изкушаващо, а да ви държа в очакване ми се струва доста егоистично, за това:

Гостува MyCandyKitchen

Кате, за мен е чест да бъдеш мой гост!
Благодаря ти за вкусното разнообразие, за труда и цялата слънчева енергия, която си съсредоточила, дори и в най-малкия елемент. За такива фурии като теб разчиствам кухнята и заставам встрани, да гледам и да ти се радвам :) Насладете се и вие, приятели! Менюто не е за изпускане, а за разпускане. Аз определено му отпускам края :)


Меню с полъх от Прованс

My Candy Kitchen:
Да гостувам в блога на Снежи, точно след Пепчо, направо си беше предизвикателство! Обаче знам, че всички вие сте толкова мили и добри, че ще се зарадвате и на моето гостуване:).
Първоначално мислех да представя рецепти от гръцката кухня, но напоследък толкова ви подлудявам с тях, че ми се искаше да сменя малко стила и направих един огромен завой към един много любим стил: "Прованс", всъщност аз си го наричам така и моля ако има критици, да ме извинят ако нещо не е както трябва:).
Подбора на ястията ми не беше труден, някак тези рецепти сами ме откриха. Една по една и менюто беше изготвено. Остана приготовлението, което за мен беше истинско удоволствие, всеки, при когото съм гостувала знае вълнението ми:).

И така мила Снежи, с удоволствие пристигам, в това мое много любимо местенце!

Elti:
Менюто толкова ми хареса, че точно сега ме засърбя езикът да ти кажа благодаря, добре си ми дошла! Удоволствието е мое! Съжалявам, че те прекъснах :)

My Candy Kitchen:
Обичам да се отбивам тук, дори не само когато има нова публикация, харесва ми да чета пътеписите, харесвам начина по който споделяш рецептите. Изобщо много ми допадаш, особено след като вече се открихме и във Фб.
Искрено се възхищавам на начина по-който водиш блога си, на това, което споделяш с нас и се надявам един ден да пием по едно истинско кафенце.
Много се радвам, че се открихме! Специално за теб е този ароматен букет!



Elti:
О, ти си много мил Бонбон! Да ти кажа, че симпатията е взаимна и няма да те прекъсвам повече :)

My Candy Kitchen:
А ето и  рецептите от днешното меню:


Пълнени тиквички със зеленчуци на фурна

Пълнени тиквички със зеленчуци

по идея от тук: www.fantasticprovence.com

Продукти:

2 тиквички
1 патладжан
1 червен / розов домат
1 глава лук
няколко скилидки чесън
червена чушка
жълта чушка
клончета розмарин
стръкчета мащерка
сол
зехтин

Пълнени тиквички със зеленчуци - преди печене

Приготвяне:

Разрежете тиквичките на 3-4 по дължина, без да стигате до дръжката - да получите "ветрило".
Посолете в процепите.
Намажете тава със зехтин и поставете тиквичките.
Нарежете зеленчуците на колелца и ги посолете. 
Подредете ги в процепите, като разполагате цветовете, както ви харесва.
Сложете и няколко скилидки чесън, мащерка и розмарин.
Отгоре поръсете със зехтин.
Изпечете във фурна на 180-200 градуса за около 40 минути, до готовност. Аз не загрявам фурната предварително.

Пълнени тиквички със зеленчуци 

Пълнени тиквички със зеленчуци

Пълнени тиквички със зеленчуци


Телешко "Прованс"

Телешко Прованс

По идея от тук: realfood.tesco.com
Промених начина на обработка, тъй като съкратих времето за приготвяне, чрез варене в тенджера под налягане.

Продукти:

4 - 5 бр. телешки гърди с кокал
1 глава лук
1-2 моркова
4-5 пресни картофа
зехтин
1 ч.ч. Марсала
черен пипер
сол
червен пипер
клонче розмарин, стръкчета мащерка
*портокалова кора
*смлян карамфил

Телешко Прованс

Приготвяне:

Загрейте зехтин в тенджера и поставете месото да се запечата от всички страни. Извадете го и го поставете в тенджера под налягане. 
Налейте вода 2-3 см отгоре над месото.
Поставете капака, затворете тенджерата и я оставете на степен 2, а котлона на максимална степен. Когато червеният клапан се вдигне и от другият клапан започне да излиза пара, намалете котлона на 2. Варете около 40 минути.
Отстранете тенджерата от котлона и освободете парата. Може да оставите да се охлади и да се освободи сама или да освободите парата, на позиция пара, но внимавайте да не се изгорите!.

Извадете месото от тенджерата и го поставете в намазана със зехтин тава.
Подредете отстрани целите небелени пресни картофи, лука, нарязан на 4 големи парчета, морковите, нарязани на едро.
*По желание може да настържете портокалова кора и да добавите смлян карамфил.
Посолете, поръсете черен и червен пипер, полейте с Марсала и завийте тавата с фолио. 
Поставете във фурна и печете до готовност.

Телешко Прованс


Тарт с кайсии и марципан

Тарт с кайсии и марципан

По идея от тук: www.zencancook.com
Взаимствах идеята за плънката, като за основа използвах бутер тесто. 

Продукти:

1 бутер тесто на "Била"
около 10 бр. кайсии
филирани бадеми

125 гр хубаво краве масло
60 гр марципан Др йоткер
2 яйца
1 ч.ч. захар
2 с.л. брашно
щипка сол
3/4 ч.ч. заквасена сметана

Тарт с кайсии и марципан

Приготвяне:

Поставете маслото в тенджера и го гответе на средна степен, докато започне да ухае приятно и започне да се оцветява в златисто. Внимавайте да не го прегорите! Отстранете от котлона и го оставете да се охлади.

Поставете в кухненски робот марципана, захарта и яйцата и ги пасирайте до гладкост.
Добавете пресятото брашно и солта и пасирайте отново.
Добавете охладеното масло и заквасената сметана и отново пасирайте до гладкост.

Застелете тава с хартия за печене и отгоре разстелете бутер тестото, като оставяте борд от всички страни.
Надупчете дъното с вилица на няколко места.
Излейте сместа върху бутер тестото и отгоре подредете разрязаните на две кайсии. Може със отрязаната страна нагоре или надолу.
Поръсете с филирани бадеми и изпечете за 1/2 час в предварително загрята на 200 градуса фурна. Оставете да се охлади на стайна температура и поднесете.

Тарт с кайсии и марципан


Лимонада с лавандула и вишни

Лимонада с лавандула и вишни

Лимонада с лавандула и вишни

Съществуват много версии на такава лимонада. За да получа този красив цвят използвах сироп от вишни и синьо кюрасо. 

Направете сиропа на вкус, като разреждате със сода. Хубаво е да се получи светло розов цвят. Добавете малко синьо кюрасо, докато получите желаният цвят. За аромат поставете в каната няколко стръкчета лавандула. 
Лимонада с лавандула и вишни

Лимонада с лавандула и вишни

Лавандула

Снежи, още веднъж,  благодаря за приятелския жест и незабравимите емоции!
На теб и приятелите на блога ти пожелавам прекрасно лято, с аромат на сбъднати мечти,  усмихнато слънце и морски целувки!

Elti:
Как се чувствате, приятели? Аз преливам от приятни чувства! 

За My Candy Kitchen


четвъртък, 20 юни 2013 г.

Първото ми блог гостуване и мини тортички с винен сладолед

Отивам на гости при едно слънчево момиче!
Виртуалното приятелство непринудено ражда виртуални образи и нейният образ съм докарала до слънчево момиче.Нейният блог е като пъстра дъга и ме зарежда страхотно! Често и ходя на гости. Привлича ме ароматът на уют, който се разнася от открехнатото прозорче. Надничам, почуквам на стъклото, казвам здравей, перденцето се полюшва и тя винаги се показва слънчево усмихната. Понякога ми показва снимки и разказва забавни истории, това ми е любимо.
Днес пак съм тръгнала натам - към кухнята на My Candy Kitchen, да поседна на канапето с Катето. Приготвила съм и десерт, вино, слагам в кошницата и карта за пътуване (за всеки случай). Обличам рокля в летни тонове (ха, увлякох се, та аз не нося рокли :)). Я по-добре тениска и спортни панталони, ластик на косата, удобни обувки и в пълна бойна готовност за разходка. Няма да се учудя, ако бъбрещи на диванчето се заговорим за оная рекичка или горска пътечка и току виж сме хванали гората.



Изборът на рецепта хич не ми беше лесен. Всички идеи ми се струпваха на куп, като шумна тинейджърска компания. А от неспиращото ехо "какво - о- о - о.... каквоооо ... квооо...." на моменти ми пропищяваха ушите. Да знаете, лошо е да ви поканят на гости там, където си имат всичко :))).
Тя, домакинята, винаги ме е учудвала със своята оправност. Как смогва нямам идея, но истински и се възхищавам.

В крайна сметка насочих идеята към реверанса - рецептата и изпълнението да носят специално послание към Candy (нещо от сорта "това е специално за теб"), "подписано" от мен (т.е. да носи вкуса и аромата от кухнята на Елти).

Мини тортички с винен сладолед


Първо направих графичен модел на името,


избрах рецептата (идеята и рецептата за блата е от този сайт),
след това направих шаблони за ползване към рецептата (водена от начина на изписване по-горе, избрах мъфинката за акцент. Опитах и самия надпис да прехвърля на блата) .
Така вече самото изпълнение носеше специално послание към домакинята.

Катенце, най-сърдечно благодаря за поканата и за всичките приятни чувства и емоции, които я съпътстваха! Изваждай чашите за вино :) и да си кажем "наздраве",

Малиново вино

с много любимото ми малиново вино :) Дано допадне и на твоя вкус.

Malinella

Мини тортички с винен сладолед

Продукти за блата:
4 белтъка
2 жълтъка
4 с.л. захар
4 (60 г) с.л. брашно

Продукти за шоколадовото тесто за декорация:
45 г брашно
25 г какао на прах
80 г пудра захар
80 г масло
60 г белтък

Продукти за сладолед сабайон с ягоди и малиново вино:
50 мл малиново вино
100 мл течна сметана
2 жълтъка
200-300 г почистени ягоди (малини)
6 с.л. захар (или на вкус)

Продукти за шоколадов сладолед с малиново вино:
50 мл малиново вино
200 мл течна сметана
200 г млечен шоколад
2 с.л. захар

Първо приготвяме сладоледите.
Сладолед Сабайон:
Жълтъците разбиваме с 2 с.л. от захарта. Добавяме виното и варим на водна баня, като бъркаме непрекъснато. Отсраняваме точно преди точката на кипене. Оставяме да се охлади. Сметаната разбиваме и оставяме на стайна температура.
Смесваме изстиналия яйчно - винен крем и сметаната с помощта на миксер (за да обогатим с въздушни мехурчета). Пасираме ягодите с останалите 4 с.л. захар и ги слагаме в крема. Прибираме в камерата на хладилника. Периодично изваждаме, разбиваме с миксер и пак прибираме. Това се прави няколко пъти, за да се предотврати образуването на ледени кристалчета.

Шоколадов сладолед:
В сметаната поставяме начупените шоколади и загряваме на водна баня. Бъркаме непрекъснато до разтопяването на шоколадите. Отстраняваме от котлона. Загряваме виното със захарта и бъркаме до нейното разтопяване.Сипваме виното в сметаната, разбъркваме и оставяме да изстине. Прибираме в камерата на хладилника. На 15 - 20 минути изваждаме шоколадовата смес и разбиваме за кратко с миксер. Тази процедура правим поне 3 - 4 пъти.

След това приготвяме шоколадовата смес за декориране на блатовете:
Мекото масло смесваме на ръка с пудрата захар. Слагаме белтъка и разбиваме с вилица. Добавяме брашното и какаото. Хубаво разбъркваме.

С това тесто може да рисувате всичко, което ви хрумне. Аз исках да изпиша "Candy", но...
Е, изписах го, но се вцепених, когато видях огледален образ на блата :)
С втория опит обърнах в нормално четящ се букворед, но не го докарах на вид,

Рисунки с какаово тесто върху белтъчен блат

а с третия - направо се отказах от буквите и остана само мъфинката от надписа :)

Мини тортички с винен сладолед и шоколадова декорация 

За да направя рисунката първо си изрязах шаблон с помощта на макетен нож от тънка пластмаса (конкретно - капак от сладоледена кутия). След това сложих пекарска хартия на дъното на тавата. Поставих макета и нанесох от шоколадовата смес. С шпакличка намазах внимателно от тъмната смес и после още по-внимателно отстраних макета.

Подготовка на шоколадови рисунки

Прибрах тавата в хладилника за около половин час.

За белия блат: Разбиваме белтъците първо на пяна,  без да слагаме нищо към тях (купата и бъркалките на миксера трябва да са сухи). След това добавяме лъжица след лъжица захарта, като разбиваме между тях.  Белтъчният сняг трябва да е с устойчиви върхове, но да стои въздушен (това ще ви гарантира получаването на хубав и пухкав блат при печенето). Следват жълтъците и брашното, отново на етапи. Разбъркайте сместа с лъжица до хубаво смесване на всички съставки.

Белтъчно тесто

Изваждаме тавата с рисунките от хладилника и отгоре разпределяме бялото тесто. Загряваме фурната до 150 градуса (С). Поставяме тавата и увеличаваме на 170 (С). Съжалявам, че не отмерих времето за печене. Важно е да не се препича и да не се чака образуването на зачервени краища.

Изпечения блат нарязваме на ленти и оформяме ролки в чаши или други формички. Помогна ми и едно кенче от бира (точно от него се получи най-хубавата тортичка):

Оформяне на блатовете за мини тортички

От останалите парчета блат изрязваме кръгла форма и слагаме за дъно.

Дъното на тортичките

Пълним тръбичките с готов сладолед, като редуваме шоколадов със сабайон. Прибираме в камерата до момента на сервиране. След това изваждаме от формичките и украсяваме.

Мини тортички с винен сладолед


Сладолед с малиново вино, в чашки от белтъчен блат

Мини тортички с винен сладолед

Мини тортички с винен сладолед

Мини тортички с винен сладолед
Да ви е сладко!
И...


До скоро!
------------------------------
28.02.2014г.

Рецептата е победител в конкурса на ЖоСи "Пияни от сладка любов". Ето наградата, която получих за нея:


Може да прочетете повече в публикацията "Десерт Мелодия в ролята на чийзкейк и подарък от ЖоСи".

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")