Пресни картофи със сметана и бекон


Това е рецепта, която си чакаше каймак от Сърбия, но като, че котка ми мина път и няма повод, и няма пътуване. И дори забравих на едни други, дето не им беше минала котка път, да поръчам да ми доставят. За това рецептата е само със сметана. Но пък съм почти сигурна, че съвсем скоро ще прескоча през граница :). Така се случва - планувам едно, случва се друго, ядосвам се, друг път си казвам "всяко зло за добро" и т.н. Понякога и едни други изричам, ама какво от това, баш като в оная приказка "като пееш Пенке ле, кой ли ми те слуша" :) Та в едно изречение - добре, че не продължих с чакането.

Тези апетитни картофки видях в блога "Moje grne". Не мога да ви опиша колко са вкусни, те са просто фантастични. Едва ли чрез снимките ще усетите истинското ухание... и нежността, която ляга на небцето. С една дума - препоръчвам! Съкратете чакането :)


Пресни картофи със сметана и бекон

Продукти:
  • 1 кг пресни картофи
  • 200 мл бульон (пилешки или телешки)
  • 2 равни супени лъжици подправка вегета (може да сложите и други подправки, според вашия вкус)
  • 3 яйца
  • 260 г заквасена сметана
  • 130 г кашкавал
  • 120 г бекон (или друго пушено месо) 
  • масло
  • олио
  • малко сол (ако ползвате от разтворимите бульони пропуснете солта)

Приготвяне:
  • Изберете малки, съвсем пресни и млади картофи. Измийте ги старателно, без да ги белите.
  • Намажете тавичката, в която ще ги печете с масло.
  • Поставете картофите в тавата, наръсете с вегетата, сипете струйка олио, а отгоре малки късчета масло.



  • Залейте картофите с бульона и сложете да печете във фурната (горно и долно нагряване, температура 220 - 230 (С)). Печете до омекване на картофите, като разбърквате от време на време. 
  • През това време нарежете бекона на парченца и запържете в сух тиган.
  • Кашкавала настържете на едро ренде.
  • В купа разбийте сметаната и яйцата.




  • Когато картофите омекнат, сложете върху тях бекона и около 30 - 40 г от кашкавала.


  • Залейте със сместа от сметана и яйца и върнете във фурната.



  • Печете до готовност (стягане) на заливката.
  • Извадете тавата, наръсете отгоре останалия кашкавал и върнете за кратко във фурната.
  • Печете още малко, колкото да се разтопи кашкавала и сервирайте картофите топли.






Hvala, Dragana i Moje grne!


14 коментара:

  1. Hvala puno na isprobavanju recepta Snežanka, divno su ti ispali. Fotografije su super.
    Drago mi je da si zadovoljna receptom i da ti se tako puno svidelo jelo.
    Veliki pozdrav!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за хубавата рецепта, Драга! От миналата година и се каня :)
      Радвам се, че най-после я направих - страхотна е!
      Сърдечни поздрави и от мен, и от България!

      Изтриване
  2. Леле колко са апетитни, Снежи! С тази златиста коричка и а в допълнение с бекон, идеалното мезе за бирата! :)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Сетле! И наздраве! :) Наистина са чудно мезенце.
      Поздрави и от мен! Хубав ден!

      Изтриване
  3. Сигурна съм, че са вкусни. Обожавам запеканки с картофки и разни вкусотийки, а това предложение много ми напомня за такъв тип ястие. Много добра комбинация, ще ги правя и аз:). Разсмя ме в началото, Снежи, голяма сладурана си! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Препоръчвам ги горещо, Кате! Комбинацията наистина си я бива. Ти си по природа усмихната, но все пак се радвам, че съм те усмихнала по-широко :*
      Прегръдки, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  4. Ооо, вкусотия на квадрат, чудно е, Снежи! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гери! Математически казано, да - потвърждавам твърдението :))
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  5. ох,мале!Има ли нужда от коментар,те снимките говорят толкова красноречиво,че си приготвила невероятна вкусотия,Снежи!Прекрасна рецепта,толкова полезно представена в стъпки!Прегръдка и хубав уикенд,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Прегръдки и от мен, Роси и благодаря :) Хубава нова седмица на теб!

      Изтриване
  6. Имам си и аз подобна запеканка, но тази заливка определено много ме привлече и затова следващият път - твоята версия, Снежи :) Много апетитни снимки :)
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Албенче, ще се радвам да опиташ. А аз все още си мечтая за каймак, за да я тествам в съвсем автентичен вид :) Поздрави и от мен!

      Изтриване

loading...