Скумрия на фурна с хрупкава хлебна коричка


Замирише ли ми на риба през лятото, веднага се сещам за море.

Иракли

Все още си го обичам моренцето, въпреки, че очарованието му, малко по малко линее, заключено зад бетонни стени. Но, докато все още има местенца като това, което открихме тази година, селище "Лозята", и плажове като Иракли, ще искам да го виждам. Имам си хиляди мои разбирания против големите комплекси. Спокойно, няма да ви ги налагам :)

Плаж Вая - Иракли

Вместо това ще ви предложа да се разходим сутрин рано по пясъка,


да пофлиртуваме с ранните слънчеви лъчи, да "разрошим" вълничките


и... да си сготвим рибка. После да седнем с приятели под лозницата, да си направим мустаци от бирена пяна, да се потопим в отсрещната усмивка и по един неизискан начин да омазним ръчички със

Скумрия на фурна с хрупкава хлебна коричка

Източник: Бон Апети
Продукти:
  • 2 едри скумрии
  • 100 мл бяло вино
  • 50 г сушени домати в зехтин (имах само 20 г и допълних с резен от пресен домат)
  • 50 мл зехтин
  • 3 филийки хляб
  • половин зърно бахар
  • 1 скилидка чесън
  • сол и черен пипер на вкус
Приготвяне:

  • Разрежете рибите на две, по продължението на гръбнака и отстранете костите.
  • Посолете филетата и поръсете със смлян черен пипер.
  • Филиите хляб сложете в купата на кухненски робот (или действайте на ръка) и ги раздробете на малки трохички.
  • След това, пак в купата на робота (като сте извадили вече раздробения хляб), сложете сушените домати, заедно с резенчето пресен домат, зехтина и чесъна. Пасирайте сместа.



  • Изсипете доматения сос върху трохите хляб, сложете смления бахар и разбъркайте.




  • Подредете филетата риба в тава, застлана с хартия за печене, с кожата надолу.
  • Отгоре разпределете хлебната смес и налейте виното в тавата.



  • Изпечете рибата във фурна, нагрята до 200 (С) градуса. Времето е около 15 минути.

Вкусът на хлебните трохи много ми напомни за брускети или да кажа доматени крутони. Комбинацията с рибата е чудесна, само да не ме беше домързяло да си изчистя предварително костите и удоволствието щеше да е с няколко степени по-нагоре :). Но вие не пропускайте тази част от технологията.
В оригиналната рецепта има и маслини към доматения сос. Мисля, че са много добро допълнение, но моята половинки маслини не вкусва, та лиших цялата рецепта от тях :)






10 коментара:

  1. Правя го при първа възможност, много ми хареса рецептата, Снежи и съм върл фен на скумрията! Очаквах и снимка с бирени мустаци ....:))) как ме разсмя това!
    Прегръдка и ако все още си на морето весела ваканция :*!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва, Ив. На нас също ни се услади този по-различен начин. Иначе все пържена, печена - омръзва. С бирени мустаци ще ти се покажа на живо някой ден :)
      Прегръдки и от мен! Хубав ден ти желая!

      Изтриване
  2. И аз като Ванчето съм върл фен на тази полезна и така отричана сякаш рибка. :) По принцип я хапвам на скара, но ето още един чудесен начин. Прекрасна вечер ти желая, Снежи! :)
    Чудно е моренцето ни...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За скара си е скумрийката, ама и тази рецепта е добра, така за разнообразие.
      Хубав ден ти желая, Гери!

      Изтриване
  3. Скумрийката изглежда изкушаващо, Снежи. Поздрави на моренцето - важно е усещането около него, верно че много се презастрои на места, другаде пък е мръсно и неподдържано...но си е море - любимо и зареждащо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Весе и аз си го обичам моренцето. Все още се намират местенца, които ми действат зареждащо, а не претоварващо. Поздрави и прекрасен ден ти желая!

      Изтриване
  4. Ама все за хубави местенца говориш, що не вземеш да ни се наложиш с мнение, аз не разбирам;)) Не обичам големите комплекси, нито ол инклузив почивките, така че напълно те разбирам за Иракли. А скумрийката си е класика- чудесна е! Поздрав, Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти наложа, ама като гледам и твоето мнение е същото, като моето :) Ти ли не разбираш ;) ??? :))
      Поздрави и от мен, Мъхче! Хубав и усмихнат ден ти желая!

      Изтриване
  5. Ами... не знам дали причината е, че сме отрасли с тази рибка, но скумрията ми е най-любима, така че с най-голямо удоволствие бих се наредила на твоята трапеза, Снежи. :)) Чудесна коричка и вкусна рецепта! А морето... ах, това наше моренце!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. То, половинката само това признава за риба, Ирме :) От скоро и цацата :) Може би наистина, защото сме отраснали с нея, не се бях замисляла.
      Прегръдки и от мен! Хубав ден ти желая!

      Изтриване

loading...