Торта Спартак
Продукти:
За блатовете:
- 100 г масло
- 1 ч.ч. (180 г) захар
- 4 с.л. какао
- 2 пълни с.л. (около 60 г) мед
- 2 яйца
- 1/2 ч.л. сода
- 2 ч.ч. (260 г) брашно + 1 ч.ч. (може и малко повече) за омесване и разточване
За крема:
- 1 л прясно мляко
- Захар на вкус ( от 6 с.л. за слабо сладко, до 15 с.л. за изразено сладко)
- 2 пак. нишесте (пудинг) с вкус на ванилия (общо за 1 л мляко)
- 200 г масло
- 1/2 ч.ч. пудра захар
Приготвяне:
- Разтопете маслото в тенджерка.
- Добавете захарта, какаото и меда.
- Сложете разбитите яйца и разбъркайте сместа.
- Сложете съда на слаб (до умерен) котлон и загрейте почти до кипване, като бъркате непрекъснато.
- Преди точката на кипене сложете содата и изчакайте да шупне (сместа става пенлива и се надига в тенджерата), като не спирате да разбърквате.
- След около половин минутка, отстранете от котлона.
- Добавете 260 г брашно (без да чакате да изстива сместа) и бъркайте до пълното му поемане.
- Обилно набрашнете кухненски плот и изсипете тестото върху брашното. То все още е доста лепкаво.
- Започнете да го овалвате в брашно и да го мачкате с пръстите на ръцете (така най-добре ще усетите дали тестото има нужда от още брашно или не).
- Щом спре да лепне (гледайте да не вкарвате много брашно в тестото, за да остане пластично и лесно за разточване) оформете на руло.
- Рулото нарежете на 8 парченца.
- Всяко парче разточете на много тънка кора (възможно най-тънка, около и под милиметър дори).
- Работете на много добре набрашнен плот.
- С правоъгълен шаблон (ползвах една табла) изрежете от кората правоъгълна форма (размерите на кората при мен са 24 см на 30 см). Изрезките ползвайте за "кръпки" тук-там, защото кората лесно се къса.
- Подгответе си няколко парчета хартия за печене, с размер малко по-голям от корите.
- С помощта на точилка (който е точил баници ще се справи :)) прехвърлете кората върху лист хартия.
- Преди да започнете с печенето си подгответе всички кори или поне половината плюс една.
- Загрейте фурната на 150 - 160 (С) градуса. (Тавичката, в която ги пекох, е от по-тънък материал и за да не прегорят бързо ги пекох на 150 градуса).
- Изпечете корите една след друга, като внимавате с времето, защото стават много бързо - около две, три минути, но ги погледнете още на първата минута. Дали са готови ще познаете по балончетата, които са се надигнали по повърхността на платката.
За крема:
- Извадете маслото от хладилника, още в момента на започване на корите (трябва да е много меко).
- Кипнете 800 мл от млякото със захарта.
- В другите 200 мл мляко сложете нишестето и разбъркайте.
- Добавете разтвореното нишесте към врящото мляко и бъркайте, докато не кипне повторно.
- Отстранете от котлона и оставете да изстине напълно (важно е, така, че имайте търпение).
- Разбийте мекото масло и пудрата захар с миксер.
- Започнете да добавяте по малко от нишестения крем (2 - 3 с.л.) към маслото, като разбивате на бързи обороти с миксера, до пълното поемане на крема. Добавяте на етапи до свършване на крема.
- Намазвате и слепвате корите с крем, като може да добавите и малко сладко от боровинки (например) на някой ред.
От остатъците от тестото за платките може да изпечете бисквитки с различна форма, които да ползвате за декорация на тортата.
След сглобяването на тортата я приберете в хладилник. Времето за престой е кратко, корите омекват много бързо и тортата е готова за консумация.
Ето, това е клипчето, което ми даде тласък и желание да я направя. Да ви е сладко!
Ей,оправно момиче си...Тортата е чудесна!И прекрасно си я аранжирала,Снежи,браво!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Миленче! Хубав и усмихнат ден!
ИзтриванеЧудесна тортичка....браво!!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, адашче! Поздрави и хубав ден!
ИзтриванеСнежи, сигурна съм, че тортата е пристрастяваща!
ОтговорИзтриванеЧудесно изпълнение и поднасяне!
Хубава неделя от мен!
Благодаря, Дани! Хубава неделя и на теб!
ИзтриванеМного сочна и примамваща торта, придружена с чудесни снимки!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Благодаря! Поздрави и от мен, с пожелание за хубав ден!
ИзтриванеМмм, страхотна е, Снежи!
ОтговорИзтриванеТвоята даже изглежда по-примамлива от оригинала, някак по-сочна, по-апетитна.
Благодаря, Мария! Поздрави и хубав ден!
ИзтриванеЩе стана и Спартак, за да я опитам тази торта. ;) Снежи, чудесен вкус си създала, браво!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
:) Благодаря, Гери! Поздрави и прегръдки!
ИзтриванеИнтересна и вкусно намигаща тортичка. Прилича малко на френска селска, но все пак е по-различна и си заслужава да се опита. Дали е останало парченце?
ОтговорИзтриванеДа, технологията има нещо общо с френска селска, но вкусът е различен. Кофти отговор следва на въпроса за парченцето :)) Поздрави и благодаря, Весе!
ИзтриванеСтрахотно изглежда, Снежи!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Вики! Хубав и усмихнат ден ти желая!
ИзтриванеНе само ще ни е сладко,Снежи,а направо зашеметително вкусно!Представям си как хрупкат нежните кори в изобилието от крем!Невероятен десерт,за който поднасям адмирации!Прегръдка и хубав ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси! Корите всъщност омекват, не са хрупкави, а по-скоро се топят в устата. Много нежен вкус, препоръчвам. Поздрави и прегръдка!
ИзтриванеВече съм пристрастена!:) Няма начин след тези снимки, това описание и чудесният набор на продукти! Прегръдки, изкусителке!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и от мен, Катюшка! Наистина води до пристрастяване :) Докато не изчезна и последното парченце развалих пантите на хладилника :)
ИзтриванеСтрахотна,много скоро ще я приготвя :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Събина! Да ви е сладко и ще се радвам на мнение и снимки! Поздрави и хубав ден!
Изтриване