Трудна задача ми постави, при положение, че времето за доставка е седмица, а температурите навън летни. Но дори не ми мина през ум да откажа. Това беше предизвикателство и за самата мен. И знам, че радостта, дори пратката да беше провал и да беше отишла от куриера директно в кошчето, нямаше да е по-малка. Фактът, че някой е имал добри намерения, желание и хъс да те зарадва е достатъчен, когато си толкова далеч.
Не очаквайте красиви и подробни снимки, тази публикация е израз на вълнението ми, че успях да зарадвам едно момче за рождения му ден, там далеч, някъде на запад.
Започнах да умувам за торта, разбира се не стандартна. Използвах идеите от две торти в блога и ги преработих до "по-издръжливи" :). Трябваше да е трайна. Красотата съвсем игнорирах (за това и снимките няма да ви зарадват). Дадох и това име:
Торта "Пътешественик"
Продукти за блата:
- 11 с.л. вода
- 11 с.л. олио
- 5 с.л. захар
- 70 г пчелен мед
- брашно
- 1 бакпулвер
- 1 ванилия на прах (или няколко капки есенция)
Продукти за крема (плънката):
- 200 г захар
- 280 г - 300 г фъстъчено масло
- 100 г крекери (обикновени, без подправки, само със сол - например тези)
- 50 г печени белени фъстъци
Приготвяне:
- Сложете в метален съд водата, олиото, захарта и меда.
- Затоплете, колкото да се разтворят захарта и меда. Отстранете от котлона.
- Добавете 1 ч.ч брашно, заедно с бакпулвера и ванилията. Разбъркайте.
- Добавете още брашно, на етапи и по малко, до получаване на меко тесто.
- Разделете тестото на 6 - 7 топки.
- Разточете всяка топка на кора, с дебелина около 4 - 5 мм. Изрежете от кората кръг с диаметър 22 см.
- Сложете платката върху лист пекарска хартия. Подгответе така всички платки.
- Загрейте фурната до 190 - 200 (С) градуса.
- Изпечете платките една след друга.
За крема:
(Ако ви се вижда рядка сместа, може да уплътните с още фъстъци (смлени или дребно начукани) и/или фъстъчено масло. Гъстотата на сиропа играе важна роля за плътността на този крем. Ако направите прекалено гъст сироп, то плънката ще се стегне много след изстиване и няма да има функцията на крем. Ако пък оставите прекалено рядък сиропа, за да получите хубава консистенция ще трябва да добавите повече фъстъчено масло, крекери и фъстъци).
Когато ми се обади момчето и каза, че тортата е била по-вкусна от сникерс се зарадвах, невярвайки на ушите си. Въпреки, че избрах постни медени блатове и знаех, че сами по себе си със сигурност ще издържат далечно пътуване, то кремът ме притесняваше. Нищо, че той пак е в постен вариант. Все пак имах кофти усещането, че може да съсипе изненадата.
Така изглежда тази скромна на вид торта, но с разкошен вкус. От къде знам за вкуса ли? Ми къде мислихте отидоха изрезките от блатовете :). Кой готвач не тества пръв произведението си? Със сигурност ще я усъвършенствам до торта с по-добър вид, но нямах търпение да пусна рецептата за този вариант, достоен за Гинес :))
- В 160 мл вода поставяете 100 г захар, разбъркайте и оставете да се разтвори.
- В суха тенджерка поставете другите 100 г захар и карамелизирайте на котлона.
- Върху карамелизираната захар изсипете подсладената вода.
- Варете до пълно разтваряне на карамелената захар и леко сгъстяване на сиропа.
- Отстранете от котлона и добавете фъстъченото масло. Разбъркайте.
- Натрошете крекерите, счукайте на едро фъстъците и ги смесете с карамелената смес.
(Ако ви се вижда рядка сместа, може да уплътните с още фъстъци (смлени или дребно начукани) и/или фъстъчено масло. Гъстотата на сиропа играе важна роля за плътността на този крем. Ако направите прекалено гъст сироп, то плънката ще се стегне много след изстиване и няма да има функцията на крем. Ако пък оставите прекалено рядък сиропа, за да получите хубава консистенция ще трябва да добавите повече фъстъчено масло, крекери и фъстъци).
- Слепете платките с крема. Натиснете добре отгоре, за по добра спойка.
- Сложете в кутия. Кутията опаковайте с фолио за свежо съхранение и пуснете тортата да пътува на далеч.
Когато ми се обади момчето и каза, че тортата е била по-вкусна от сникерс се зарадвах, невярвайки на ушите си. Въпреки, че избрах постни медени блатове и знаех, че сами по себе си със сигурност ще издържат далечно пътуване, то кремът ме притесняваше. Нищо, че той пак е в постен вариант. Все пак имах кофти усещането, че може да съсипе изненадата.
Така изглежда тази скромна на вид торта, но с разкошен вкус. От къде знам за вкуса ли? Ми къде мислихте отидоха изрезките от блатовете :). Кой готвач не тества пръв произведението си? Със сигурност ще я усъвършенствам до торта с по-добър вид, но нямах търпение да пусна рецептата за този вариант, достоен за Гинес :))
Достойна е за Гинес! Ти си за медал! Сигурна съм, че момчето много се е зарадвало, представям си всичкият този адреналин!:))) Страхотна си, Снежи и тортата също! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеТова исках, да го зарадвам и съм щастлива, че успях :) Благодаря ти, Катенце! Прегръдки!
ИзтриванеЛеле Снежи, ама тая торта наистина добре е попътувала?!!
ОтговорИзтриванеПоздравления за теб, девойко мила, дето си направила такъв мил жест за момчето! Сигурна съм, че е бил ужасно щастлив и доволен! Не се и съмнявай, че са я хапнали с удоволствие :)
Прегръдки, Снежи и хубав вторник!
Заповядах на тортата да се държи геройски по пътя :))
ИзтриванеБлагодаря, Пепи! Прегръдки!
Иха, Снеж! И предизвикателството си го бива, ама пък нали е от кандидат зет (и аз съм в подобна ситуация, та знам) как няма да се справиш! Приветствам те за варианта с продукти, които са трайни, а да направиш така, че да е и вкусно - вече си е голям майсторлък! Колкото до украсата, в случая така даже е по-чаровна тортата! Чудесни изживявания сте имали, това остава в мислите и спомените!
ОтговорИзтриванеТака е, Весе, малките жестове държат по-дълго време влага :)
ИзтриванеБлагодаря ти! Хубав ден и прегръдки!
Е, как няма да е за Гинес, Снежи - толкова старание, майчина любов и грижа си вложила, че няма как да не е била успешен пътешественик. При това и вкусен! Страхотна си! Браво!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Ирме! Прегръдки, с пожелание за хубав ден!
ИзтриванеСнежи, чудесен подарък си направила!
ОтговорИзтриванеОт сърце!
Поздравления!
Благодаря, Дани! Поздрави и прегръдки!
ИзтриванеПо прекрасен подарък не мога и да си представя :) Със сигурност рожденника се е почувствал най-специалния на света а дъщеря ти горда със своята майка!
ОтговорИзтриванеМоите адмирации за прекрасния жест и вкусната торта!
Поздрави, Снеже!
Благодаря, Танче! Радостта на родителите минава през радостта и щастието на дечицата. Поздрави и прегръдки! Хубав ден!
ИзтриванеСнежи,страхотна тортичка и най-вече-много мил и трогателен жест!Със сигурност си зарадвала неимоверно рожденика,да ви е жив и здрав!Прегръдки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Роси! Поздрави и прегръдки от мен!
ИзтриванеКакто винаги съм казвала, ти ако не ме изненадаш с нещо няма кой! Невероятна идея, въпроса е в жеста и старанието! Прекрасна си!
ОтговорИзтриване:) Усмихна ме :). Благодаря ти, Поли! Прегръдки от мен! Хубав ден!
ИзтриванеТова е най-прекрасната торта, защото е правена с толкова много любов. Страхотна идея! Знам какво е да получиш от в къщи нещо вкусничко. Щом отвориш колетчето и усетиш аромата, най-хубави моменти, когато си далеч от дома си.
ОтговорИзтриванеПоздрави, Снежи!
Да, сигурна съм, че когато е далеч човек, дори въздухът в колетчето е достатъчен и различен :) Благодаря, Аура! Хубав и усмихнат ден!
ИзтриванеМного любов и творчество си вложила в тази торта, Снеже! Поздравления!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Инче! Прегръдки и хубав ден!
ИзтриванеСнежи, да са ти здрави дечицата, както и ти, и цялото семейство, за да си хапвате заедно споделени вкусотии. Прекрасна торта - съгласна съм казаното от всички момичета досега. Ама наистина си с голямо сърце! Поздрави! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Гери! Поздрави и прегръдки от мен! Хубав ден!
Изтриване