събота, 23 август 2014 г.

Браунис с малиново сорбе


Шоколадово съвършенство с нотка плодов аромат - за сладколюбителите е гарантирано пиршество за сетивата. Плътен, взривяващо сладък блат и ледена свежест от малиново сорбе.

Идеята за този браунис със сладолед взех от Зори (ZorniZZa PiZZa),  както и самата рецепта за шоколадовата "тухличка". Преди време правих едни други браунис-рулца и знам, че комбинацията е "искам пак... и пак...".  Не му мислих много преди да изтичам до Лидл със списъка с продукти:


Пазя си касовата бележка и ще осчетоводя рецептата :) Съвсем ориентировъчно, не педантично точно (да не съм на матура,я ;) )

Браунис с малиново сорбе

Продукти:


ПродуктКоличествоПриблизителна цена
Масло110 г1,90 лв.
Захар200 г0,30 лв.
Яйца2 бр.0,40 лв.
Олио2 с.л.под 0,10 лв
Ванилия1 пак. на прахпод 0,10 лв
Млечен шоколад300 г2,07 лв.
Брашно85 г0,85 лв
Сол1/4 ч.л.под 0,10 лв
Какао1 ч.л.под 0,10 лв
Обща цена, закръглена6,00 лв.

За сладоледената и ганаш заливка:
ПродуктКоличествоПриблизителна цена
Малиново сорбе500 мл3,59 лв.
Млечен шоколад200 г1,38 лв.
Течна сметана100 мл0,40 лв.
Обща цена, закръглена5,00 лв.

Приготвяне:

  • Разтопете маслото. Добавете захарта и разбийте с телена бъркалка.
  • Добавете едното яйце и разбийте да се смесят добре. След това добавете и второто яйце. Отново разбийте до поемане.




  • Разтопете шоколадите с 2 с.л. олио (на водна баня, в микровълнова на ниска степен, или на слаб котлон, в съд с двойно дъно).
  • Изсипете шоколадите в купата с маслото и разбъркайте.
  • Наръсете отгоре брашното, солта, какаото и ванилията. Хубаво разбъркайте сместа.
  • В тавичка с размери 20 х 20 см (при мен 18 х 24 см, премерена на око :)) сложете пекарска хартия.
  • Излейте тестото в тавичката и печете в предварително нагрята до 175 (С) градуса фурна, около 25 - 30 минути. 
  • Не очаквайте да бухне тестото, то стои глетаво и е много важно да не го препичате. 
  • Извадете готовия браунис и оставете да се охлади.
  • Затоплете 100 мл сметана и сложете в нея 200 г начупен шоколад. Разбъркайте и дръжте на топло до пълното разтопяване на шоколада. След това оставете да изстине на стайна температура.
  • Студеният браунис нарежете на парчета. Залейте го с шоколадово-сметановата (ганаш) заливка и приберете в хладилника. Шоколадовата заливка може да я използвате само за сервиране - с нея може да залеете десерта след като сте го "наконтили" със сладолед (въпрос на избор).


Браунис

Малиново сорбе
Направо съм пристрастена към ей това малиново сорбе :)


  • Преди сервиране, на всяко парченце браунис, сложете отгоре топка малиново сорбе (или сладолед по ваш вкус).


Десертът е... ммм... многото думи са излишни.
Погледнете и идеята на Зори за замразяване на цялото това съвършенство. Може да ви хареса повече.
Хубав ден и приятни занимания ви желая!


12 коментара:

  1. И двете идеи са прекрасни, Снежи! И за да не се съдри никоя, взимам по парченце и от двете ви. ;) Скромна съм, нали... Сега сериозно - чудесен десерт, достоен за завършек на всеки щастлив момент. :)
    Поздрави, Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тактиката ми е позната, Гери :)) И без това скромността не е на мода :)
      Поздрави и от мен! Хубав и усмихнат ден!

      Изтриване
  2. Трябва да потърся такова сорбе.... убеди ме, пък и така изглежда, че е много вкусно, а към шоколада сигурно е супер като знам как се обичат с малинките:)!
    Много и реално сочни снимки, Снежи!
    Прегръдки с пожелание за хубави събота и неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Ив, препоръчвам с повече от две ръце сорбето. Буквално съм пристрастена и понякога умишлено заобикалям хладилната витрина, че видя ли го няма "не" :))
      С шоколадовия блат се обикнаха от първа прегръдка :) Сега ти изпращам една прегръдка и от мен!

      Изтриване
  3. Снежи, наистина е пир за сетивата и небцето. Прекрасен сладкиш. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Абсолютна шоколадова терапия :)) Поздрави и от мен! Хубав ден, Танче!

      Изтриване
  4. обожавам това сорбе, както и това от касис :) страхотна идея, Снежи, да ползваш сорбето!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това от касис ми дойде по-кисело, но и то е добро. И другите исках да опитам - ягодово и от праскови, но малиновото не ми разрешава :)) Поздрави и хубав ден, Зори!

      Изтриване
  5. Оооо ... как се е разтекло :) идилия :)
    и това шоколадово вълшебство под него!
    А снимките ти Снежи ... направо реално пред мен! Сега отивам да видя идеята на Зори :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сладкиш на контрастите е - меко и плътно, много сладко и не толкова сладка плодова свежест :)) Една част замразих, както предлага Зори, но загубих вкуса на шоколадовия блат :)

      Изтриване
  6. :))) да ти изям счетоводството на тебе:))) откъде го измисли пък това:))) Винаги ще ме усмихнеш, за което ти благодаря! Вълшебно е това удоволствие, неустоимо! А снимките размазващо вкусни! Прегръдки, усмивке!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А, трябва си счетоводство на семейния бюджет :))
      Благодаря, Катюше! Прегръдки и от мен!

      Изтриване

loading...

Абонирайте се за публикации

Въведете вашия e-mail:

Предоставено отFeedBurner

Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")