Шоколадово съвършенство с нотка плодов аромат - за сладколюбителите е гарантирано пиршество за сетивата. Плътен, взривяващо сладък блат и ледена свежест от малиново сорбе.
Идеята за този браунис със сладолед взех от Зори (ZorniZZa PiZZa), както и самата рецепта за шоколадовата "тухличка". Преди време правих едни други браунис-рулца и знам, че комбинацията е "искам пак... и пак...". Не му мислих много преди да изтичам до Лидл със списъка с продукти:
Пазя си касовата бележка и ще осчетоводя рецептата :) Съвсем ориентировъчно, не педантично точно (да не съм на матура,я ;) )
Браунис с малиново сорбе
Продукти:
Продукт | Количество | Приблизителна цена |
Масло | 110 г | 1,90 лв. |
Захар | 200 г | 0,30 лв. |
Яйца | 2 бр. | 0,40 лв. |
Олио | 2 с.л. | под 0,10 лв |
Ванилия | 1 пак. на прах | под 0,10 лв |
Млечен шоколад | 300 г | 2,07 лв. |
Брашно | 85 г | 0,85 лв |
Сол | 1/4 ч.л. | под 0,10 лв |
Какао | 1 ч.л. | под 0,10 лв |
Обща цена, закръглена | 6,00 лв. |
За сладоледената и ганаш заливка:
Продукт | Количество | Приблизителна цена |
Малиново сорбе | 500 мл | 3,59 лв. |
Млечен шоколад | 200 г | 1,38 лв. |
Течна сметана | 100 мл | 0,40 лв. |
Обща цена, закръглена | 5,00 лв. |
Приготвяне:
- Разтопете маслото. Добавете захарта и разбийте с телена бъркалка.
- Добавете едното яйце и разбийте да се смесят добре. След това добавете и второто яйце. Отново разбийте до поемане.
- Разтопете шоколадите с 2 с.л. олио (на водна баня, в микровълнова на ниска степен, или на слаб котлон, в съд с двойно дъно).
- Изсипете шоколадите в купата с маслото и разбъркайте.
- Наръсете отгоре брашното, солта, какаото и ванилията. Хубаво разбъркайте сместа.
- В тавичка с размери 20 х 20 см (при мен 18 х 24 см, премерена на око :)) сложете пекарска хартия.
- Излейте тестото в тавичката и печете в предварително нагрята до 175 (С) градуса фурна, около 25 - 30 минути.
- Не очаквайте да бухне тестото, то стои глетаво и е много важно да не го препичате.
- Извадете готовия браунис и оставете да се охлади.
- Затоплете 100 мл сметана и сложете в нея 200 г начупен шоколад. Разбъркайте и дръжте на топло до пълното разтопяване на шоколада. След това оставете да изстине на стайна температура.
- Студеният браунис нарежете на парчета. Залейте го с шоколадово-сметановата (ганаш) заливка и приберете в хладилника. Шоколадовата заливка може да я използвате само за сервиране - с нея може да залеете десерта след като сте го "наконтили" със сладолед (въпрос на избор).
Браунис |
Малиново сорбе |
- Преди сервиране, на всяко парченце браунис, сложете отгоре топка малиново сорбе (или сладолед по ваш вкус).
Десертът е... ммм... многото думи са излишни.
Погледнете и идеята на Зори за замразяване на цялото това съвършенство. Може да ви хареса повече.
Хубав ден и приятни занимания ви желая!
И двете идеи са прекрасни, Снежи! И за да не се съдри никоя, взимам по парченце и от двете ви. ;) Скромна съм, нали... Сега сериозно - чудесен десерт, достоен за завършек на всеки щастлив момент. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Снежи!
Тактиката ми е позната, Гери :)) И без това скромността не е на мода :)
ИзтриванеПоздрави и от мен! Хубав и усмихнат ден!
Трябва да потърся такова сорбе.... убеди ме, пък и така изглежда, че е много вкусно, а към шоколада сигурно е супер като знам как се обичат с малинките:)!
ОтговорИзтриванеМного и реално сочни снимки, Снежи!
Прегръдки с пожелание за хубави събота и неделя!
О, Ив, препоръчвам с повече от две ръце сорбето. Буквално съм пристрастена и понякога умишлено заобикалям хладилната витрина, че видя ли го няма "не" :))
ИзтриванеС шоколадовия блат се обикнаха от първа прегръдка :) Сега ти изпращам една прегръдка и от мен!
Снежи, наистина е пир за сетивата и небцето. Прекрасен сладкиш. Поздрави!
ОтговорИзтриванеАбсолютна шоколадова терапия :)) Поздрави и от мен! Хубав ден, Танче!
Изтриванеобожавам това сорбе, както и това от касис :) страхотна идея, Снежи, да ползваш сорбето!
ОтговорИзтриванеТова от касис ми дойде по-кисело, но и то е добро. И другите исках да опитам - ягодово и от праскови, но малиновото не ми разрешава :)) Поздрави и хубав ден, Зори!
ИзтриванеОооо ... как се е разтекло :) идилия :)
ОтговорИзтриванеи това шоколадово вълшебство под него!
А снимките ти Снежи ... направо реално пред мен! Сега отивам да видя идеята на Зори :)
Сладкиш на контрастите е - меко и плътно, много сладко и не толкова сладка плодова свежест :)) Една част замразих, както предлага Зори, но загубих вкуса на шоколадовия блат :)
Изтриване:))) да ти изям счетоводството на тебе:))) откъде го измисли пък това:))) Винаги ще ме усмихнеш, за което ти благодаря! Вълшебно е това удоволствие, неустоимо! А снимките размазващо вкусни! Прегръдки, усмивке!
ОтговорИзтриванеА, трябва си счетоводство на семейния бюджет :))
ИзтриванеБлагодаря, Катюше! Прегръдки и от мен!