На зеленчукова супа в парк и вили Кайлъка

Най-после смогнах с обещаните снимки и разходка в парк Кайлъка (По неписани закони всяка екскурзия ми се връща тъпкано след това).

Ето нещо, което не знаех за "Тотлебеновия вал". Това е името на язовир в местността Кайлъка, кръстен на генерал Е. Тотлебен. Същият този Генерал, през 1877г. завирява река Тученишка и след това взривява бента (преградата). Водната маса завлича няколко воденици караджейки (така се наричат малките мелници, задвижвани с вода), в които са били складирани храни за войската на Осман паша. (прочетено от тук).

Отсядаме във вили Кайлъка, които са разположени високо на една скала, с прекрасен изглед към язовира. Точно под тях е Музеят на виното.



Тишината, в съчетание с красотата и любезния (но не натрапчив) персонал са точно това, от което имам нужда. Вилите са топли, чисти и с прекрасен изглед. Обособен е един мини комплекс от 4-5 индивидуални къщички (бунгала), хотел, ресторант, спа зона. Стаите на къщичките са просторни и удобно обзаведени. Интернет има навсякъде в комплекса. Преди резервация потърсих коментари, но не намерих. Оказа се, че комплексът е съвсем нов - работи от декември, миналата година.






Парк Кайлъка ме впечатлява с размерите и красотата си. Лятото със сигурност е много по-прекрасно, със зеленото на ливадите, в сянката на горите, с гонещите се слънчеви лъчи по повърхността на водата, с живота като цяло. Времето не беше в крак с плановете ни за разходка - студено, ветровито, мрачно, мъгливо, но все пак зърнахме малка част от този природен парк.










Два дни се оказаха недостатъчни да разгледаме всичко, но пък напълно достатъчни за да разбера, че Плевен и по-точно Кайлъка, има потенциал да стане едно от любимите ми места за почивка, редом до Хисаря.

Сутринта ни изненада със сняг, едва обелил, но все пак сняг. А предния ден видяхме лястовички, цъфнали дървета и сваляйки мартеничките казахме "чао" на зимата.



Мисля да ви предложа една зеленчукова супа - хем носи уханието на топло време, хем топли при неочакван сняг. В ресторанта на хотела ме подсетиха за нея :)

Зеленчукова супа


Не е добър позьор за снимка, а и аз не се постарах, но това не винаги има значение (може би трябваше да щракна тази в ресторанта :)):


Продукти:
150-200 г гъби печурки
1 средна по големина тиквичка
2 бр.средни по големина картофи
1 морков
1 глава кромид лук
3 - 4 с.л. ориз
2 жълтъка
2- 3 с.л. кисело мляко
лимонов сок
олио, сол и копър

Приготвяне:
  • В тенджера слагаме около 2.3 - 2.5 л вода. Щом водата заври добавяме ситно нарязания лук, моркова и картофите, нарязани на кубчета. Посоляваме, намаляваме котлона и оставяме да си ври.
  • В тиган (на втори котлон) нагряваме 2 с.л. олио.
  • Нарязваме тиквичката на кръгчета с дебелина около 1 см. Всяко кръгче разрязваме на 4.
  • В силно нагрятото олио слагаме парчетата тиквички и разбъркваме. Пържим за много кратко време, колкото да "тушираме" вкуса на суровата тиквичка. Не трябва да я пържим до готовност.
  • Добавяме ориза към супата, а 5 минути след него и тиквичката.
  • В същия тиган отново слагаме 1 с.л. олио и нагряваме.
  • Гъбите нарязваме на лентички и ги слагаме в силно нагрятия тиган. Разбъркваме и пържим на силен огън до промяна на цвета на гъбите. Пак за кратко, колкото да си пуснат аромата.
  • Добавяме и тях към супата.
  • Разбиваме жълтъците, киселото мляко и малко лимонов сок.(Ако обичате по-плътни супи може да добавите и 1 с.л. брашно)
  • Оризът би трябвало вече да се е сварил, ако ли не изчакваме сваряването му и отстраняваме от котлона. Картофите също са се сварили, като в зависимост от сорта им или са запазили формата си, или са се "разтворили" в супата и са и придали плътност.
  • Правим застройката, като от горещата супа, на тънка струйка и при непрекъснато разбиване, наливаме към жълтъците. Когато температурата на сместа с жълтъците е близка с температурата на супата в тенджерата, изсипваме яйчната застройка в супата (пак на тънка струйка и с енергично разбъркване).
  • Поръсваме със ситно нарязан пресен копър.
За да оставя топли и приятни, с дъх на пролет усещания, завършвам със снимка на иглика от моя двор. Вече ме подхвана вълната за цветята и напук на шантавото време ми е (почти) пролетно (може и още) :)
Пожелавам ви много слънце и хубаво настроение! 



30 коментара:

  1. О, наистина е много красиво! Истинска почивка сте си направили! Снимките са невероятни!
    Все повече се затвърждава желанието ми да разгледаме това кътче на България!
    Благодаря, Елти, за тази прекрасна виртуална разходка!
    Пожелавам и на теб много слънце и настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, Албенче, че избра компанията ми за една виртуална разходка :) Поздрави, с пожелание за хубав ден и пролетно настроение!

      Изтриване
  2. Снежи, благодаря за хубавата разходка, много добре изглежда. А супичката направо приканва да я опита човек.
    Всичко най-добро ти желая и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ти благодаря, Гери! Супичката е лека, но доволно вкусна, за да разнообрази принудително "оскъдното" ми меню ;) Поздрави и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  3. Не съм ходила в Кайлъка от детските си години, почти нямам никакви спомени, с изключение на едни лодки, водни колела ли бяха... но беше много приятно, както и разходката, която сега ни предложи, придружена с тази вкусна супа.
    Много слънче и настроение и за теб, Снежи :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Инче! Аз все бърках Кайлъка и Хисарлъка, но сега вече няма да ми се случва да се излагам в другарски беседи :) Повече от приятно ми беше да видя този красив парк на живо и се радвам, че съм предала усещанията. Поздрави и хубаво пролетно настроение и на теб!

      Изтриване
  4. Много е красиво, Снежи! Така зарежда тази разходка, макар и само виртуална за мен, но снимките са чудесни! И супичката е вкусна...отново прекрасен пост! Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Дани! И аз обичам разходките - виртуални или реални все ми носят някакъв добър заряд :). Поздрави и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  5. Страхотна е супичката, Снежи, и на снимката какво й е - ами съблазнява! :)
    А парк Кайлъка е много красив! Наистина лятото ще е неописуемо и си заслужава посещението! Приятна ми беше разходката с теб, отново, мила! Благодаря ти!
    Слънчево настроение с много усмивки и от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Ирма, за хубавите думи! И аз си мечтая за лятно време в Кайлъка - щом сега ми хареса представям си каква наслада за сетивата ще е лятото. Супичката е вкусна, но нямах настроение за снимки :)) (случва ми се често). Прегръдки и хубаво пролетно настроение и на теб, мила!

      Изтриване
  6. Снежи, страхотна разходка. Наистина е много красиво, а супичката е много примамлива. Слънчев и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, благодаря ти! Такива красоти дълго ме държат в настроение :)И се радвам, когато поне частица от това настроение предам и на вас, читателите на блога. Поздрави, с пожелание за прекрасен пролетен ден, мила!

      Изтриване
  7. Снежи,чудесно място за отмора и празнуване сте избрали,благодаря,че ни го показа и препоръча и на нас!Много ми харесва супичката ти,а игликата ти е толкова красива!Пожелавам един усмихнат ден! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Роси, като писах публикацията и се сетих за теб (и по-точно за "къде рееш поглед?":))) Тъкмо бях прочела информацията за Тотлебеновия вал и ти зададе въпросът на място :))) Мястото е много красиво и препоръчвам да се види. Благодаря ти за хубавите думи! Прегръдки, с пожелание за прекрасен ден и на теб, мила!

      Изтриване
  8. Обиколила съм много местенца у нас, но точно този край - от Централна към Северозападна България ми се губи. Много красива виртуална разходка, какво спокойствие лъха от снимките! И супичката е чудесна, а игликата - божествена! И аз съм на цветни вълни в момента, време е :)
    Поздрави и слънчев следобед!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно тези места и на мен ми се губят, Мария :) Имаме студентски приятели от Вълчедръм (Монтана) и все плануваме, плануваме и после в последния момент хващаме южната посока :) Плевен и Кайлъка са много красиви, и щом обичаш да пътуваш ти пожелавам да ги видиш. Благодаря ти за хубавите думи! Успешно цветно градинарство :) и прекрасен, усмихнат ден ти пожелавам!

      Изтриване
  9. Олеее Снежи много красиви снимки.Много приятна разходка си направих в парк Кайлъка.А супичката е много примамлива.Поздрави и слънчев следобед ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Танче! Радвам се, че ти е било приятно :) Поздрави и прегръдки от мен, мила! Слънчев и усмихнат ден!

      Изтриване
  10. О, да създаде го, Снежи -
    много живописно, зареди ме с красота, усещане за слънце и пролетно настроение!
    И още: чудесна рецепта за хубава супа и впечатляващо нежна иглика.
    Благодаря за удоволствието, поздрави усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз благодаря, Дианче, за милите и топли думи! Зарадва ме :) Прегръдки от мен, с пожелание за прекрасен и усмихнат ден!

      Изтриване
  11. Снежи, все така става, че след почивка връхлитат задачите, но спомените дават сила! А и супичката и цветята в двора са прекрасни и зареждащи с емоция! Лека нощ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И при теб ли важи това правило, Иглика? Аз си мислех, че "честта" е само моя. Винаги след (или преди) пътуване ми се сбръчква настроението от работа. Благодаря ти, че намина и усети зареждаща емоция :) Поздрави, с пожелание за прекрасен ден и хубаво настроение!

      Изтриване
  12. Продължаваш да ме радваш с публикациите си! Не съм посещавала вилите, но изглеждат наистина много уютно и красиво, а и местонахождението им е уникално. Много красиви снимки, Снежи! Поздрави с пожелания за чуден уйкенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Катенце! Аз пък се радвам на твоите публикации :) Хубаво е, когато взаимно си доставяме радости. Поздрави и прекрасни почивни дни!

      Изтриване
  13. Снеже, прекрасна отморяваща и зареждаща почивка сте си направили! От красивите снимки лъха много спокойствие и красота.
    Припомни ми отдавнашни години, когато съм посетила Кайлъка /явно от тогава има много промени, дано да са за добро :)/
    Цветята показват че пролетта вече е дошла! В началото е, но е дошла!
    Чудесна зеленчукова супичка!
    Прегръдки и топли почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Инче! Наистина беше тихо, спокойно и много красиво. Не знам в каква насока са промените, защото не съм била в Кайлъка преди, но сега ми хареса. Пролетта за два дни още по-осезаемо настъпи - и дръвчета цъфнаха. Радвам се, че и супичката ти харесва :) Прегръдки и от мен, с пожелание за хубави почивни дни!

      Изтриване
  14. Нищо че е снежно Снеже :) нека на душата да е пролетно … и това е от значение:)
    Прекрани снимки и вкусна супичка ни предлагаш :) беше удоволствие за мен да посетя Кайлъка чрез твоите фотоси! А игликата в градината ти е грейнала като Слънчице :)
    Слънсе и хубаво настроение и за теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, gogolina - настроението не винаги е в унисон с времето :)И както казваш по-добре хубаво настроение и лошо време, вместо обратното :)) Благодаря ти за всичко казано, стана ми приятно :)
      Прегръдки, с пожелание за прекрасна вечер!

      Изтриване
  15. Снежи, благодаря ти за продължението на разходката-много приятни кадри си запечатала с обектива си, а и много подходящо си представила сгряващата супичка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Бети! Прегръщам те, мила и ти пожелавам прекрасна неделна вечер!

      Изтриване

loading...