неделя, 20 октомври 2013 г.

Чийзкейк с катък

Идеята я грабнах от Пепчо. След като дни наред се наслаждавах на кулинарната и картина, в един прекрасен петък реших да "порисувам" и аз. Но... като видях, че яйцата трябва да се мариноват с часове оставих "четките" и го направих в семпъл вид. Хрумването за солен хрупкав слой ми се стори повече от примамливо, въпреки, че съм абсолютен фен на сладкия вариант. Този също влезе в графа "топ" :)

Чийзкейк с катък




Продукти (ориентировъчни количества):
  • около 300 г бяло саламурено сирене
  • 200 - 250 г заквасена сметана
  • 5 - 10 бр. печени червени чушки (зависи колко са големи и как повече ни харесва - по пипересто или по-сиренено
  • 50 - 100 г орехи
  • 1 - 2 скилидки чесън
  • 4 бр. (около 40 г) филийки сухар
  • 60 г крекери със сусам и (или) мак
  • 60 г масло






    Приготвяне:
      Соленият хрупкав слой разпределих по купички
      • Начукваме или смиламе в блендер сухарите и крекерите (може и 5 - 6 орехчета да пуснете). 
      • Добавяме разтопеното масло и хубаво разбъркваме.
      • В купички за индивидуално сервиране поставяме фолио за свежо съхранение.
      • Поставяме 3 - 4 с.л. от хрупкавата смес и натъпкваме с опакото на лъжица.
      Готовият чийзкейк с катък

      • Сиренето намачкваме с вилица.
      • Добавяме заквасена сметана (количество по преценка - слагайте лъжица по лъжица) и разбъркваме.
      • След това слагаме нарязаните печени чушки, счуканите орехи и ситно нарязания чесън. Разбъркваме.
      • Във всяка купичка слагаме от тази смес.
      • (На мен ми остана малко от пясъчната смес с крекери и поръсих отгоре)
      • Прибираме в хладилник до момента на сервиране.
      • След това обръщаме купичките в чиния, отстраняваме фолиото и сервираме.

      Да ви е сладко с Elti!

      Нямах никакво време за декорация, че между две кулинарни фази внасях и дърва. Но идеята още стои в главата ми и може да се реализира някой ден. Представете си, че четете приказката за грозното патенце :)

      Солен чийзкейк с катък

      Пепи, благодаря за рецептата и красивата идея! 

      24 коментара:

      1. Mnogo dobre se e получило! тези сирена и аз ги пробвам по различни начини, ще опитам и така! Поздрави!

        ОтговорИзтриване
        Отговори
        1. Една малка промяна, Сонче (в случая този хрупкав солен блат), и се наслаждаваме на нов вкус. На нас много ни хареса. Опитай, дано и на вас да допадне. Приятен ден!

          Изтриване
      2. И аз обичам много сладкия вариант, Снежи, ама кой би отказал и това солено удоволствие, което предлагаш? Чудесно се е получило, наистина. :)
        Хубава неделя! :)

        ОтговорИзтриване
        Отговори
        1. Гери, благодаря, мила! И соленият се записа в графа предпочитани :)
          Хубав и усмихнат ден!

          Изтриване
      3. Много, много интересно, ще се ползва! Прегръдка!

        ОтговорИзтриване
        Отговори
        1. Ползвай, Поли :). Първоначално имах идея да го направя с маринованото сирене, което заложих по твоя рецепта, но сърце не ми даде да си лиша доматките от тази добра компания :) Поздрави и прегръдки!

          Изтриване
      4. Еее, ама ти съвсем различно си развила идеята, Снежи, браво!
        Много апетитно, а сигурна съм - и вкусно е било.
        Прегръдка и хубава нова седмица да ти е!

        ОтговорИзтриване
        Отговори
        1. Сега нямах време да те копирам съвсем, Пеп. Но идеята ти е бижу, много ми хареса! Благодаря ти и хубав ден на теб, мила!

          Изтриване
      5. Снежи, това изкушение няма нужда от декорация, само по себе си говори много! Обожавам да разглеждам и чета публикациите ти! Прекрасна неделна вечер, мила и много целувки от мен!

        ОтговорИзтриване
        Отговори
        1. Благодаря, Бонбон! И в коментарите си сладка :) Прекрасен ден на теб! Изпращам ти прегръдки!

          Изтриване
      6. И аз разсъждавам върху соления чийзкейк, но все още сладката му версия взема лек превес. Изглежда много вкусно, Елти!

        ОтговорИзтриване
        Отговори
        1. Мъхче, при мен всички сладки рецепти са с предимство :) Тази ме изненада приятно.
          Хубав и усмихнат ден!

          Изтриване
      7. Ех, че вкусно! Хубава седмица!

        ОтговорИзтриване
        Отговори
        1. Хубава да е и твоята седмица, Траянче! Благодаря ти!

          Изтриване
      8. Снежи,чудесна рецепта!Солен чейз все още не съм опитвала,но с Пепи сте големи подстрекателки,а и съм сигурна,че ще е също толкова вкусно!Пожелавам успешна нова седмица!

        ОтговорИзтриване
        Отговори
        1. Идеята на Пепи е чудесна! Изненадах се от собствените ми предпочитания, Роси. Агитирам :) Хубав и усмихнат ден!

          Изтриване
      9. И твоят вариант е прелестен, невероятни сте и двете! Хубава седмица, Снежи!

        ОтговорИзтриване
        Отговори
        1. Благодаря, Игличе! Хубава да е и твоята седмица! Прегръдки!

          Изтриване
      10. Много красива "картина",Снежи!!!!
        не съм опитвала солен вариант и веднага си отмятам рецептата!!!
        поздрави

        ОтговорИзтриване
        Отговори
        1. Струва си да се опита, Мария. Благодаря ти! Поздрави и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

          Изтриване
      11. Обичам тази комбинация на чушки и сиренце и в компанията на крекери...
        ммм....ще е чудесно!
        Прегръдка, Снежи !

        ОтговорИзтриване
        Отговори
        1. И на мен, Дани, комбинацията ми е любима. Но крекерите придават съвсем ново усещане за вкус. Дано ти хареса наистина, ако решиш да опиташ.
          Прегръдки и от мен!

          Изтриване
      12. Чудесно е, Снежи -
        апетитно, вкусно и ефектно... и двете ни изкушавате със страхотни предложения.
        Благодаря и за твоята идея, харесва ми, поздрави и хубава вечер!

        ОтговорИзтриване
        Отговори
        1. И аз благодаря, Дианче! Радвам се, че ти харесва и моето, далеч по-скромно предложение, от това на Пепи. Като знам как изпипваш нещата от теб очаквам прекрасна картина. Прегръдки и хубаво настроение!

          Изтриване

      loading...

      Абонирайте се за публикации

      Въведете вашия e-mail:

      Предоставено отFeedBurner

      Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")