петък, 4 октомври 2013 г.

Паста с кайма и салца от черен трюфел

За първи път използвам трюфел и ще ви разкажа как се запознах с него.
Получих подарък от едно мило блог-приятелче. Вадя от кашона разни неща, кефя се и разглеждам това, и това, и това, и хоп - непознато бурканче. Очите ми казват, че е пастет от маслини, вкарвам в търсачката думата с най-голям шрифт от етикета и гугъл ми казва - трюфел е. И по старата практика "око да види, ръка да пипне" - отварям бурканчето и подушвам. Уф, не мирише на маслини. Е..., как да мирише на маслини като на етикета пише трюфел. Пак подушвам - гадно ми е, непознато, смърди. Не, не, това не може да е трюфел. За него такива суперлативи съм изчела. И ми минава мисълта, че вкусът, най-вероятно вкусът е ценният. Топвам си малкото пръстче и олизвам смело. Аууу, не става за ядене. Язък си викам, с трюфела не се харесахме, а толкова години го чаках.

Цял ден мисълта ми е ангажирана покрай тоя трюфел. За вечеря планувам нов тест, с паста, да видя там ще се получи ли симпатията или ще продължаваме да си говорим на "вие".

Получи се - в много оскъдно количество, в компанията на пастата и малко кайма, трюфелът разгърна истинския си аромат и влезе по пантофи в кухнята ми. Ухаеше едновременно на гъба, на влажна есенна гора, на пръст и дървесна кора. Някакъв букет от аромати, които ме пренесоха в горска приказка (като онази за Снежанка ;)). Хареса ми, даже много ми хареса. Оправихме си отношенията от първата среща и записвам сплотяващата рецепта.

С огромни благодарности към Ивана (надникнете в блога й, който днес навършва 2 годинки и в момента има изненада за читателите), както за хубавия подарък, така и за бързата и изключително вкусна рецепта. Ивче, много ме зарадва, да знаеш и пъзелът с трюфела "ще го бъде или няма да го бъде" ми беше много забавен.
Благодаря ти от сърце, мила!


    Паста с кайма и салца от черен трюфел


    Продукти:
    • 220 г паста (талиатели)
    • 1 голяма сурова наденица
    • 1 глава кромид лук
    • 1 скилидка чесън 
    • 50 мл бяло вино
    • 1 - 2 ч.л. салца от черен трюфел
    • кашкавал (по желание)

      Приготвяне:
      • Нарязаният кромид лук и чесън запържваме в тенджерка, с малко зехтин.
      • Изваждаме каймата от суровата наденица и слагаме при лука. Изчакваме да се запържи, като разбъркваме от време на време. 


      • Наливаме бялото вино и оставяме да поври 2- 3 минути.
      • Сваряваме пастата, според указанието на опаковката.
      • Прецеждаме и поставяме в тенджерката с каймата и лука. Хубаво разбъркваме.
      • Идва моментът с трюфела - сложих първо само на една порция, половин чаена лъжичка.

      • Опитах на вкус и сложих още половин чаена лъжичка към цялото количество паста.

      • Настъргах кашкавал на мъжката порция и дума не обелих за трюфела. В края на вечерята признах за тайната добавка. Хареса се :) (а аз преди да чуя одобрението, вече знаех за него по опразнената чинийка)

              Да ви е сладко с Elti!

              18 коментара:

              1. Изненада ме много приятно с поста си ,Снежи , а какъв по - голям подарък може да получи един блогър от споделена рецепта :* ! И така интересно си разказа за срещата си с трюфела , че ме изкушаваш да ти изпратя друга загадка :)) !
                Целувки ,мила и хубав ден !

                ОтговорИзтриване
                Отговори
                1. Ив, съвсем случайно съвпадна публикацията ми с твоя празник на блога :), но се замислям има ли наистина случайни неща. Трюфел слагам вече смело и ти благодаря от сърце, мила, че ме запозна с този вкус. Каква е загадката, че ми стана любопитно :))?
                  Прегръдки и целувки от мен, с пожелание за прекрасен ден!

                  Изтриване
              2. Честити подаръци! Разкошна паста се е получила!

                ОтговорИзтриване
                Отговори
                1. Благодаря, Траянче! Запознах се с един напълно нов, но наистина разкошен вкус :)
                  Хубав ден!

                  Изтриване
              3. И на мен от мъжката порция, Снежи :)
                Хубаво ,че от втора дума се разбрахте все пак, не се е наложило дълго да те убеждава :)
                Поздрави сърдечни и хубави почивни дни!

                ОтговорИзтриване
                Отговори
                1. Имаш я, Пеп :) Там, на момента с лъжичката, имаше едно колебание да слагам или да не слагам, ще вечерям ли паста или филийки ще пека, но се обикнахме с трюфела и съм доволна. Поздрави и прегръдки от мен, с пожелание за хубави почивни дни!

                  Изтриване
              4. Снежи, радвам се, че бързо сте се сприятелили :)
                Чудесен подарък и ароматна паста!
                Прегръдка и хубав уикенд!

                ОтговорИзтриване
                Отговори
                1. Добре, че му дадох втори шанс и сега съм доволна. Много ми хареса ароматът на трюфела в ястия. Благодаря ти, Дани! Хубави почивни дни и на теб!

                  Изтриване
              5. Снежи, как хубаво си го поканила и посрещнала непознатия другар. Много, много вкусно изглежда! :)
                Поздрави! :)

                ОтговорИзтриване
                Отговори
                1. При първата среща ми се правеше на недостъпен, но пастата го смекчи :)
                  Благодаря, Гери! Хубав и усмихнат ден!

                  Изтриване
              6. Изглежда да е вкусно ... а и щом сте го харесали :)
                Аз още не съм кусвала това нещо и не зная каква ще е и моята първа реакция Снежи :)

                ОтговорИзтриване
                Отговори
                1. Отдавна проявявах любопитство за вкуса на трюфела, Дани и първоначалната ми нагласа остана силно изненадана. Радвам се, че се осмелих да го опитам в ястия, придава наситен аромат, много ми хареса. Както ми каза Ив, или се влюбваш в трюфела завинаги, или не го понасяш - средно положение няма :)
                  Прегръдки, с пожелание за прекрасен ден!

                  Изтриване
              7. Е, понякога и любов от втора хапка има! Хубав уикенд, Снежи!

                ОтговорИзтриване
                Отговори
                1. Ха-ха, любов от втора хапка, хареса ми :)) Така се случи, Игличе. Благодаря и хубави почивни дни и на теб!

                  Изтриване
              8. Снежи, за пореден път казвам, че твоите публикации усмихват деня ми. Страхотна си, а аз такова чудо все още не съм опитвала, но щом на вас се е харесало, значи си заслужава. Целувки и хубав ден ти желая!

                ОтговорИзтриване
                Отговори
                1. Благодаря ти, Танче! Ти сега усмихна моя :) Трюфелът ме изненада първо неприятно, после взе, че се поправи :) Хубав и усмихнат ден на теб!

                  Изтриване
              9. Снежи, беше ми много забавно да прочета за тази твоя среща :) Хубава изненада са ти спретнали, ама и ти не се даваш :) Чак тук усетих този непознат за мен вкус и май ще искам да се повтори ...
                Хубави горски сънища!

                ОтговорИзтриване
                Отговори
                1. Бая се чудих, Албенче, да рискувам ли с новата съставка, още повече, че първата среща ме срази с неприятния мирис. Но сега слагам почти навсякъде, където е удачно и много ми харесва :) Благодаря ти и хубав ден на теб!

                  Изтриване

              loading...

              Абонирайте се за публикации

              Въведете вашия e-mail:

              Предоставено отFeedBurner

              Проверете пощата си и активирайте абонамента чрез изпратения линк (проверете и папка "спам")