Копривщица

За първи път съм в Копривщица, ако не броя оная ученическа екскурзия преди много, много години, от която всъщност нямам останали спомени. Учудвам се на себе си, за това закъсняло посещение и нямам отговор защо чак сега пожелах да я видя с очите на турист. А е толкова красива тази Копривщица. Пренася те в един забравен свят на българи от старо време, преразказва историята по един различен начин (няма нищо общо с часовете по история в училище), мирише на селски живот, на кислород и усещаш как не тялото, а душата ти диша.

Вървейки по тесните калдъръмени улички, притиснати между високи дувари, където тишината се е разстлала като килим си спомних за романите на Димитър Талев. Всъщност нищо не си спомням от сюжета , но явно четейки съм си нарисувала точно такава картина. Мисля, че е време да ги прочета повторно.




"Трябва да ви кажа, че обикновено, когато лежа и когато ходя, дълбоко се замислям. Разбира се, с това не искам да се хваля, защото от опит зная, че да се замислиш дълбоко, то не значи непременно да мислиш дълбоки неща. Идиотите най-често изглеждат дълбоко замислени."
Димчо Дебелянов


Истинско приключение беше да стигнем до комплекс Дюлгерите. Тръгнахме по грешен път и попаднахме в такава теснотия, че едвам измъкнахме колата без драскотина. Завоите взимахме с няколко маневри. Прекрачвайки портите на хотела останахме приятно изненадани от красивата подредба и уюта. Препоръчвам горещо, чудесно място е за почивка с приятели.
Комплексът се състои от три къщи. Нашата имаше три спални на втория етаж, хубава голяма тераса, с изглед към града, просторен хол с трапезария и кухненско обзавеждане (на първия етаж). Красиво, чисто и много, много приятно.

Комплекс Дюлгерите



Комплекс Дюлгерите


Комплекс Дюлгерите
Зад тази делва все още мога да се скрия ;). 

В комплекс Дюлгерите
Къщите са на края на града и отначало ми се сториха доста отдалечени, но реално за 5 минути стигахме до центъра. И ми беше изключително приятно да се разхождам по тесните сокаци и да усещам оня мирис на старо дърво, да надничам в живота зад каменните зидове, да се питам зад коя точно чупка момъкът е изненадвал момата с менците.



Качихме се и до хълма с паметника на Бенковски. От тук се вижда цяла Копривщица на длан. И времето беше едно слънчево, в унисон с настроението и златното жълто на есента.

Паметникът на Г.Бенковски

Копривщица на длан
Закачливи запетайки по покривите
Къща в Копривщица

Къща в Копривщица

Старото класно училище

В Копривщица

Действащото училище "Любен Каравелов"

Център

Близо до църква "Свети Николай"

Църква Св. Николай
Гърбави мосчета над река Тополница
Капризите на кулинарната ми особа бяха задоволени с вкусна копривщенска пърленка,

Копривщенска пърленка

стомна кебап - нещо подобно на кавърма, но имаше различна подправка, която не успях да идентифицирам,

Стомна кебап

Стомна кебап
и много вкусна салата.



Ще ви дам що-годе насочваща рецепта за салатата:

Копривщенска салата:
  • 1 домат
  • Крем сирене, овкусено с чесън
  • Овкусена бобена салата
  • Краставица, нарязана на кръгчета
  • Печена червена чушка
  • 1 сварено яйце
  • Домашна лютеница (беше близка по вкус на познатия ми айвар)
  • Домашно кьопоолу
  • Рулца шунка
  • Парчета кашкавал
  • Резенчета сирене
  • Маслини
  • Червен салатен лук
  • Магданоз
  • Чеснов сос (пасиран чесън с олио или зехтин, сол)

Сутринта беше заскрежена, мъглива и хладна, ободряващо хладна, но все пак имах нужда и от глътка топло кафе. 

Добро утро, Копривщица

Разходихме се пеша, гушнати да споделяме топлината си и седнахме в първото работещо кафене. След две, три глътки в чашата ми се появи едно голямо, добре изразено сърце. Може би беше знак за нова любов, тази към Копривщица.



По обратния път към вкъщи минахме през Панагюрище и се нагледахме на още красиви гледки. Пред нас все едно се беше лъснало морето :)


Някъде по пътя Копривщица-Панагюрище
В близост до туристически заслон "Кулата"


Туристически заслон Кулата
 Така и не разбрах дали това е мястото с така наречените "сополиви камъни".





26 коментара:

  1. Хахх, Снежи, разсмя ме с тези камъни накрая :) Като научиш защо - да споделиш.
    Трябва и аз да се насоча в тази посока, неколкократно, но все по ученическа линия съм ходила и аз там. А сега определено виждаме България през други очи.
    Поздрави сърдечни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е истината, Пепи, че сега виждаме през други очи. Трябва наистина и ти пожелавам по-скоро да се насочиш на там. А за тези сополиви камъни, четох, че е място, до което жените са изпращали мъжете и синовете си, когато са отивали на гурбет. Т.е. имало е ред сълзи, ред сополи и от там дошло името сополивите камъни.
      Поздрави и прегръдки от мен!

      Изтриване
  2. Снежи, прекрасна разходка, с още по прекрасни снимки, а разказът ти ме пренесе там и аз попих от атмосферата, която описваш и се почуствах великолепно. Благодаря ти, истинско удоволствие е да посещавам блога ти. Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че съм успяла да пресъздам атмосферата, Танче и ти благодаря за милите думи! Прегръдки, с пожелание за успешен ден!

      Изтриване
  3. Снежи, май всички като ученици сме били там... Благодаря ти, че и сега ме пренесе на това приказно място, голяма красота е нашата България! :)
    Всичко добро и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, Гери, но както казва Пепи сега гледаме с други очи и оценяваме красотата по различен начин. Имаме си приказни картини и кътчета.
      Благодаря ти и хубав да е и твоят ден!

      Изтриване
  4. Снежи,какво почти съвпадение.Само дето ти си отишла вече по-напред и си стигнала до Копривщица,а аз също като теб от ученическите си години се каня да се завърна и ей ме на,още не съм.
    Тъкмо изберем местенце и хоп-някоя друга дестинация изникне.
    Благодаря,че сподели за тези къщи,в края на града да е най-обичам.
    Дано по-скоро ми се отвори път и на мен натам.
    Прегръдка и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано, Роси, пожелавам ти го от сърце! Аз доста се колебах дали да избера Копривщица, при положение, че вече съм била там. Избягвам повторенията, защото има толкова места, които все още не съм видяла. Но установих на място, че ученическите ми спомени са изветрели и се зарадвах на избора.
      Прегръдки и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  5. Ооооо, Снежи благодаря за тази разходка! И как мило и интересно разказваш, че и разсмиваш (снимка с делвата:)! Аз посетих Копривщица преди около 20 год.през зимата! Още помня вълшебството и'!
    Прегръдка за красивите снимки! Хубав следобед!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ив, само делвата ми влизаше в положението, за това си се снимах с нея :). В огледалото гледам, гледам и не се виждам толкова закръглена, а на снимките преливам :)
      В Копривщица наистина е вълшебно и ти пожелавам пак да се върнеш!
      Прегръдки и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  6. Много красиви снимки! Прекрасна е България, само очи да имаме за нея!
    Всичко казано и разказано от тебе, Снежи, би звучало по същият начин и от мен. Не съм ходила там с години, камо ли да се разхождам из нея. Но помня едно друго пътуване в оня край и горещо препоръчвам, ако отидете до Панагюрище, свийте към Оборище, Петрич, Смолско, Бенковки и особено с.Чавдар - пролетта там рисува най-невероятната картина, а зиме пък... истинска приказка. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Ирме, благодаря, че ми даваш още местенца за душата. За с. Чавдар за първи път чувам. През Панагюрище минахме, разходихме се набързо, но не е същото като да отседнеш там. Така, че при следващото посещение ще планувам да видя споделените от теб кътчета. Прегръдки, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  7. Снежи,предлагаш ни една чудесна разходка!
    От Копривщица имам детски спомени :)
    И салатката е прекрасна, а пърленката много апетитна!
    Поздрави и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Преди да пусна публикацията си мислех, че съм от закъснелите посетители на Копривщица, а то се оказа, че повечето сме с детски спомени за нея :)
      Поздрави и от мен, Дани, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  8. Аз пък много обичам Копривщица, но не и пътя дотам-то е едно лошо ми е от задната седалка, едни 100 спирания за жалките километри... не си я работа. Прекрасни снимки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Мъхче, неприятно наистина. Аз не усетих пътя, че с едно дръбосъче се заиграхме на задната седалка и по-важно беше да излекуваме една кравичка :)))
      Комплимента от теб за снимките го приемам много специално. Благодаря ти! Прегръдки, с пожелание за успешен ден!

      Изтриване
  9. Много харесвам Копривщица, от местата, които са запазили българското е! Усещането когато съм там, разходката по уличките, атмосферата - всичко това ме пренася в едно друго време... Благодаря ти за приказната разходка Снежи! Снимките ти са невероятни, направени с чувство, придаващи емоции! Ястията са чудни, от тези българските, вкусните, салатката ще опитам непременно. А ти сладуранке зад тази делва като я гледам може и аз заедно с теб да се скрия:)))) Прегръщам те!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катенце, теб човек не може да те изненада с дестинация :)), но се радвам, че ти е харесала и моята Копривщица. И моля, моля, ти може и зад дървото да се скриеш, делвата си е за мен :))) Прегръдки и от мен, Бонбон, с пожелание за усмихнат ден!

      Изтриване
  10. Много се радвам,че си останала с такива топли чувства към Копривщица..........Този град е магнетичен с въздух и атмосфера.Аз съм кармично свързана:родът на моя баща е с копривщенски корени,така ,че съм пристрастна:))).Радвам се на твоята разходка и те прегръщам те Елти:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Миленче, ти със сигурност съвсем от вътре я усещаш Копривщица. Питах се дали няма някой блогър от там и ето един с копривщенски корени се показа :) Прегръдки и от мен, мила! Прекрасен ден!

      Изтриване
  11. И аз не съм ходила в Копривщица от години, Снежи! Но толкова приятно беше да ти правя компания в тази разходка! И освен, че видях интересни неща от твоите чудесни снимки, научих непознати досега за мен много интересни думи на Дебелянов :)
    Приятна почивка, Снежи! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Преди няколко години се случи да се разходим в Копривщица и усещанията ми бяха като твоите...Авно като ученици ни се е вихрело въображението и тези калдаръмени улици, аромата на дървените порти и чимшири ни връщат в мислите ни, в годините, когато сме чели книги за събитията по тези исторически места и ни обхваща и носталгия по май-безвъзвратно отминалото славно време...
    Снежи, беше ми много приятна тази разходка с теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на мен ми е приятно, Бети :) и се радвам, че разходката ти е харесала.
      Поздрави!

      Изтриване

loading...