Тетевен

Около Новогодишните празници ми се струпа повечко работа - физическа, психическа, такава, каквато обичам и такава, която бих минала по периферията, ако имаше кой друг да я свърши. Толкова чаках многото почивни дни, а реално не ги усетих като такива.

Почивката в Тетевен ми беше подарък, тактически ход от страна на дъщеря ми, която искаше да празнува имения си ден у дома :). Хитро съчетание на две желания и всички оставаме доволни, нали това е важно.


В Тетевен съм за първи път и противно на очакванията ми, този малък планински град не е от типа "пенсионер". В тази категория слагам градовете, които са тихи, спокойни и идеални за кратка почивка, но които не бих избрала за живеене (поне не още :)).


И времето беше приятно слънчево. Радвах му се, че в Перник и София два дни се търсех в гъста мъгла.
Места за разходка има много (за хубаво време), но ние основно "карахме" по реката и пешеходната зона.




Има такива магазинчета, за които времето е спряло. Но и тук не ги е подминала "модата" с дрехи втора употреба. Отдавна не бях виждала надпис "получаваме стока" и хора, които чакат на опашка за тази стока. Тук го видях и се върнах в едно старо време.
(Сетих се за царевичните пръчици, че като дете най-много съм висяла на такава опашка :))



На Ивановден имаше надбягване ли, шествие ли, просто някакво забавление с коне. Хванах ги в обектива, когато минаха през площада. Стана шумно и се събраха повечко хора, за около 15 минути, после всичко утихна сякаш не е било. Спокойствието на града отново приюти жадната ми за отмора душа.



Зимата (без сняг) не е най-подходящия сезон за снимки, а и аз учудващо нямах желание да снимам. Но все пак... за архивите - хубави, лоши, да има.



Най ме радваха огрятите от слънцето върхове - Острич (на който се забелязваше и параклиса Покров Богородичен), връх Червен (с отвесните си скали) и Трескавец. От другата страна на реката беше по - усойно и зимата си се усещаше като такава. Представих си градчето отрупано със сняг, пролетно или в началото на лятото - тогава мисля, че разкрива истинската си красота. Сега малко сивееше. Но и през сивотата се вижда, че е красив. Хареса ми.


Хвърлихме и един поглед на Рибарица, да видим какво се е променило за 10 години. "Инспектирахме" само главната улица, набързо. Два, три нови хотела, два от които не действащи, един параклис и това май беше новото.


И пак се върнахме в Тетевен.
Приятели, запознати с кулинарното ми хоби, ме посъветваха да опитам тетевенска саламура. Е, да, ама не я опитах. Нямаше да си подхожда с печеното сирене с мед и орехи, от което трудно се отказвам, както и с чушките бюрек, които са задължителни и няма град, в който да съм била и да не съм опитала местния им вариант.

Като се прибрахме пак си направих от това топло медено сирене, което в Тетевен наричаха

Медница
Продукти:
Бяло саламурено сирене (примерно 200 г)
Пчелен мед (около 2 с.л.)
Орехови ядки (едро счукани, но може и цели)
Сух босилек

Сирене с мед, орехи и босилек преди печене
Поставяме сиренето, нарязано на кубчета, в огнеупорна чиния.
Заливаме го с меда.
Отгоре слагаме орехите и поръсваме с босилек.
Запичаме във фурната на горен реотан или грил (като внимаваме да не прегорим орехите).

Щях да забравя да спомена и хотел "Тетевен", в който бяхме отседнали. Приятно местенце, на добро място, чисто и уютно като цяло. Стаята ни беше с изглед към вътрешния двор, никаква гледка, леко потискащо, а и без тераса. Но пък за добро - разхождахме се повечко и дишахме чистия тетевенски въздух.



21 коментара:

  1. Звучиш сякаш наполовина доволна, Снежи, но според мен се е дължало на прекомерната умора, която преди това си събрала. Сигурно и затова си нямала желание за снимки. :) Но все пак почивката си е почивка, Тететвен изглежда чудесно (не съм ходила) и ти пожелавам повече подобни отркаднати моменти. :)
    Всичко добро и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Красив е Тетевен, пожелавам ти да го видиш, Гери! Всичко добро и на теб, и приятен ден!

      Изтриване
  2. И все пак малко или много си се заредила с чист въздух и малко разнообразие!
    Медницата изглежда много вкусна и си я записвам!
    Прегръдки, Снеже!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Определено зареждането беше на ниво :)
      Дано ти хареса тази комбинация при медницата, Инче. Прегръдки и от мен!
      Хубав ден!

      Изтриване
  3. Звучно название на това ястите, което и на мен ми е сред любимите, както и пипер бюрек, но с него не рискувам и никога не го поръчвам.Тетевен и на снимките и в разказа ти е такъв, какъвто си го описала.Снимката на Рибарица ми хареса и покрай реката, и с взор към планината бих се чувствала добре.
    Явно много напрежение ти се е насъбрало!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Имаме еднакви вкусове, само дето аз и пипер смело си поръчвам :) Дори това е първото, което търся в менюто. И Тетевен, и Рибарица имат този чар, който дава планината, реката и чистия въздух.
      Поздрави и хубав ден, Бети!

      Изтриване
  4. Снежи,чудесно е,че сте си откраднали няколко мига за отмора,а медницата ти е супер!
    Със сигурност е за предпочитане късна пролет или лято да се върнете,непременно отидете на екопътечката на тетевенския водопад-много зелено и приятно е.
    Сърдечна прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Повторното ми надникване в Тетевен ще избера да е през пролетта или лятото. Тогава бих търсила хладината на гората. Предполагам, че за водопад Скока говориш, Роси - ще го запиша в туристическото тефтерче :)
      Сърдечни поздрави и прегръдки от мен! Хубав ден!

      Изтриване
  5. Снежи, очаквах тази публикация, харесвам районът около Тетевен - екопътеката и повече природата. За съжаление тази зима като няма сняг наистина местата някак изглеждат по-различни. Но пък конете много ми харесаха, като дете съм виждала такива сбирки по Тодоровден. Добре е, че сте релаксирали, чист въздух, различно място. Пожелавам ти още много такива "откраднати и подарени" мигове и красиви дестинации! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами че аз забравих да кажа за сиренцето,, че е вълшебно, а и снимките ти са красиви, някак под друг ъгъл направени.

      Изтриване
    2. В Рибарица, преди години, такъв сняг ни наваля, че в един момент си помислих, че до пролет няма измъкване :)) Беше приказка! Сега ми се видя много различно, но както казваш добре релаксирахме. Когато пристигнахме, по улиците галопираха с коне и се запитах дали това е част от ежедневието :)))
      Прегръдки от мен, плюс пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  6. Харесвам Тетевен. Ама за разлика от теб, вече се оглеждам за евентуални пенсионерски дестинации- искам да съм претарашила дотогава БГ и да съм набелязала няколко възможни;)) За някой ден;) Прекрасни снимки, Снежи! А сиренцето ги придърпвам ця-ло-то;)!!!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Значи имаме една цел, Мъхче - да претарашиме България :)) Няколко възможни, за по-натам, имам и аз в списъка, но за сега ги избирам само за по 2-3 дни, не повече.
      Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  7. Много обичам Тетевен!! Какви страхотни тиймбилдинги правехме там, дори една колежка и приятелка ме кръсти в този град :) Снимките ти ме усмихнаха! Благодаря ти за разходката! И рецептата е страхотна! Много ще ми хареса :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хубавите спомени са съкровищница, Тики! Обичам да търся и пазя такива съкровища :) Радвам се за усмивката! И аз ти благодаря! Хубав ден!

      Изтриване
  8. Такива бързи разходки, Снежи, определено носят усещането за добър избор. Обикновено като се прибере човек си казва "Добре, че отидохме!" :) А Тетевен наистина е едно от хубавите градчета на България - добра посока сте избрали :)
    Пожелавам ти и хубави почивни дни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Питам се още колко ли градчета има, които са встрани от шумните дестинации, но пък красиви. Продължавам да търся и записвам в "добър избор", както казваш :)
      Поздрави, Албенче!

      Изтриване
  9. Не съм ходила в Тетевен, иначе щях да си спомня! Но ти благодаря за разходката,Снежи! Аз отдавна търся градче от тип ''пенсионерски'' и май го намерих в един квартал на Габрово :)..(.ще споделя друг път:)! А ти по важното е, че си събрала сили до следващото разпускане!
    Изненадва ме това печено сирене и съм провокирана, ама мноооого да го направя и опитам:)!
    Чао, мила! Прегръщам те с пожелание за хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пожелавам ти да отидеш и в Тетевен, Ивче! Красиво, тихо, планинско - ще ти хареса.
      Опитай сиренцето, за него не съм сигурна, но се надявам да ти хареса. На мен ми е от любимите вкусове. Прегръдки и от мен, приятелче!

      Изтриване
  10. Супер полезна информация. Тук има още по темата:
    https://petrovivili.com/koi-sa-trite-mestni-spetsialiteta-ot-teteven-i-ribaritsa-koito-zadlzhitelno-da-opitame/

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за линка, обичам да пътувам и ще ми е от полза! Поздрави

      Изтриване

loading...