Мекици и разходка до Гигинския манастир


Неделя сутрин - единствения ден с възможност за домашно приготвена закуска. Забързаното ежедневие е превърнало глада по това време на деня в закърняло чувство, но от време на време (и то неделно) се пробужда (поразбутано от спомена на ученическите ми години). Като дете имах едни любими сиренки, за които винаги трябваше да преодолея дълга опашка, заформена в училищния стол. И не веднъж звънецът е прецаквал целта ми, до следващото междучасие, когато просто разбирам, че са свършили. Това е от времето, когато училищата не умуваха каква хитрост да заложат, на "лов" за ученици.
Та от тогава имам тази рецепта за сиренки, които баба ми приготвяше неделя сутрин и които знаеше, че много обичам. Преди време я видях в сайта на Веселия готвач. А онзи ден, по една чиста случайност, докато чаках да престои тестото, попаднах на блога на Вили Конова. Прекрасната и публикация ме накара да се усмихна, а приятната изненада дойде с първата снимка - любимите ми сиренки :) Пак при Вили видях, че се е потрудила да даде "стъпка по стъпка", както и повечето вкусови разновидности.


Рецептата, по която аз ги приготвям, няма съществени разлики. С плънка от сирене ги наричам сиренки, а със сирене в тестото - мекички. Сега сме на мекички ;)

И рецептата:
400г кисело мляко (с нормална гъстота, към рядко)
1 равна чаена лъжичка сода бикарбонат
1/2 равна чаена лъжичка сол
1 чаена лъжичка оцет (лимонов сок)
около 200г сирене
Брашно за меко тесто, което става за точене

В купа изсипвам млякото. Слагам содата и отгоре я поливам с оцета. Разбърквам и изчаквам да шупне.След това идва солта, надробеното сирене и пак разбърквам. Започвам да добавям брашно на етапи. Меся с ръце, за да усещам твърдостта на тестото. Когато спре да лепне (но стои меко и влажно) оформям на топка и оставям около половин час да почине. После късам топчета, колкото орех, приплесквам ги между дланите и пържа в доволно количество добре нагорещено олио (около 1/2 ч.ч. мазнина в тиган с диаметър 24 см).


Редовно от същото тесто правя сиренки:

Ето и едни оформени на кифлички, с плънка от задушен праз лук:


И още - със сирене, със сирене и сладко, с колбас

Да ви е сладко!

А сега, пак неделно - една разходка до Гигинския манастир (известен и като Църногорски (диалектното на Черногорски)). До преди 2 - 3 години дори не подозирах, че съществува. Срам не срам, така си беше, въпреки, че ми е в региона. А в последно време все повече хора около мен говорят за него. Реших и аз да го видя. И останах приятно изненадана. Разположен на една височина, на 5 км от с. Гигинци (общ. Брезник) сред тиха гориста местност. Пътят до там не е от най-приятните, но изкачиш ли се те прегръща едно спокойствие и удовлетворение. Личи си, че скоро е имало строителни и ремонтни дейности (за добро).




Все още може да се види старият облик на манастира






Аязмото


Рибарникът и част от градината. Тук всичко си отглеждат сами.

Може да се видят стада биволи и семейства прасета.

Местоположение:
Вижте Черногорски манастир, с. Гигинци, общ. Брезник на по-голяма карта

Мястото много ми хареса и със сигурност ще идвам по-често. Ако имате път в тази посока, не го пропускайте. Ето и официалния сайт на Черногорски манастир "Св. Св. Козма и Дамян".

18 коментара:

  1. Честно казано съм го чувала под другото му име- Черногорски манастир. Но не съм разглеждала подробности. Благодаря ти, че го сподели, наистина си заслужава да се види! Мекичките ти са страхотни - всичките видове+ закуските:)! Супер публикация, Елти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз да си призная, до скоро мислех, че Гигински и Черногорски са два различни манастири. Съвсем скоро научих, че е един и същ, и всъщност е единствения манастир в областта. Благодаря ти за милите думи, Candy! Приятен ден, мила!

      Изтриване
  2. Страхотни снимки и много вкусни предложения, Елти! Върнах се назад във времето, когато моите скъпи майка и баба ни приготвяха вкусни и любими закуски. Обожавам онова време! Слънчев и усмихнат ден! :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани! Зарадва ме милият ти коментар! Ех, онова време... и аз с умиление се сещам за него. Усмихнат да е и твоят ден, мила!

      Изтриване
  3. За първи път го чувам, изглежда китно местенце за отдих :)А мекиците ги оставям за кухнята на бабите на моя пакостник, той си ги иска от тях, мен ме търси за друго :)))
    Сърдечни поздрави, Снеже! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, много е красиво наистина. Мекиците са запазена марка на бабите :) - нека радват внуците. Благодаря ти, Диве! Сърдечни поздрави и от мен!

      Изтриване
  4. И на мен не ми е познат под това име, Снежи! И макар да съм чувала много пъти за манастира 'Св. Св. Козма и Дамян", така и не съм запомнила къде се намира, а то било много хубаво там. Определено си струва лошият път. Дано и по него поработят, както по манастира!
    Мекичките са страхотни, независимо от плънката! Черпя се една виртуална ;)
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Предполагам, че новия облик (не знам как е изглеждал преди, но сега е много красиво направено) ще доведе повече любопитни туристи (като мен). И пътят мисля, че е в плановете, защото имаше наредени павета от страни. Сега е насипан с чакъл, стръмен е и освен, че колата ми подскачаше, на едно място се наложи да спра и няма потегляне после :)
      А от мекичките, която си избереш взимай - черпя с удоволствие :)
      Поздрави и от мен, мила! Хубав и успешен ден!

      Изтриване
  5. Снежи, чудесно място и прекрасни снимки!
    Не съм ходила в този район, макар че майка ми е от тизи край!
    А за мекичките нямам думи!
    Обожавам ги и си взимам веднага!
    Прегръдка и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дани, време е да ни посетиш :) И ние, в този край, си имаме красоти. Черпя те с най-голямо удоволствие от мекичките :)
      Поздрави и от мен мила! Успешен и усмихнат ден! И благодаря :)

      Изтриване
  6. Elti,много ти благодаря за вниманието!Направила си така, че двете публикации да са свързани и всички варианти да са на разположение на читателите.Колко много възможности предлагат простите неща.
    Благодаря и за интересния материал за този забележителен манастир.
    Хубава вечер, мила и прекрасен утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вили, и аз ти благодаря! Много си права за простите неща. Те за това не остаряват :) Благодаря за хубавите думи и успешен ден, мила!

      Изтриване
  7. Елти, срам-несрам, дори и за Брезник се наложи да се консултирам с чичкото ( Гугъл), но определено изглежда доста приятно местенце. Както и мекичките между впрочем и с радост бих закусвала подобно нещо в неделя, ама с голяма радост. Но няма да се излюпя рано, за да ги направя;)

    Хубав четвъртък!@

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, за Брезник може да ме ползваш и мен - родом съм от там :) Но се излагам с познанията на региона (от време на време). Сега ме подсещаш, че трябва да направя снимки и на това градче - гледам, че се разхубавява, което много ме радва (нали си ми е родно :)). А за мекичките - стават и за следобедна закуска:)
      Щастлив и слънчев ден!

      Изтриване
  8. Снежи,ако знаеш рано,рано как ми въздействаха мекичките ти-всички варианти са чудесни и много пухкави!
    Благодаря за виртуалната разходка,наистина след ремонта манастира става прекрасен!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Роси! Познато ми е чувството с въздействието - изпитвам го винаги, когато надникна в твоята кухня :))) Манастирът не знам как е изглеждал преди, но сега е красиво местенце.
      Прегръдки и от мен, мила! Хубава вечер!

      Изтриване
  9. Снежи, с чудесни идей допълваш тези на Вили! Аз и при нея писах че точно с тези съставки правя мекици, но разнообразните предложения които давате много ми допадат и се радвам, че сте ги споделили! Фантазията на човек край няма!
    Радвам се и че ни разходи из това красиво кътче!
    Силни прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, tillia! Радвам се, че ти харесва разнообразието, че то иначе рецептата си е колкото стара, толкова и проста:) Удържала на времето, защото е бърза, семпла и лесна. А на мен разходки ми дай :) после с удоволствие ги показвам.
      Прегръдки и от мен! И хубав, слънчев ден!

      Изтриване

loading...