Домашен кекси-крем

Наскоро разглеждах едни снимки и се сетих за този кекси - крем. Като готов продукт съм го купувала (пак) от съседна Сърбия, но когато сме ходили по-навътре, към Нови сад и Бечей. В близките до границата градове не съм го виждала все още. Това е десерт от течен шоколад и смлени бисквити, редувани на пластове. Нищо трудно и кой знае колко различно - всеки е хапвал бисквитка с течен шоколад, но е бърз и интересен на вид.



Ако се остави по-дълго време в хладилника бисквитените трохи леко омекват, но ние все "пясък" и шоколад кусаме, което ще рече, че нямаме търпение да чакаме. Имах идея да напръскам бисквитения слой с прясно мляко, но така и не го направих. А трябваше, защото много ронливи си останаха бисквитите.

Ще дам два варианта на този десерт - единият в чашки със смлени бисквити и другият на торта с цели бисквити.
И за двата варианта първо трябва да си направим крема.

Продукти:

380 г подсладено кондензирано мляко (ето това ползвам или това)
200г шоколад (млечен или натурален по избор)
50 г масло
50 мл вода
1 ванилия
_________________
+  150г смлени (или цели) чаени бисквити

Шоколадът начупваме на парченца. Всички продукти слагаме в метален съд и загряваме на водна баня. Разбъркваме до разтопяване и хомогенизиране. Ароматизираме с ванилията.

Имах готови смлени бисквити и в чашки взех да редувам слоеве шоколадов крем и бисквитен "пясък". И за добра спойка съветвам да напръскате бисквитения слой с малко прясно мляко.


Това е рецептата :) (Идеята за този крем (макар и да има разлики) е взета от Candy. Така и не стигнах до бонбоните по нейната рецепта, но сместа е тествана в оригинал и  в други разновидности)

Ето още снимки на домашния кекси-крем:




Десертът може да се направи и под формата на сладкиш - с редуване на цели бисквити и шоколадов крем. Имам стари снимки, които може да ви дадат представа, въпреки, че кремът тук е различен (направен е от шоколад, масло и течна сметана. Самата рецепта може да видите тук - Редени бисквити с шоколад). Бисквитите задължително топнете в прясно мляко.






Което и да изберете - кекси-крем в чашки или шоколадова торта с бисквити гарантирам, че е много вкусно :)

И за финал, моля, стискайте ми палци, че ме чака една торта с фондан. Статистиката показва, че в годината веднъж, най-много два пъти се сблъсквам с това предизвикателство, но ми държи влага месеци наред :). Не е като да наклепеш шоколад върху бисквитка :)

Пожелавам ви хубави, слънчево усмихнати дни, заредени с пролетно и предпразнично настроение! До скоро!


36 коментара:

  1. Ах, какви изкушения рано сутрин. Много, много вкусно, Снежи! Ако можех сега да си взема парченце от тортата и чашка от хубавото кремче...
    Усмивки и слънчев уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! И на мен много пъти ми се е искало да грабна нещо през монитора :))
      Поздрави и хубаво настроение!

      Изтриване
  2. Тези шоколадови изкушения много ще се харесат на някои хора у дома.Много интересен крем с кондензирано мляко, задължително ще се опита.Благодаря за предложението, хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мари! Ще се радвам да опиташ и споделиш. И дано ви хареса :)! У нас и шоколадите, и кондензираните млека трябва дълбоко да ги крия, ако искам да ги ползвам за сладкиши. Магически изчезват от шкафа :)
      Поздрави и приятен неделен ден!

      Изтриване
  3. Много интересно кремче, Снежи! Отначало като прочетох заглавието си помислих, че има някаква връзка с кекс, но след това разбрах за какво иде реч. :) Много апетитно и много пролетно поднесено! :)
    Успех с фондана, със сигурност ще се справиш и ще чакам публикация, посветена на тортата с него! :)
    Хубави почивни дни! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле! Името реших да си го оставя в оригинал, като добавих уточнението, че е домашен. Когато го видях за първи път си спомням, че и аз търсих връзката между кекс и шоколад :)
      Дано се справя с фондана, благодаря ти! Не го долюбвам много, но съм обещала и ще се боря с него :)
      Поздрави и усмихнат неделен ден!

      Изтриване
  4. Снежи, чудесии показваш... И мен ме озадачи заглавието, а каква вкусотия се криело зад него. Много интересни предложения - като за шокоманиаци. Успех с фондана!
    Хубав пролетен ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, това десертче е малко като "замажи очи" :)) Ако им дам бисквити с шоколад, не се брои, че има десерт, а така, на кекси-крем или торта, се брои :)) Благодаря ти, че пак надникна при мен!
      Поздрави и хубава неделя!

      Изтриване
  5. Много апетитно предложение, Снежи!
    Успех с фондана!
    Приятен и слънчев уикенд ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Гени! С фондана не се обичаме много, но дано сега ме слуша :)
      Поздрави и хубав неделен ден!

      Изтриване
  6. Много апетитни предложения,Снежи.И двата варианта ми допаднаха.Успех с фондановата торта.Със сигурност ще се справиш :)
    Поздрави и хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче! Ох, дано се справя с фондана - при мен основен недостатък е липсата на време и спокойствие. Поздрави и прегръдки, мила! Хубав ден!

      Изтриване
  7. Снежи, отмъквам си една чашка :)
    Този eurocrem го гледах в рецепти, но не
    знам какво съдържа!
    Прегръдка и слънчев уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз се чудех защо не ми излиза бройката, а то, защото си отмъкнала една чашка :)) Да ти е сладко! Веднага ти казвам съдържанието на eurocremа - захар, растително олио, хидрогенирана растителна мазнина, обезмаслено мляко на прах, какао, лешник, соево брашно, суроватка на прах, соев лецитин и аромати. Ей сега за първи път и аз прочетох етикета със съдържанието :)) Това е любимия течен шоколад на мъжа ми. Казва, че няма втори като него, а той много видове е опитвал :) На мен лично не ми харесва много, тежък ми е, но за лъжичка - две става.
      Поздрави и хубав неделен ден, мила!

      Изтриване
  8. Снежи, много вкусни предложения! А за тортата с фондан-ще се справиш, сигурна съм!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ох, Бети, как ми трябва един фин човек като теб в такива моменти :) Силно се надявам да се справя, защото време за друга торта няма да имам.
      Благодаря ти, мила! Хубав и усмихнат ден!

      Изтриване
  9. Ммм, много вкусно изглежда този десерт, а и снимките са прекрасни!

    ОтговорИзтриване
  10. Много съблазнителни снимки, Снежи! И рецептите са отлични! Ще изпробвам кремчето в най-скоро време! Но трябваше да му сложиш в името едно "плазма" :)))
    Аз получих вече поръчката - имам си брашно Fidelinka, но познай - "остро" :) И Бамби опитах - страхотен! Каймак имам 70%-ов, а щапиците си хапвам със сирене Бри - комбинацията е убийствена! Пък колко съм се смяла на тази "плазма" - откъде им хрумват такива имена :)))) Като поръчвах на милото и обяснявах да запише кое и колко, на плазма се провикна в ухото ми "КАКВО?" Благодаря ти, мила за препоръките - всичко много ми харесва! Да видя само това брашно в какво ще оползотворя.
    Хубава неделна вечер от мен! Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :))) Как ме разсмя с тази плазма. Представям си изненадата на мъжа ти, когато си я поръчала (а ако са били и повече от една... :))) Много се радвам, че вкусовете са ни еднакви и сега сладко, сладко си похапваш. И острото брашно е много хубаво. Прилича на много фин грис, но това да не те притеснява. Трябваше ми време да включа какво е това "щапици", защото аз си им казвам стапици :)))(не знам как е правилно).
      Благодаря ти, мила! Поздрави, с пожелание за прекрасна нова седмица!

      Изтриване
  11. И двете предложения са много вкусни! И не може да бъде друго яче - съчетанието на бисквити и шоколад винаги се приема от всички!
    Кнеже, успех с фондана - ще се справиш!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Инче! Така си е - класически вкусно :)
      С фондана ще се боря, въпреки, че не съм му в категорията и дано поне някоя и друга точка отбележа, та да става за пред хора :))
      Прегръдки и от мен, мила, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  12. Ох, мноого шоколад ммм, голяма вкусотия!Много добри предложения,Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Семплички, но наистина са вкусни :) Благодаря ти, Сонче!
      Хубав ден и усмихната нова седмица!

      Изтриване
  13. Елти,
    аз подобни крем-кексчета правя най-редовно, даже преди малко двете девойки почти се сбиха за последното, но с шоколад не съм, за да не прекаляват децата;) Освен да ги пратя някъде и аз тайно да си приготвя за мен- с голямо удоволствие ще излапам всичко;) Изглежда чудничко!
    Хубава седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ха-ха и у вас ли се воюва за сладичко. Познай у нас кой е най-ощетеният - човекът, който ги прави, демек аз. И на мен ми се иска понякога да си скрия нещо и после тайничко да му се насладя, но не ми се получава.
      Пробвай, на теб може да ти се усмихне такава възможност :))
      Благодаря ти, Мъхи! Хубав ден, усмихната нова седмица и на теб!

      Изтриване
  14. Леле, Снежи, свят ми се зави от толкова вкусотии. Аз още във ФБ като видях продуктите и много, ама много пъти ги харесах:), обожавам такива различни нещица:) някой ден ще ме водиш на пазар там, да знаеш! А този кекси крем е страхотен, едно такова закачливо име, точно по сръбски:), голямо чувство за хумор имат и преди съм го казвала.А кремът наистина е много вкусен и аз дори доста си похапнах с лъжичката докато оформях бонбоните:). Прегръдки, с пожелания за прекрасна, цветна седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще те водя, Катенце, колко му е! За готов кекси-крем до Белград ще скокнем ;)Много им харесвам гостоприемството на сърбите. Винаги с кеф тръгвам на там. А тази твоя смес за бонбонките и при втория опит не видя бял свят, пак я изядохме още от съдинката - този да опита, оня да опита и накрая нищо налично за снимка :))
      Прегръдки и от мен, мила! Хубав ден и късметлийска нова седмица!

      Изтриване
  15. Много красиво, ефектно и шоколадово изкушение предлагаш, Снежи!
    Обичам такъв вид сладкиши, идеята ти страхотна, а снимките - неустоими...
    Надявам се и очаквам скоро фондановото ти творение,
    а за екскурзията, пишете и мен, моля :)
    Поздрави, успешна и усмихната нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианче! Радвам се, че ти харесва кремчето :)
      Днес ми е ден за фондановото покритие и дано в службата няма много работа, че да съм работоспособна вечерта :)
      Още един кулинар екскурзиант :))-записвам :)
      Поздрави и широко усмихнат ден, мила!

      Изтриване
  16. Е, Снежи, много обичам предложения в чашки - сядаш си на диванчето и лапаш лъжичка след лъжичка ... И никакви трохи, изпаднали от чинийката :) Шоколад и бискивити - класика! И, моля, вариантът с цели бисквити съвсем не е "наклепан", а си е прекрасен!
    Желая ти хубава вечер и успех с фондана!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз мразя после миенето на чашките :)), но съдържанието обичам. Радвам се, че ти харесва предложението ми, Албенче и ти благодаря за милите думи! Хубав и слънчев ден!

      Изтриване
  17. Елти, изкушенията в чашка ме впечатлиха. Любопитна идея.
    С пожелание за светли празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, The witch! Хубаво предпразнично настроение и на теб! Поздрави!

      Изтриване
  18. Снежи, идеята ти е прекрасна, изпълнението великолепно! Прегръдки и хубав петък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Иглика! Прегръдки и от мен, с пожелание за хубаво настроение!

      Изтриване

loading...