"Зелени" рецепти

След зимните нюанси на сивото, с преминаване и в чисто бяло от време на време, зеленото е първият цвят, на новия сезон, който много ме радва. Нали не си помислихте от заглавието, че ще нищя ония зелени рецепти за аптеките. Друго зелено ми е в главата. Поляните вече промениха нюанса си към истинското тревисто зелено, в градините цветята навириха зелени стъбълца, трапезата все по-често ми ухае на марулено зелено.  Миналата година земетресението замести пролетното ми усещане за красота с неприятното чувство на страх. И се моля да няма злини - никога никакви.
Една табела на Витоша гласи "Горските пътеки не водят към аптеки". И да, много добре ми се отразяват зелените горски пътеки. Но и зеленото в кухнята също ме радва, особено когато попадна на такива вкусни рецепти, като днешните.

Зеленото ми настроение днес е с вкус на спанак, вмъкнато в две различни рецепти.
Едната е за спаначено руло. Харесах си я при Соня (Моето сладко хоби).
А другата - за кюфтенца от кайма и спанак. Заимствана от Ивана (С нож и вилица в ръка)
Снимките на рулото ми са доста по-симпатични и за това ще започна с него :)


Спазвах основната идея и кривването от рецептата е съвсем незначително. Получи се изключително вкусно руло и сега, пишейки, пак си мечтая за него :)
Това са продуктите за платката:

Продукти за спаначения блат
И аз като Сончето имах замразен спанак. След размразяването и изцеждането видях, че е по-малко от посоченото в оригиналната рецепта (не го мерих, но на око беше около 160-200г). Сметаната заместих с прясно мляко.


И така, ето го самото
Приготвяне:

В купа смесих добре изцедения спанак, белтъците (сурови и неразбити), млякото и брашното.
Добавих сол, черен пипер, щипка сух джоджен и пресен чесън, нарязан на ситно. Разбърках хубаво. Тук ми хрумна, че след като си спестих разбиването на белтъците на сняг, трябва да сложа набухвател. Щипнах с 3 пръста сода, угасих в малко оцет и я сложих към сместа. Но се оказа излишно - изпечената кора не бухна, както си представях :) Нямаше никакъв ефект и за това в записа на продуктите не виждате содата.

В квадратна тавичка сложих хартия за печене, намазах с олио и поръсих малко галета. Отгоре разпределих спаначната смес. Пекох в предварително нагрята фурна (220 градуса по Целзий) до стягане на сместа. Извадих от тавичката и заедно с хартията навих на руло. Покрих с кърпа и оставих да изстине.


Продукти за плънката

През това време с вилица намачках сирената и мекото масло за плънката (вместо крема сирене използвах сръбски каймак, но тук, в България няма от къде да се купи. Вкусът му е много по-добър от нашето крема сирене, но все пак имат доловима прилика) . Сложих нарязания чесън и копър. Разбърках.

Изстиналия блат разгънах, отстраних хартията, намазах с пастета от сирене и отново завих на руло. Прибрах в хладилника за половин час. После с остър нож нарязах на кръгчета.





Втората рецепта е за едни "по-разчупени" кюфтенца от кайма и спанак, които, както вече ви казах, видях при Ивана и направих от чисто любопитство и желание за нещо ново. Оказаха се много вкусни (скоростта за преминаване от пълно в празно ми е показателна) и... потайни - спанакът не беше разпознат, ухаеха си на стандартните кюфтета, само цветът е различен и... а, да, бяха много сочни и апетитни. При мен ги няма салвията и лимоновата кора, въпреки, че точно те основно привлякоха вниманието ми към тези кюфтенца. Рецептата - семпла до "скучна", но с отличен резултат. Такива ги обичам през делничните дни :), но кюфтенцата ги сервирах през един мартенски уикенд,  за "подсилване" на увертюрата към същинската вечеря. Снимани набързо и на тъмно, но... аз май все по тъмно снимам, така, че няма изненади.

Ето продуктите:



Спанакът (отново от фризера - размразен и хубаво изцеден) добавих към каймата. Сложих белтъка, настъргания кашкавал, млякото, наситнена скилидка чесън и малко черен пипер. Омесих каймата и оставих на студено за половин час.
След това  с мокри ръце оформих малки кюфтенца. Овалях ги в смес от галета и брашно (може само галета, или само брашно) и изпържих в нагорещено олио. Тук се сещам, че при tillia видях такива кюфтенца в печен вариант.





И в други кулинарни блогове виждам напористо зелено настроение, което заразително се пренася и при мен. Записала съм си и само чакат да бъдат приготвени още няколко зелени рецепти. Да ви е вкусно с тези! Другите по-късно, ако ми стигне сезона :)

24 коментара:

  1. Страхотни зелени, пролетни и различни рецепти! :)
    Хем оригинално предястие, хем и апетитно основно тъкмо за обяд. :)
    Не съм правила такова рулце до сега и може да го пробвам.
    Успешна седмица, Снежи! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле! При мен и двете рецепти минаха за мезе :))
      Успешна и усмихната седмица и на теб!

      Изтриване
  2. Бодвам си кюфтенце,знам,ще ми хареса,но и от рулцето няма да откажа,че ми е много красиво и навярно адски вкусно!Сърдечна прегръдка и успешна седмица,Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Бодвай, Роси. Аз така си бодвах от твоите кюфтенца, когато ги показа :) Прегръдки и от мен, мила! Благодаря ти и хубав ден!

      Изтриване
  3. Изключително пролетно е при теб. Така като гледам снимките и аз започвам да си мечтая за едно такова рулце, а ако след това продължа и с едно кюфтенце, ммммм. И двете рецепти ми допадат и си ги записвам. Усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Танче! Много са хубави рецептите, опитай и се надявам да ви харесат, колкото на нас. Поздрави, с пожелание за хубав ден!

      Изтриване
  4. Снеже, кюфтета вече съм правила и съм много доволна, а на рулото съм се заканила / дано не си остана с каненето, че има толкова интересни рецепти със зеленийки, че все нещо ще се изпусне ! :) /
    Хубав ден, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз така, Инче, съм напълнила списъка с разни интересни рецепти, но дали ще стигна да направя всички не знам :) Благодаря ти и ти пожелавам усмихнат ден!

      Изтриване
  5. Явно на всички ни омръзна зимата и сме се хванали за зелено.И двете рецепти много ми харесаха.Много апетитно си ги поднесла!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Наталия! Зимата я обичам до Празниците, после вече я чакам да си тръгне :) Пролетта обаче не искам да свършва - и като сезон, и като зелен вкус в кухнята :) Поздрави и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  6. Снежи, обичам зеления цвят не само в ястия!
    Изпълненията ти са чудесни!
    Бодвам си кюфтенце,или ще си изпека :)
    Прегръдка и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Прегръдки и от мен, мила, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  7. Чудесни зелени предложения, Снежи! Много красиво поднесени, сигурна съм, че са не по-малко апетитни!
    На следващите кюфтета и аз се каня да им сложа зеления, но виж - спаначеното руло ще трябва да почакам повод, за да го направя :)) Само за нас няма да мине.
    Поздрави, с пожелания за хубава вечер на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Пепи! Да ти пожелая скорошен повод тогава :) Като знам каква си фурия в кухнята няма да е в далечно бъдеще заплануваното :)) Поздрави и прегръдки, мила, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  8. Снежи, и двете ти изпълнения са прекрасни. Да е много хубава пролетта ти и все така вкусно ухаеща.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Гери, за милите думи и пожеланията! И на теб красива пролет, ведър и усмихнат ден!

      Изтриване
  9. Que delicias essas receitas, já anotei para fazer aqui para a família. Gostei muito do teu blog cheio de dicas preciosas.
    Tenha uma ótima semana.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря! Добре дошли и се радвам се, че ви харесва!
      Muito obrigado!

      Изтриване
  10. И аз минах на зелено;)
    ЧУдесни са предложенията ти, Елти. И сега остана да благодарим на теб, Сончето и Ивана;)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако половинката не беше зеленомразец, щях да съм изцяло на зелена вълна :) Радвам се, че ти харесват предложенията, Мъхче и ти благодаря! Хубав и усмихнат ден!

      Изтриване
  11. Зеленият цвят винаги ме е зареждал много положително и точно затова обожавам да се разхождам сред природата. А тук освен красиво е и много вкусно! Снежи, страхотни изпълнения на рецептите и чудесна презентация! Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Видях те на морето и мислех, че си на синя цветова вълна :))
      Благодаря ти за хубавите думи, Candy! Поздрави и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  12. Много те бива с думи да разчупиш скучните рецепти ,Снежи :) ! Прочетох поста ти на един дъх , ама не щото от време на време присъствах и аз , ами щото остроумието ти ми допада много :) !
    И все пак следващия път сложи поне лимонова кора :))) !
    А рулото на Сончето и аз съм запланувала !
    Чао ,Снежи ! Прегръдка и хубав следобед , а аз бягам на работа :* !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Усмихна ме, Ив! Благодаря ти! Задължително ще сложа и лимонова кора и салвия (моята вече поникна и има едни малки хилави листенца, но усетих аромата и). Чао, чао и прегръдка от мен! Хубав ден!

      Изтриване

loading...