Първото ми блог гостуване и мини тортички с винен сладолед

Отивам на гости при едно слънчево момиче!
Виртуалното приятелство непринудено ражда виртуални образи и нейният образ съм докарала до слънчево момиче.Нейният блог е като пъстра дъга и ме зарежда страхотно! Често и ходя на гости. Привлича ме ароматът на уют, който се разнася от открехнатото прозорче. Надничам, почуквам на стъклото, казвам здравей, перденцето се полюшва и тя винаги се показва слънчево усмихната. Понякога ми показва снимки и разказва забавни истории, това ми е любимо.
Днес пак съм тръгнала натам - към кухнята на My Candy Kitchen, да поседна на канапето с Катето. Приготвила съм и десерт, вино, слагам в кошницата и карта за пътуване (за всеки случай). Обличам рокля в летни тонове (ха, увлякох се, та аз не нося рокли :)). Я по-добре тениска и спортни панталони, ластик на косата, удобни обувки и в пълна бойна готовност за разходка. Няма да се учудя, ако бъбрещи на диванчето се заговорим за оная рекичка или горска пътечка и току виж сме хванали гората.



Изборът на рецепта хич не ми беше лесен. Всички идеи ми се струпваха на куп, като шумна тинейджърска компания. А от неспиращото ехо "какво - о- о - о.... каквоооо ... квооо...." на моменти ми пропищяваха ушите. Да знаете, лошо е да ви поканят на гости там, където си имат всичко :))).
Тя, домакинята, винаги ме е учудвала със своята оправност. Как смогва нямам идея, но истински и се възхищавам.

В крайна сметка насочих идеята към реверанса - рецептата и изпълнението да носят специално послание към Candy (нещо от сорта "това е специално за теб"), "подписано" от мен (т.е. да носи вкуса и аромата от кухнята на Елти).

Мини тортички с винен сладолед


Първо направих графичен модел на името,


избрах рецептата (идеята и рецептата за блата е от този сайт),
след това направих шаблони за ползване към рецептата (водена от начина на изписване по-горе, избрах мъфинката за акцент. Опитах и самия надпис да прехвърля на блата) .
Така вече самото изпълнение носеше специално послание към домакинята.

Катенце, най-сърдечно благодаря за поканата и за всичките приятни чувства и емоции, които я съпътстваха! Изваждай чашите за вино :) и да си кажем "наздраве",

Малиново вино

с много любимото ми малиново вино :) Дано допадне и на твоя вкус.

Malinella

Мини тортички с винен сладолед

Продукти за блата:
4 белтъка
2 жълтъка
4 с.л. захар
4 (60 г) с.л. брашно

Продукти за шоколадовото тесто за декорация:
45 г брашно
25 г какао на прах
80 г пудра захар
80 г масло
60 г белтък

Продукти за сладолед сабайон с ягоди и малиново вино:
50 мл малиново вино
100 мл течна сметана
2 жълтъка
200-300 г почистени ягоди (малини)
6 с.л. захар (или на вкус)

Продукти за шоколадов сладолед с малиново вино:
50 мл малиново вино
200 мл течна сметана
200 г млечен шоколад
2 с.л. захар

Първо приготвяме сладоледите.
Сладолед Сабайон:
Жълтъците разбиваме с 2 с.л. от захарта. Добавяме виното и варим на водна баня, като бъркаме непрекъснато. Отсраняваме точно преди точката на кипене. Оставяме да се охлади. Сметаната разбиваме и оставяме на стайна температура.
Смесваме изстиналия яйчно - винен крем и сметаната с помощта на миксер (за да обогатим с въздушни мехурчета). Пасираме ягодите с останалите 4 с.л. захар и ги слагаме в крема. Прибираме в камерата на хладилника. Периодично изваждаме, разбиваме с миксер и пак прибираме. Това се прави няколко пъти, за да се предотврати образуването на ледени кристалчета.

Шоколадов сладолед:
В сметаната поставяме начупените шоколади и загряваме на водна баня. Бъркаме непрекъснато до разтопяването на шоколадите. Отстраняваме от котлона. Загряваме виното със захарта и бъркаме до нейното разтопяване.Сипваме виното в сметаната, разбъркваме и оставяме да изстине. Прибираме в камерата на хладилника. На 15 - 20 минути изваждаме шоколадовата смес и разбиваме за кратко с миксер. Тази процедура правим поне 3 - 4 пъти.

След това приготвяме шоколадовата смес за декориране на блатовете:
Мекото масло смесваме на ръка с пудрата захар. Слагаме белтъка и разбиваме с вилица. Добавяме брашното и какаото. Хубаво разбъркваме.

С това тесто може да рисувате всичко, което ви хрумне. Аз исках да изпиша "Candy", но...
Е, изписах го, но се вцепених, когато видях огледален образ на блата :)
С втория опит обърнах в нормално четящ се букворед, но не го докарах на вид,

Рисунки с какаово тесто върху белтъчен блат

а с третия - направо се отказах от буквите и остана само мъфинката от надписа :)

Мини тортички с винен сладолед и шоколадова декорация 

За да направя рисунката първо си изрязах шаблон с помощта на макетен нож от тънка пластмаса (конкретно - капак от сладоледена кутия). След това сложих пекарска хартия на дъното на тавата. Поставих макета и нанесох от шоколадовата смес. С шпакличка намазах внимателно от тъмната смес и после още по-внимателно отстраних макета.

Подготовка на шоколадови рисунки

Прибрах тавата в хладилника за около половин час.

За белия блат: Разбиваме белтъците първо на пяна,  без да слагаме нищо към тях (купата и бъркалките на миксера трябва да са сухи). След това добавяме лъжица след лъжица захарта, като разбиваме между тях.  Белтъчният сняг трябва да е с устойчиви върхове, но да стои въздушен (това ще ви гарантира получаването на хубав и пухкав блат при печенето). Следват жълтъците и брашното, отново на етапи. Разбъркайте сместа с лъжица до хубаво смесване на всички съставки.

Белтъчно тесто

Изваждаме тавата с рисунките от хладилника и отгоре разпределяме бялото тесто. Загряваме фурната до 150 градуса (С). Поставяме тавата и увеличаваме на 170 (С). Съжалявам, че не отмерих времето за печене. Важно е да не се препича и да не се чака образуването на зачервени краища.

Изпечения блат нарязваме на ленти и оформяме ролки в чаши или други формички. Помогна ми и едно кенче от бира (точно от него се получи най-хубавата тортичка):

Оформяне на блатовете за мини тортички

От останалите парчета блат изрязваме кръгла форма и слагаме за дъно.

Дъното на тортичките

Пълним тръбичките с готов сладолед, като редуваме шоколадов със сабайон. Прибираме в камерата до момента на сервиране. След това изваждаме от формичките и украсяваме.

Мини тортички с винен сладолед


Сладолед с малиново вино, в чашки от белтъчен блат

Мини тортички с винен сладолед

Мини тортички с винен сладолед

Мини тортички с винен сладолед
Да ви е сладко!
И...


До скоро!
------------------------------
28.02.2014г.

Рецептата е победител в конкурса на ЖоСи "Пияни от сладка любов". Ето наградата, която получих за нея:


Може да прочетете повече в публикацията "Десерт Мелодия в ролята на чийзкейк и подарък от ЖоСи".

27 коментара:

  1. :)) Очаквам го .... а вие двете сте ми много сладки :* ! Перипетии не липсват , но пък тортичките са много сладурски ! И ако ви се намира една чаша ,мога да се включа с едно ''Наздраве'' и аз !
    Целувки Снежи , Кате ! Хубав следобед !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За теб винаги ще се намери чаша за едно приятелско "наздраве", Ивче! Благодаря ти за милия коментар! Прегръщам те силно и ти пожелавам слънчев и усмихнат ден!

      Изтриване
  2. Наздраве и да Ви е сладко:)!.....Ами и да моля за милост каква е файдата,...тортата си остава запечатана в главата ми(:!Елти ,моля налей и ти една чашка и сядам да чакам.....:))))Прегръщам те:)!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миленче, наливам ти винце и черпя по тортичка :) И аз ти изпращам топла приятелска прегръдка и ти благодаря от все сърце! Хубав ден!

      Изтриване
  3. Разбира се че ще надникнем и в твоята страничка Снежи когато ти дойде на гости Катето :)
    А то ще е скоро ... сигурна съм ... като виждам на какви обороти е тя :)
    А твоето гостуване при нея е забележително с тези мини сладоледени тортички и прекрасни снимки !
    Бъди здрава и наздраве и от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти най-сърдечно, Дани и наздраве! Катето винаги е била фурия, не мога да я стигна, но в близките дни ще ви почерпя с нещо много вкусно от нейното меню :) Прегръдки, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  4. Снежи, не по-малко уютно е и при теб! Удоволствие е да ви чета и двете. А как си те представих с рокля и кошница... Приказка! Иначе и аз основно съм с дънките и спортните блузки. ;)
    И тук да кажа, че предложението ти е страшно оригинално и майсторски изпипано. Личи си, че си го правила с много внимание и старание.
    Поздравявам ви и двете с Катето, ще очакваме гостуването й!
    Хубав ден, Снежи!

    П.П. Всеки път се дивя на виртуалните ти картички сега и това с надписа за гостуването на Катето... Ще издадеш ли с каква програма твориш? Страшно ми харесва!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, сърдечно ти благодаря за милите думи! И аз си представих една картина от приказките и се сложих в рокля :)), но в ежедневието съм далеч по-различна. Много се радвам, че ти харесва предложението, а за снимките и графичното оформление ползвам фотошоп и илюстратор.
      Прегръдки от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  5. ЕЕеееее,браво,хиляда пъти браво,Снежи!
    В твое лице Катето има един наистина забележителен гост,безкрайно отдаден на поканата,моите най-искрени адмирации!
    Идеята е блестяща,изпълнението-още повече!
    Не съм от най-големите фенове на сладоледа,обаче тук не мога да не си призная,че запреглъщах и наистина ме провокира!Виното ме заинтригува много и ще се огледам за такова в търг. мрежа да го дегустирам!
    Ти си гост мечта!
    Шадраванчето ти е страхотно.
    Честито ти първо гостуване и очаквам да посрещнеш скоро Катето,тя със сигурност ще ти върне визитата подобаващо!
    Прегръдка и за двечките много мили дами!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А от мен хиляди пъти благодаря, Роси! Много се радвам, че съм провокирала интереса ти! Малиновото вино съм виждала само в Била (поне при нас само там го има). От Кауфланд купих едно ягодово газирано, но не струва (изкупих малиновото от Била и реших да търся заместител :))
      Шадраванчето е всъщност бивш детски басейн, но детето порасна и мъжът ми го превърна в красиво водно кътче (с опция за лятно джакузи :)). Най-сърдечно ти благодаря за милия коментар! Прегръщам те силно! Хубав и усмихнат ден!

      Изтриване
  6. Снежи тортичките ти са невероятни,много оригинални,красиви и примамливи.Прекрасно представяне,много ми хареса.С нетъппение ще очаквам и гостуването на Катенцето.Много ми липсват вкусотииите и на двете ви ама сме по болници пак.
    Прегръдки Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Танче, огромни благодарности за хубавите думи! И бързо оздравяване на вас. Прегръдки и от мен, с пожелание за хубав ден!

      Изтриване
  7. Снежи и тук да те поздравя за прекрасното гостуване!
    Прегръдка и за двете ви!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дани, че винаги намираш време да кажеш добра дума в блога ми! Прегръщам те, мила! Хубав ден!

      Изтриване
  8. Разби ме тотално - адски оригинално и красиво! Поздравления за чудесното гостуване, Снежи! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Най-сърдечно ти благодаря, Инче! Поздрави и от мен, с пожелание за красив ден!

      Изтриване
  9. Снежи, верно Катето е слънчево момиче, но всъщност сте две слънчеви момичета!
    И при двечките винаги ми е много приятно! Истински се забавлявам, то пътешествия, то забавни разкази, то вкусотии! Как да не ви харесва човек!
    Тази техника ми е позната.Правила съм една торта на Вики, но съм много впечатлена от дизайна, който си избрала! Изпълнението ти е перфектно! Моите комплименти за цялата ти работа по този проект-гостуване!
    Не съм пила малиново вино и си отбелязвам да го потърся и опитам!
    Сърдечна прегръдка! Достави ми буквална радост от всичко, което видях и прочетох!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно ти благодаря, Бети, за милите и топли думи! Тази техника, за рисунки върху блат, използвам за първи път, но поводът ми се стори удачен. Много ми беше забавно, е, вярно и притеснено, но поне се получи :) Още веднъж благодаря! Прегръдка и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  10. О, много ми хареса всичко, Снежи! Подходила си с особена креативност към задачката, а тя... хи-хи "задачката", е наистина вълнуващо преживяване и ти го направи такова за нас също. Поздравления, мила, справила си се блестящо! Бих се примъкнала с удоволствие в компанията ви на сладка приказка и чаша малиново вино!
    Поздрави и прегръдки за двете дами!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно ти благодаря, Ирме! Вълнуващо си беше наистина, нямах никаква представа как се работи с това тесто и в крайна сметка дали ще става за показване. Винаги си добре дошла в компанията, ха наздраве :) Прегръщам те силно и ти пожелавам хубав ден!

      Изтриване
  11. Мила, Снежи, да ти кажа че съм развълнувана е малко, да ти описвам как се чувствам - не мога. Наистина е празник всяко гостуване, всяко посрещане на гости! Ти го направи толкова специално, толкова емоционално, за което искрено ти благодаря! Казах го и отново ще го кажа, че имаш много различен и интересен начин на публикуване, който силно ме впечатлява! Благодаря ти още веднъж, за всичко! На всички ви благодаря за прекрасните думи и милите коментари, които пишете за мен, за вашето приятелство и подкрепа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Катенце, за мен беше истинско удоволствие и предизвикателство това мое първо гостуване. Благодаря ти за поканата и съпътстващите я емоции, вълнения и радости! Много харесвам теб, блога ти и съм щастлива, че симпатията е взаимна! Прегръщам те силно, виртуално приятелче! Хубав и усмихнат ден!

      Изтриване
  12. Адмирации, Снежи! Запомнящо се, оригинално гостуване!
    Уникално предложение - впечатляващото, много лично проектирано,
    безспорно красиво, фино и неустоимо изкушаващо....
    Вече писах при Катето, но и тук ще споделя - две прекрасни дами в страхотен тандем!
    Прегръщам ви и двете, с пожелания за едно прекрасно лято, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, Дианче, сърдечно ти благодаря, мила, за хубавите думи! Изчервих се :) Прегръдки и от мен, с пожелание за прекрасен ден и красиво лято!

      Изтриване
  13. Снеже, да се разпиша и тук! Невероятно гостуване с прекрасни, оригинални тортички! А малиново вино съм пила и е много приятно допълнение!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Инче, благодаря ти за хубавите думи! Малиновото вино ми стана едно от любимите с първата глътка, но и как иначе, като малините са любимия ми плод :) Прегръдки и от мен, с пожелание за хубав ден!

      Изтриване
  14. Снежи, мнго оригинално, красиво и вкусно гостуване. Беше удоволствие за мен да изчета и твоята и публикацията на Катето. Прекрасен ден, мила!

    ОтговорИзтриване

loading...