Панирани топени сиренца


Не помня къде за първи път опитах панирано сирене, поднесено със сладко. Върти ми се един спомен за хижата в Брезник (беше отдавна), по препоръка на приятел поръчахме и буквално се влюбих в това солено-сладко-креместо-нежно предястие.

Не пропускам да поръчам, в който и ресторант да сме, стига да присъства в менюто. Различават се основно по гарнитурата (т.е.сладкото) и панировката - напр. боровинки, смокини, мед... корнфлейкс, сусам, класическа... Цената на порцията в някои ресторанти е стряскаща, за това прибягвам до опцията направи си сам. Ако все още не сте опитали, знайте, че препоръчвам на първа линия :)


Панирани топени сиренца, с конфитюр от касис

Продукти:

  • Топено сирене (на триъгълничета или пушено топено на пръчка)
  • Брашно
  • Яйца
  • Галета
  • Олио за пържене
  • Сладко по избор - в случая с конфитюр от касис, който купих от Lidl и се оказа страхотен
  • Орехи за гарнитура

Приготвяне:
  • Загрейте повечко олио в дълбок съд.
  • Подгответе си в една чиния брашно (1), в друга - смес от галета и брашно (4).
  • В купичка сложете студена вода (2), в друга купичка - разбийте яйцата (3).
И действате така (или по ваша изпитана техника за паниране):
  • Потопете парче сирене първо в брашно, оваляйте хубаво, изтръскайте излишното количество.
  • След това топнете сиренето в купа със студена вода и отново оваляйте в брашно.
  • Потопете в разбитите яйца и след това в смес от галета и брашно. Системата е 1-2-1-3-4.
  • Поставете в силно нагрятото олио и пържете до златист загар (става много бързо).
  • Извадете на абсорбираща хартия да се отцедят от излишната мазнина и сервирайте топли, гарнирани със сладко и орехи.


Така изглежда бурканчето с конфитюра.



22 коментара:

  1. Просто обожавам такова панирано сирене :) с каквото и да е подобно сладко :)
    Чудесно изглежда при теб, СНежи!
    Прегръдка и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В екипа на обожаващите съм и аз, Пепи :) За това си я записах в блога.
      Прегръдки и от мен! Усмихнати и прекрасни нова седмица и нов месец!

      Изтриване
  2. Снежи, страхотни са тези сиренца! Много ги обичам точно в комбинация със сладко! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Люска! Поздрави и от мен, с пожелание за прекрасна седмица и усмихнат нов месец!

      Изтриване
  3. Отговори
    1. ... много, страшно много :)
      Поздрави, Весе и хубав нов месец!

      Изтриване
  4. Чудесно е, Снежи!
    Сигурно ще пропусна яйцата :)
    И благодаря за конфитюра!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Прегръдки и от мен, с пожелание за хубав месец юли!

      Изтриване
  5. Снежи, и аз ги обичам сиренцата, във всякакви форми и превъплащения! Скоро опитах панирано в кокос синьо сирене. Вълшебство! Открадвам си едно от чинийката ти и придърпвам гърненцето с мармалада. Бе направо давай цялата чинийка :)
    Хубава и усмихната седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наталка, не съм опитвала с кокос, но ще коригирам пропуска :) Благодаря ти и хубав ден!

      Изтриване
  6. Много обичам такива сиренца, Снеже, макар много да ме изнервя пърженето! Прелестни са твоите и с това сладко... Ммм!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Зори и мен ме изнервя, не ги правя със същия кеф, с който ги хапвам :)
      Благодаря ти и хубав, усмихнат ден!

      Изтриване
  7. Прекрасни са се получили, Снеже! Любими са ми! Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Не пропускам да се насладя на подобно изкушение всеки път, когато отида в определени заведения. Мога спокойно да мръдна и 30-тина километра на запад, ако кажеш;)))
    Поздрави, Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Казвам "мръдни" :) Друго си е друг да ти ги направи, а за мен ще е удоволствие да те почерпя, Мъхи! Поздрави и прегръдки! Хубав ден!

      Изтриване
  9. Обичам тази комбинация! Много апетитно изглежда, Снежи!

    ОтговорИзтриване
  10. Леле как ми се иска да имам пред мен сега една такава чинийка, ммм красота! Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сменям за торта, Поли :) Току що видях в блога ти ягодовата с пандишпан. "Наръси" ми очите :), сълзят...
      Прегръдка и от мен! Хубав ден и месец!

      Изтриване
  11. Сега вече мъжът ми няма да казва: "А ти знаеш ли как да направиш такива солени хапки?" Мерси, Снежи! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Захващай се, Албенче :) Ще станат любими и на теб. Поздрави и хубав ден, мила!

      Изтриване

loading...