Торта "Camino de Santiago"


Пуснаха ми темата, подсказаха ми част от декорацията и ме оставиха 2 седмици. Изчетох един куп пътеписи (слагам линк към един от всичките) и разгледах хиляди снимки. Почувствах тръпките, болките, радостите, страховете и удовлетворението на хората извървели пътя на Свети Яков, наричан още Камино де Сантяго. Самият път е с дължина около 800 км и се смята, че минава под Млечния път, както и че е зареден с енергията на звездите. Но само хората, които вървят пеша или с колело получават званието пилигрим и удостоверение от катедралата Сантяго де Компостела.

Buen Camino, на човека, който имаше рожден ден и приятелите му поръчаха тази торта:


Най-трудната част бе изработването на колелото. Лепих частите сигурно над 20 пъти и все нещо се отлепваше (засъхналото захарно тесто не реагира качествено на ядливото ми лепило, което си направих от разредена тайлоза). Зеленият храст реши част от проблемите ми.
За снимките на захарна (фонданова) хартия искам да благодаря на онлайн магазин Хитрини.


За малките саксийки, които виждате ми помогнаха дъщеря ми и племенничката ми, която точно в периода на тортоправенето беше на гости на леля.


Заложих на малки характерни символи (каменни блокове със знака на мидичката, дървени указателни табели, кратунка), пейзажи от пътя, карта, колело и бъдещ пилигрим.



По първоначален замисъл тортата трябваше да има трети етаж - снимка на катедралата. Но нарушената пропорция, след като сложих малкия трети етаж, ме накара да се откажа от него.


За първи път работя с фонданова хартия. Приятно е и не е трудно, но ако се поставя на равна хоризонтална повърхност. Краищата й са по-чувствителни на допир и бързо се чупят. Но при мен това беше като допълнителен ефект, особено на картата.


Направата на цялата торта ми донесе удовлетворение, боренето на несготите и упоритостта на захарното тесто ме караха да се чувствам като хората, чийто пътеписи бях изчела и разказваха за трудните моменти по техния път. Т.е. това беше моят Camino в правенето на торти. Темата ми бе особено интересна, завладяваща и нестандартна. Много съм благодарна, че ми се случи и най-вече благодаря на семейните ни приятели, че ми се довериха за изпълнението.



Повече от доволна бях, когато ми се обади и самия рожденик, за да ми благодари. Макар, че изпаднах в леко комична ситуация :)

В процеса на разговора:
Рожденикът:
- Направих снимки на тортата от всички страни и ще си ги сложа на стената, заедно с книжката с печатите и удостоверението, когато извървя пътя.
Аз:
- Моля те да ме отбележиш на снимките.
Рожденикът:
-Как да те отбележа?
Аз:
-Потърси профила ми във фейсбук и ме отбележи.
Рожденикът:
-Аз нямам фейсбук.
Аз:
-Е на каква стена ще ги слагаш снимките?
Рожденикът:
-На стената в моя хол. И ще те поканя да ги видиш. Наред с всички документи, удостоверяващи изминаването на пътя Камино де Сантяго.
Аз (излизайки от навика за виртуалното общуване):
-Буен Камино...

Разрез на тортата не мога да покажа. За вкус заложих на двойно кадифен - червено кадифе (само с какао, без боя) за блатовете на първия етаж и много хубав млечно-маслен крем, който също имаше нежна, кадифена структура (с бял цвят, за контраст). Втория етаж е вита торта от бели пандишпанови блатове и шоколадов плътен крем.

14 коментара:

  1. леле, Снежи, тази торта направо е история! Толкова нови неща си прочела и научила, погледнах линка, ама ми трябва отпуска на мен :)
    Страхотна, страхотна торта си направила! Със сигурност рожденикът е бил много, много щастлив!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Пепи! Темата не е нова за мен, знаех доста неща преди самата торта, но да трансформирам отделни акценти, спрямо уменията ми, наистина ме накара да чета и гледам по-подробно. Голямо предизвикателство и удоволствие си е. Поздрави и хубав ден, Пеп!

      Изтриване
  2. Снежи страхотно си се справила!
    Чела съм книгата на Шърли Маклейн "Камино" и имам представа
    от преживяванията и усещането, което им носи този път!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! И за подсказаната книга благодаря. Непременно ще я прочета. Прегръдки и от мен! Хубав ден!

      Изтриване
  3. Снежи, никак не си падам по торти с фонданово покритие, но като човек на изкуството винаги съм се възхищавала на доброто им оформление. Затова и наминах да ти кажа, че си се справила отлично със задачката. Тортичката ти изглежда прекрасно и от нея лъха много настроение и чар. Задобряваш все повече. Поздравления за майсторството, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ирме, благодаря ти! Знам, че има още неща да уча, да изпипвам, да търся правилни техники и подходящи рецепти, но думите ти ми действат особено окуражително! Благодаря ти, мила! Поздрави и хубав ден!

      Изтриване
  4. Ето това е шедьовър направен с любов и много труд :) Поздравления Снежи!
    Знаех за "Camino de Santiago" но все не ми оставаше време да прочета подробности за него ... благодаря за посоченият линк!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз благодаря, Дани! Има доста за четене по тази тема.
      Поздрави и прегръдки!

      Изтриване
  5. Снежи, поздравления за уникалната торта, поздравления и за огромния труд по създаването и'!
    Много, много интересна торта!
    Браво за майсторството!

    ОтговорИзтриване
  6. Впечатлена съм! Впечатлена съм! Много съм впечатлена! Страхотна е тортата, а историята ми хареса още повече. Съвсем малко съм наясно с пътя Камино, но пък от наши клиенти в хотела, където работя, знам че е част от пътя на Якоб, който тръгва от Полша и свършва в Испания.Та точно тази отсечка минава и покрай нашия хотел и много хора идват да нощуват и продължават в посока Испания. Така, че Снежи - много ме развълнува! Сигурна съм, че и рожденникът е много доволен и е прав да сложи снимки на стената си! Поздрави от Германия и мен, намиращата се на една отсечка от пътя на Якоб, преди да премине в Камино!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно благодаря, Петя! Сигурно е интересно да се срещаш с хора, които са поели по Камино, да слушаш истории от първа ръка. И аз чакам с любопитство и интерес завръщането на рожденика, за да разказва за това приключение.
      Поздрави и от мен. Хубав ден!

      Изтриване
  7. Иха, не съм виждала торта с толкова много история...феноменална е!
    А колелото...да го подкараш направо!
    Така се посмях и на разговора с рожденника, но то и аз като него, като нямам фейсбук - под стена си разбирам стена:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ти благодаря, Весе! И аз си се смях след разговора с рожденика :) А колелото направо ме измъчи и хич не искам да го виждам, но съм доволна, че издържа до уречения час :) Поздрави и хубав ден!

      Изтриване

loading...