Дамски каприз с пресни ягоди

Имало едно време... един семпъл, но много популярен сладкиш - Дамски каприз. И аз, в това минало време, не веднъж и дваж съм си хапвала с удоволствие от него. Няма начин да не го познавате (под това или друго име).
И ето, че пак се сетих за него, но го направих в нов вариант. И пак е семпъл, и пак е вкусен, и изобщо не е капризен, но запазих в името "каприз".

Продукти:
3 яйца
2 ч.ч. захар
2/3 ч.ч. олио
1 ч.ч. (200мл) прясно мляко
щипка сол
ванилия
1 бакпулвер
брашно за кексово тесто (от 2 и половина до 3 ч.ч)
500 - 700г пресни ягоди (може и горски)

И приготвяне:
Разделям белтъците от жълтъците. Белтъците слагам задължително в суха купа и ги разбивам на твърд сняг с 2/3 ч.ч. захар (ако са по-едри яйцата слагам повече).
В друг съд разбивам жълтъците с 1 ч.ч. захар до побеляване. Добавям олиото на струйка, като продължавам да разбивам. Разтварям бакпулвера в прясното мляко, разбърквам и изливам при жълтъците. Слагам 1 ч.ч.брашно, щипка сол и аромат ванилия (от капсулка 1/3 или на прах 2 бр.). Разбърквам хубаво сместа и след това добавям отново брашно (лъжица по лъжица) за достигане на нужната гъстота.
Изливам кексовата смес в тавичка (предпочитам на дъното да сложа пекарска хартия, но при липса, намазвам с олио и поръсвам с брашно). Слагам в предварително нагрята до 200 градуса фурна (и НЕ сядам пред компютъра).  Готовността на кексовия блат проверявам с клечка за зъби (ако е суха след бодване в средата на кекса, значи е опечен). Изваждам го и намалявам фурната на 150 градуса.
Върху горещия кексов блат, разпределям пресните ягоди (почистени и нарязани на половинки или четвъртинки). Наръсвам ги с кристална захар (останалата 1/3 ч.ч.). Върху тях разпределям белтъчния сняг и връщам във фурната за кратко (до порозовяване и стягане на белтъците).

Ягодите пуснаха ароматен сок, който естествено попи в блата и сладкишът стана приятно сочен. Толкова сочен, че вече важи: "Имало едно време, един дамски каприз с пресни ягоди".

3 коментара:

  1. Снежи, не съм го правила от 10 години, но много го харесвам, може ли да кажеш колко ти е голяма тавичката?Идеята за пресни ягоди е много добра! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сонче, не помня точно в коя тавичка съм го пекла, но ми се върти спомен в синьо :)), такава на цвят е тавичката ми с диаметър 28см. И аз много го харесвам, но от всичките нови хубави рецепти все по-назад и по-назад остава. Поздрави и от мен!

      Изтриване
    2. направих го в 30 см, и аз не можах да си спомня, ама е добре, даже може да се намали дозата, високо стана! Благодаря!

      Изтриване

loading...