Опитайте този шоколадов сладкиш


И каза тя "Опитайте...", и опитах. Сетихте се, нали, кой го каза и кой е послушният в случая :)

Този шоколадов сладкиш, намирисва на браунис и чийзкейк, опияняващият му вкус се дължи не само на пияните вишни (череши), а на цялата комбинация, която няма как да не ви поканя да опитате.


Направих го с пияни череши, съвсем трезвен касис и малко от любимите ми амаретини. Заместих маслото с олио, шоколада избрах да е млечен, пекох в кръгла тортена форма и получих само два слоя и половина  :) (за сравнение - Дианка ги е докарала до 4)

Шоколадов сладкиш със сирене, вишни, касис и амаретини 
Продукти:

  • 100 г шоколад (млечен или натурален)
  • 125 г масло (олио)
  • 160 г захар
  • 3 яйца
  • 120 г брашно (може и малко повече)
  • 250 г сирене тип Крема
  • 1 равна ч.л. бакпулвер
  • 1 ванилия
  • щипка сол
  • 1 ч.ч. череши (вишни)
  • 1 к.ч. касис
  • 2 ч.ч. амаретини
  • 1 с.л. коняк (ром)
  • 1/4 ч.л. канела (по желание)
  • 1 равна с.л. нишесте (брашно) за овалване на черешите
Начин на приготвяне:

  • Почистете черешите (вишните) от костилките. Напръскайте ги с коняка, сложете канелата и 1 с.л. захар. Разбъркайте и оставете да поемат ароматите.
  • Включете фурната на 180 градуса (С)
  • Шоколадът разтопете заедно с маслото (олиото) на слаб котлон, като разбърквате често.
  • Разбийте 2 яйца с 40 г от захарта. Сложете една ванилия и щипка сол.
  • В купата на кухненски робот (или блендер) разбийте крема сиренето, останалата захар, 1 ванилия , 1 яйце и 1 ч.ч. амаретини
  • Брашното смесете с бакпулвера
  • Шоколадовата смес изсипете при разбитите яйца, разбъркайте и добавете брашното с бакпулвера. Отново разбъркайте до пълното поемане на брашното.
  • В тавичка (диаметър 25 см) постелете специална хартия за печене.
  • Черешите (вишните) отцедете и поръсете с нишестето (брашното).
  • Изсипете 1/2 от шоколадовата смес в тавата и разстелете с лъжица.
  • Отгоре изсипете млечната смес.
  • Нахвърляте черешите (вишните) и касиса.
  • Разпределете останалите амаретини.
  • Отгоре с лъжица слагайте на купчинки от останалата шоколадовата смес. Леко разстелете с въртеливо движение на лъжицата.   
  • Поставете в нагрятата фурна и печете около 40 - 50 минути.
Да ви е сладко с Elti!

Амаретините, както знаете, придават аромат на бадем, а касиса - леко кисела и свежа нотка. Сложих ги защото ги имах и бях сигурна, че ще обогатят и няма да навредят на сладкиша. Изобщо не са задължителни.

Преди печене
След печене

Пекох го в тортена форма и за това стана по-тънък. Както вече споменах по-горе, заместих маслото с олио и се страхувах, че във висока и тясна форма ще имам проблем с изпичането.

Разрез


Отклонение: Сигурно сте забелязали, че си сложих форма за контакт в блога, а сега тестово пускам и бутон за принтиране на рецепта. Предварително ви се извинявам, ако вземат, че не сработят  от първия път нещата и ви компенсирам с вкусен шоколадов сладкиш :)))


Тествам ги само в Google Chrome и ще съм ви благодарна, ако забележите ненормално поведение в друг браузър, да споделите.

А, ако този тип сладкиш ви хареса и искате още от тази серия, ви подсещам за:

Дианче, изпращам ти хиляди благодарности


Джулай морнинг и успешен нов месец!

30 коментара:

  1. Чудесен е, Снежи :)
    И с удоволствие ще опитам!
    Прегръдка и хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дани! Сигурна съм, че ще ти хареса :) Прегръдки и от мен, с пожелание за хубав ден!

      Изтриване
  2. Уау... очарована, изненадана и впечатлена съм, Снежи!
    С кое за да започна - с благодарност за доверието, много ще се радвам и да ви се е харесал:)
    И следва, едно по-различно и много оригиналното изпълнение,
    добавките от касис и амаретини предполагат чудесен вкус и аромат.
    Като чета, твоето предложение е почти нова и усъвършенствана версия,
    която определено много ми допада и с твое разрешение,
    бих искала да дам линк в моя блог към това изкушение.
    Знаеш, че си майстор и на красивите презентации - таза е прекрасна.
    Страхотна си, джулай морнинг и усмихнато лято, Диана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дианче и аз благодаря! Доверието към теб е пълно :) Много неща от блога ти ме очароват, а това, което съм изпробвала никога не ме е разочаровало. Както и този сладкиш - страхотен е! Благодаря ти за хубавите думи! Нямам нищо против за линка, даже ще се радвам :) Хубав ден и усмихнато лято и на теб!

      Изтриване
  3. Сладко начало на седмицата с много красиви снимки! :)
    Много апетитно изглежда, не се и съмнявам, че е много вкусен! :)
    Слънчева седмица, Снежи! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Светле! Красиво и весело лято на теб! Прегръдки!

      Изтриване
  4. Прекрасно посрещане на юли с това ароматно и красиво предложение!С пожелания за прекрасна седмица, Снежи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Игличе! Прегръдки, с пожелание за хубав ден и красиво лято!

      Изтриване
  5. Страхотна идея и изпълнение, Снежи! Развила си рецептата до неузнаваемост - направо си е твоя, нова и я записвам за проба.
    Новата функция работи при мен и се възползвах веднага. Благодаря ти, мила!
    Хубаво лято с много взривяващи и красиви емоции ти пожелавам!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ирма! Новият бутон за принтиране има нужда от пипане на кода, че не исках така да се вижда, но продължавам да чета и се надявам да намеря решението. Красиво и усмихнато лято и на теб, мила! Прегръдки!

      Изтриване
  6. Обещаващо изглежда този сладкиш, Снежи! И снимките са летни и слънчеви! И блога си облякла в нови дрешки ... :) Поздравления за всички успешно свършени работи!
    Поздрави и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Албенче! Още работа се намира, но за сега толкова са ми възможностите :) Красив и изпълнен с хубаво настроение ден!

      Изтриване
  7. Ще се опита, няма как:) Много е изкушаващ!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина е такъв, Траянче :) Благодаря ти! Хубав и усмихнат ден!

      Изтриване
  8. Снежи, чудесно предложение за вкусен и усмихнат юли. Благодаря за споделената красота!
    Всичко добро от мен! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И аз ти благодаря, Гери, за милите думи! Хубав и усмихнат юли!

      Изтриване
  9. Бих го опитала на мига :) ! Толкова примамливо шоколадово изглежда !
    Амаретките са ми любими и на мен ,Снежи :) !
    Хубав и слънчев юли ! Прегръдка за теб !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, ИВ! Амаретките ги включих и в друг сладкиш, но беше грозен за снимка :) Докарам ли му визия и него ще публикувам. Радвам се, че ти е харесала рецептата! Пожелавам ти хубав ден, с прегръдка :*

      Изтриване
  10. Имах удоволствието да го опитам, но този вече ще го отмъкна! Просто неустоим, Снежи, невероятен! Дианка, ни изкуши всички, сладкиша е разкош! Страхотен вариант, страхотно представяне и снимките са прелестни, Снежи! А публикацията, наситена с вкус, цвят и аромат! Прекрасен да е и месец юли и голяма прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. О, да видях го и при теб, Катенце, с онези красиви снимки. Определено блог-хобито ми се отразява зле на фигурата, но пък за сметка на това ми оправя настроението :) Благодаря ти и хубав ден! Още по-голяма прегръдка от мен!

      Изтриване
  11. Снежи, както винаги си заредена с много настроение, което лъха и от публикацията ти. Сладкиша е страхотен, поздравления. Весел ден, мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сърдечно ти благодаря, Таничка! Току що ми покачи още настроението с този коментар :) Поздрави, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  12. Снежи,страхотно ми допадна и твоята версия на сладкиша на Дианка!Не по-малко атрактивен е и твоят,особено с добавката на дъхавите амаретини и касиса!Блажен десерт си приготвила отново!Сърдечна прегръдка и слънчев юли с много усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси! Истински ме зарадва, с коментара си! Прегръдки, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  13. Снеже, чудесен вариант на разкошния сладкиш на Диана!
    Хубаво лята, мила!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Инче! Хубаво, дъхаво и усмихнато лято и на теб! Прегръдки!

      Изтриване
  14. Щом е от Дианка, няма как да не е хубав сладкиша :)
    Добре, че си я послушала и опитала, Снежи :) Чудесен изглежда да е - влажен, сочен, с много плод.... Разкошотия!
    Прегръдки и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аз и питките опитах на Дианка, и те вкусни :)Благодаря ти, Пепи! Наистина е разкошен :) Прегръдки и от мен, с пожелание за прекрасен ден!

      Изтриване
  15. Е, чудесен сладкиш! Началото на публикацията ме накара да се усмихна. Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване

loading...