Селска чорба от пиле

Тази рецепта я научих от татко. Той има дарбата да готви изключително вкусно, дори когато не разполага с изобилие от продукти. Или както казва моят кум (който също е изключителен готвач) - "ръцете да си измие, супа ще направи :)".
Продуктите, които татко слага в тази чорба ги знам, но още не мога да открия тайната, как продължава да я прави по-вкусна от моята :).




Необходими са:
1 пиле (ако е домашно, още по-добре)
3 - 4 зелени чушки
3 - 4 домати (или 300г смлени (салца))
1 едра глава кромид лук
1 морков
2 - 3 шепи фиде
олио, сол
суха, оронена чубрица (може и на клонка, все още не оронена )
черен пипер
червен пипер
1 скилидка чесън

Лятото много обичам да готвя на вън. И тъй като имахме хубава, слънчева неделя, се възползвах от настроението, което ми дава градината и водното ни кътче.


На котлона слагам  дълбока тенджера, с около 4 л вода. Щом водата заври посолявам и слагам пилето (цяло или нарязано на порции). Отпенвам периодично бульона. Щом пяната започне да намалява и пилето е на "една крачка" от сваряване, добавям нарязаните зеленчуци (без доматите) и от кромидия лук слагам само половината. Варя до готовност на месото.
(Аз обикновено слагам пилето цяло и след сваряване накъсвам месото и отстранявам кожата и кокалите. Татко предварително нарязва месото на порции и го оставя така - с кокалите). 

Отстранявам чорбата от котлона. (Ако ползвате чубрица на клонка, сега е моментът да я пъхнете в тенджерата. Първо леко я запечете на горещия котлон.)

В тиган загрявам 5-6 с.л. олио. Слагам останалата половина от лука, нарязана на ситно и запържвам за около половин минута. Наръсвам 2 пълни (с връх) супени лъжици брашно и продължавам да пържа, като бъркам непрекъснато. След около 4 минути, слагам сухата оронена чубрица (така пуска още по-наситен аромат), а 5 секунди след нея и червения пипер. Разбърквам и веднага заливам с горещ бульон от чорбата.

Продължавам с бъркането и доливането на бульон, докато не получа хубава гладка каша, която след това изливам в тенджерата. Слагам чорбата отново на котлона и в този момент слагам доматите (ако са пресни ги пасирам или настъргвам). След завирането пускам фидето и изчаквам сваряването му.  Овкусявам с малко черен пипер, ситно нарязаната скилидка чесън и чорбата е готова. Ако обичате люто, да знаете, че и отива както суха, така и прясна люта чушка.





Добър апетит!


3 коментара:

  1. Аз пък с радост ще опитам чорбата ти, още повече ако има възможност да я хапвам някъде на село, планина или друго местенце където да се чувствам добре. И снимките ти са много хубави и изкушаващи!
    Поздравления, Елти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Мъхче. На село, в градината, под асмата... - точно там и на мен ми харесва. Там съм яла най-вкусните и същевременно най-простите ястия. От фотограф, като теб, да чуя, че харесва снимките ми, ме прави много, много щастлива.
      Поздрави и от мен! Приятна вечер!

      Изтриване
  2. Nie si idvame skoro,mozes da zakoles edno pilence da hapneme corbicka! mnjam,mnjam....

    ОтговорИзтриване

loading...