Мъжка кухня или...

Как се приготвя миш-маш на сач.


          Съботно се бях захванала с женски работи в къщи, като сложих междувременно да варя боб (че да не останем без обяд). Е, да, но бобът се оказа "костелив" и директно го записахме в плановете за вечеря, а мъжът ми се зае с приготвянето на миш-маш.
Различното е, че го приготви на сач, на открит огън в огнището на двора. Не смятам да давам подробна рецепта за нещо толкова познато. И от снимките става ясно. Само ще коментирам тук-там:

1. Запалихме открит огън и сложихме сача (1). Мъжът ми започна да реже чушките, а аз отичах за олио (първо трябваше да загреем олиото и после чушките, но и така стана). Готвачът в къщи изпържи чушките на етапи, че да бъркаш в сач килограм чушки си е невъзможно. Първо сложи една част, изчака ги да послегнат от термичната обработка и сложи втора партида чушки, после и трета. Последната партида остана леко хрупкава и определено одобрих новата поетапна технология.



2. След лекото запържване на чушките, следва кромид лук.

3. После дойде ред и на доматите:

4. Последни се слагат яйцата. И сервираме с надробено или настъргано сирене.


Това беше най-вкусния миш-маш, с леко опушен аромат и поднесен наготово :)

(1) Ако сачът е нов, току-що купен, то задължително първо го измиваме с много гореща вода. След като изсъхне го намазваме обилно с олио (от вътре и от вън). Оставяме го няколко часа и ако олиото попие, наливаме ново (това го правим колкото пъти се наложи). Така богато омазнен е хубаво да престои едно денонощие. След това  го забърсваме със салфетка и го слагаме в студена фурна, която включваме на 250 градуса,  да го печем ( празен). Когато сачът се нагрее доволно, обелваме една скилидка чесън, бодваме я на вилица и търкаме хубаво по дъното. Изключваме фурната и оставяме да изстива на отворена вратичка. Това печене е с цел заздравяване. Забърсваме отново сача със салфетка и вече е подготвен за по-следваща употреба. Аз моите сачове ги пекох на открит огън (не във фурната) и станаха тъмни, чак черни. И още - никога не мийте сач с препарат за чинии! Използвайте само гореща вода и забърсване със салфетка. 

4 коментара:

  1. Au,koj pokazva kulinarnite.si vazzmoznosti! Vreme bese i ti da si pocines! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Готвачът се е справил чудесно и те е отменил достойно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, доволна съм и аз :), tillia. Похвалих го и се надявам на още изяви :)

      Изтриване

loading...